Premoniţia morţii unei persoane dragi

premonitia_mortii

Mărturii despre premoniţii

Premoniţia este o stare de anticipare a unui eveniment. Dacă daţi un search pe Google pentru cuvântul premoniţie veţi găsi o serie de site-uri cu o multitudine de povești în care diferite persoane au avut premoniţii. 

Poate aţi întâlnit oameni care v-au spus de premoniţiile pe care le-au avut. Sau poate chiar voi aţi avut o premoniţie. Ceea ce oamenii povestesc este că au avut un fel de presimţire despre ceva rău care s-a întâmplat.

Haideţi să analizăm mai îndeaproape aceste fenomene.

Premoniţia este compusă din câteva elemente: stare, gânduri, senzaţii fizice.

Majoritatea oamenilor au premoniţii despre un lucru grav din viitor cum ar fi moartea cuiva.  Este foarte rar întâlnit ca cineva să aibă premoniţii pozitive. De exemplu că va primi un cadou sau o avansare. Dar o să analizăm și aceste premoniţii pozitive puţin mai încolo.

Astfel, la cele trei componente se poate adăuga negativitatea sau pozitivitatea.

Analizănd mai departe primul element, starea, observăm că aceasta este în principal una de anxietate sau de angoasă, de așteptare temătoare.

Cel de-al doilea element, gândul, este referitor la un eveniment viitor negativ, o îngrijorare: “o să se întâmple ceva rău”,” oare ce o să se întâmple?”,”presimt că o să se întâmple ceva rău”.

Cel de-al treilea element, senzaţiile fizice sunt mai degrabă neplăcute: nod în stomac, încordare, agitaţie.

Premoniţiile sunt stări de anxietate

Dacă le punem pe toate la un loc din nou, reiese o anxietate ridicată datorată unei îngrijorări. Se poate întâmpla ca prima dată să apară gândurile după care să apară starea, ori emoţia poate fi cea care apare prima. Îngrijorarea este un element central al premoniţiei.

Îngrijorarea este deasemnea un element central al tulburării de anxietate generalizată. Premoniţiile apar mai ales la persoanele temătoare care tind să se îngrijoreze.

Acest stil precaut poate să ducă la o multitudine de gânduri negative în legătură cu viitorul care să declanșeze o stare de premoniţie. Totuși dacă ai premoniţii tot timpul, probabil că cele mai multe nu se vor adeveri, ci se vor dovedi doar îngrijorări nejustificate.

Dar dacă te îngrijorezi tot timpul că ceva rău o să se întâmple este clar că la un moment dat ceva rău se va întâmpla. Și este mai probabil să ţii minte o îngrijorare care sa adeverit decât o sută de premoniţii care s-au dovedit a fi false.

Pe de altă parte, dacă tinzi să te îngrijorezi, asta duce la o stare omniprezentă de încordare și agitaţie. Și dacă ai această stare, este mai probabil să te gândești că ceva rău se va întâmpla.

Frica să nu se întâmple ceva rău face gândul să revină

Premoniţiile nu apar doar în anxietatea generalizată ci și în tulburarea obsesiv-compulsivă, care este tot o tulburare de anxietate. Astfel, dacă dintr-o dată apare un gând ciudat, cum ar fi că cineva drag ar putea să moară și te sperii de acest gând, considerând că s-ar putea să se adeverească, el va apărea mai des transformându-se într-o obsesie.

Cu cât îţi este mai frică de un gând și încerci să îl elimini, cu atât el va deveni mai frecvent pentru că se va asocia cu anxietatea. Dacă un gând este mai frecvent, atunci tendinţa este de a-l considera mai probabil să se întâmple. Deși te poţi gândi că vei deveni milionar tot timpul și să nu se întâmple. (teoria atracţiei o să o abordez în următorul articol)

Așadar, dacă aveţi premoniţia morţii unei persoane dragi, s-ar putea să aveţi o vulnerabilitate la anxietate.

Este mai bine să ai așteptări pozitive

Premoniţiile pozitive sunt practic opusul îngrijorărilor. Ele sunt o stare de expectativă pentru bun. La baza acestei așteptări poate să stea o dorinţă. Dar dorinţele nu se adeveresc de fiecare dată.

Este mult mai bine să te gândești că ceva bun se va întâmpla decât să te îngrijorezi, deoarece în acest mod poţi avea o stare pozitivă care să te ajute.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *