Abilităţile sociale – noul secret al succesului

floare_albă

Dacă în trecut o condiţie a reuşitei personale şi profesionale era reprezentată doar de abilităţi care vizau inteligenţa verbală şi logico-matematică, în prezent această reuşită este condiţionată şi de alte abilităţi precum cele sociale sau de inteligenţă emoţională.

Abilităţile sociale au căpătat o importanţă în ultimii ani deoarece acestea garantează eficienţa în domeniul relaţiilor interpersonale, al comunicării, al rezolvării situaţiilor conflictuale, luării deciziilor şi multe altele.

Abilităţile sociale joacă un rol semnificativ în comportamentul acceptat social, comportamente pe care le manifestăm în grupurile de prieteni, mediile familiale sau în relaţie cu colegii de la job.

Principalele abilităţi sociale care sunt implicate în succesul profesional şi personal sunt următoarele:

Comunicarea eficientă

Pentru a putea ajunge să comunici eficient, ai nevoie de un set de aptitudini care includ comunicarea nonverbală, ascultarea atentă, capacitatea de a-ţi stăpâni stresul de moment şi de a înţelege emoţiile tale şi ale celui cu care comunici.

Cooperarea

Este interacţiunea unor grupuri de organisme care lucrează sau acţionează împreună pentru beneficiul comun, în loc de a acţiona în competiţie  pentru un beneficiu egoist.

Asertivitatea

Fermitate şi bun simţ; este, de asemenea, capacitatea de a exprima ceea ce suntem, ce dorim şi ce cerem într-o anumită situaţie, dar fără a-i leza pe cei din jur.

Resposnabilitatea

Simţ de răspundere, implicare.

Empatia

O persoană empatică poate identifică uşor emoţiile celorlalţi, emoţiile latente care nu sunt exprimate.

Oricine îşi poate face o idee despre cum se simte un om care plânge, dar puţini reuşesc să identifice faptul că o persoană suferă atunci când acea persoană face tot posibilul să nu o arate, ascunzându-se după o mască.

Auto-controlul

Capacitatea de autostăpânire în momentele tensionate.

Abilităţile sociale nu sunt produse înnăscute, precum trăsăturile temperamentale, extrovertit-introvertit sau precum reflexele.

Ele sunt învăţate, acesta este şi motivul pentru care sunt o lacună pronunţată în societatea modernă. Atât în mediul familial cât și în mediul şcolar accentul se pune pe abilităţile de bază, adică abilităţile de lectură, scriere și calcul.

Este necesar ca acestea să îşi păstreaze valoarea lor fundamentală, însă nu mai sunt suficiente pentru a avea succes.

În urma nenumăratelor studii care s-au efectuat, cercetătorii afirmă importanţa componentei cognitiv-afective în dezvoltarea individului care reuneşte plasticitatea mentală,  capacitatea de a identifica şi rezolva probleme, curiozitatea spirituală, creativitatea, capacitatea de a lucra în grup, abilitatea de a lucra și rezista la tensiuni, de a rezolva conflicte, de a lua decizii.

Abilităţile sociale ajută la atingerea scopurilor sociale relevante în contexte sociale specifice, folosind mijloace potrivite rezultând în consecințe pozitive.

Ford M (Social cognition and social competence in adolescence, 1982).

Ce este un curs de dezvoltare a abilităţilor sociale și cum ne ajută acestea să facem faţă provocărilor de zi cu zi?

Dezvoltarea competențelor sociale  este un curs în care grupul în sine beneficiază de oportunităţi de exersare şi manifestare a abilităţilor sociale şi emoţionale.

În cadrul acestui grup, adulţii au oportunitatea să observe, să demonstreze, să experimenteze, să modifice şi să fie recompensaţi pentru achiziţii, ceea ce facilitează utilizarea lor în contexte sociale.

Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale influenţează atât dezvoltarea cognitivă cât şi pregătirea şi adaptarea, preîntâmpinând apariţia dezechilibrelor emoţionale şi comportamentale.

Prin urmare, trăim într-o lume în care abilităţile de bază nu mai sunt suficiente pentru a atinge succesul pe plan profesional şi personal. Din acest motiv este esenţială împletirea celor două componente IQ și EQ (inteligenţă emoţională), cea din urmă reprezentând fundaţia pe care se construieşte personalitatea, împreună formând un adult adaptat la noile condiţii de viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *