Schema therapy sau reconstrucţia personalităţii

schema_therapy

Schema therapy – o terapie inovativă

Schema therapy este o psihoterapie inovativă, dezvoltată de Dr. Jeffrey Young pentru probleme mai dificile şi persistente care s-au dezvoltat de-a lungul vieţii.

Schema therapy integrează elemente ale mai multor terapii într-un tratament sistematic unitar.

Schemele sunt practic nişte şabloane prin care o persoană înţelege lumea. Aceste şabloane sunt dobândite în copilărie sau pe parcursul dezvoltării iar în ele este inclus modul de a gândi. Schemele dau naştere la pattern-uri de comportament.

Unele scheme pot fi autodistructive, făcând individul să repete aceleaşi greşeli, deoarece există o eroare în interpretarea realităţii.

De ce tot alegi parteneri greșiţi?

Dacă o persoană a dobândit o schemă de abandon de exemplu, se va gândi că nu poate să se bazeze pe cei din jur, pentru că va fi părăsită.

Ceea ce o va face, ori să aleagă parteneri care nu se pot angaja într-o relaţie, să evite cu totul relaţiile apropiate preferând alcool sau alte stimulente ori să se agaţe de parteneri până în punctul în care îi îndepărtează.

Familia este importantă dar sunt implicaţi și alţi factori

Familia are o importanţă majoră în apariţia schemelor.  În exemplul de mai sus, acea persoană poate avea o familie rece, detaşată cu un comportament impredictibil. Un tată care pleacă şi nu se mai întoarce, ori o mamă care are frica de abandon.

Tipul familiei nu este suficient pentru a forma o schemă. Deoarece copii diferiţi pot achiziţiona scheme diferite în aceeaşi familie.

Temperamentul contribuie şi el foarte mult. Un copil mai timid poate fi mai vulnerabil în anumite condiţii la acţiunea părinţilor. Pe când altul poate mai sociabil, nu.

Totodată, un copil poate achiziţiona o schemă negativă într-o familie fericită iar altul o schemă pozitivă într-o familie disfuncţională.

Pe lângă familie și temperament mai sunt importante, mediul, cultura, colegii de şcoală şi experienţele de viaţă.

Schemele sunt rezistente la schimbare

Odată ce o persoană are o schemă, ea va selecta din mediu tot ce se potrivește cu şablonul şi va desconsidera ceea ce este în contradicţie.

În cazul cu abandonul, orice părăsire va fi luată ca o dovadă că aşa va fi mereu. Se vor desconsidera toate momentele în care ceilalţi au fost alături sau au fost părăsiţi chiar de persoana cu această schemă.

Astfel schema se va perpetua de-a lungul timpului ducând la multă suferinţă în viaţa acelei persoane.

Chiar dacă este evident că o idee de acest gen poate fi foarte dăunătoare, nu se poate renunţa atât de uşor la ea. Schemele fac parte din personalitatea noastră, din felul nostru de a fi, ne identificăm cu ele şi avem impresia că aşa suntem noi.

Schema therapy sau terapia schemelor este ca un proiect de reconstrucţie a personalităţii în care şabloanele sunt flexibilizate şi schimbate pentru o mai bună redare a realităţii. Iar comportamentele sunt modificate pentru a ajuta mai mult la îndeplinirea scopurilor personale.

Reconstrucţia personalităţii este însă un proiect pe termen lung, care poate întâmpina multe obstacole. Dar avantajele sunt mari, mai ales în cazurile care au devenit cronice.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial al schema therapy: www.schematherapy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.