
Rutina zilnică și atracția sexuală
În rutina zilnică, oamenii caută să-și rezolve problemele în diveritele arii ale vieții: social, financiar, profesional etc. O bună parte din energia noastră se îndreaptă spre a găsi un partener compatibil nouă, spre a avea o relație sănătoasă și frumoasă.
Putem spune că am face aproape orice pentru a obține acest lucru, pentru a ne bucura de el întru totul. Dar oare câți dintre noi suntem capabili de a păstra relația armonioasa cu sexul opus? Ba mai mult… cum am putea sa retrezim emoțiile resimțite la început în caz de plafonare?
Lipsa atracției sexuale și a libidoului este una dintre cele mai comune 5 probleme sexuale.
Ce este atracția sexuală și cum apare ea?
Fizicul
O serie de studii arată că bărbații tind să fie atrași de femei care prezintă indicatori ai tinereții și vitalității. Printre aceștia se numără ochi vioi, piele fină, buze pline, trăsături simetrice, un mers “ca de pană” și o talie îngustă în comparație cu șoldurile.
În continuare, dacă stăm sa analizăm lumea marketingului, fiecare produs este conceput pentru a face ca femeile să arate ca și cum ar fi în acea etapă fertilă a vieții. Spre exemplu, colorantul de păr, produse pentru a face ca ochii să iasă în evidență și rujul pentru buzele mai vii.
La polul opus, femeile sunt atrase, din punct de vedere fizic, de indicatori ai unei sănătați optime și de trăsături ce conferă o capacitate de a proteja pe ea și copii ei: umerii largi, șoldurile înguste, trăsăturile atletice, o linie puternică a maxilarului și o voce profundă.
Personalitatea
Totodată, din punct de vedere genetic, ele tind a fi atrase de bărbații care au trăsături de personalitate ce denotă siguranță și încredere astfel încât ea să simtă că se poate baza emoțional pe acesta, având credibilitatea că va avea grijă de ea și de
copilul lor; trăsături cum ar fi încrederea de sine, inteligența emoționala, capacitate de conducere, flexibilitate cognitivă, creativitate spre a găsi soluții la problemele cotidiene, competența profesională.
Bărbații sunt mai atrași de femei care au trăsături de personalitate ce le permite să exprime afecțiune, apreciere, recunoaștere.
Diferențe sau asemănări?
Pe lângă factorii genetici care au influențat atracția de mii de ani în ambele sexe, noi studii sugerează că, în mod conștient sau nu, căutăm parteneri care ne seamănă în ceea ce privește aspectul, înălțimea sau IQ-ul.
Studiile efectuate de geneticieni de la Universitatea Queensland din Australia au găsit o corelație puternică în indicatorii genetici pentru înălțimea partenerului în peste 24.000 de cupluri căsătorite.
Alți indicatori au fost dați de asemanarea nivelului de educație. Studiile au fost continuate în anul 2016, cercetătorii de la Școala de Economie din Varșovia au întreprins un experiment la Universitatea Columbia. Participanții au evaluat la persoanele cu care au avut o prima întâlnire pe o scală de la 1 la 10, atât atractivitatea fizică cât și inteligența, și au fost intrebați dacă vor dori să aibă o doua intalnire cu persoana respectivă.
Atât bărbații cât și femeile au preferat oameni pe care i-au evaluat cu un punctaj cât mai ridicat în ambele categorii. Totuși, unele excepții provin din partea bărbaților care se asociază cu femeile cu același nivel de inteligență, ori mai ridicat; ori mai de succes
pe plan profesional.
Emoțiile
Se pare că aceștia se simt intimidați de astfel de femei și nu ar risca o relație cu ele. Un alt indicator care relevă atractivitatea sexuală este dat de emoțiile ce le resimte și sunt transmise la contactul cu sex opus. Acest lucru se realizează la nivel neurologic, prin activarea cailor neuronale formate din neuronii oglindă, care au funcția de a copia starea emoțională a interlocutorilor dintr-o interacțiune.
Emoțiile sunt, în general, în antiteză în ceea ce privește atractivitatea: fericirea este foarte atractivă la femei, dar neatractivă la bărbați. În continuare, mândria este atractivă la bărbați, dar neatractivă la femei. Așadar, expresiile emoționale au efecte divergente când e vorba de atracția sexuală.
Chimia
Studiile făcute de Helen Fisher aduc o altă perspectivă remarcabilă. Ea a analizat de-a lungul timpului neurochimia creierului, în contactul cu sexul opus și cum reacționează substanțele din corpul nostru, determinând emoțiile atracției sexuale.
S-au constata 4 sisteme neuronale diferite, corelate în mod direct cu trăsăturile de personalitate. În linii mari, persoanele serotonină-dominant (tradiționale, conștiincioase și care respectă regulile) și cei dopamină-dominant (tipuri curioase, creative,
aventuroase) sunt atrase de cei cu aceleași tipare neuronale.
Pe de alta parte, cei estrogen/oxitocină dominant ( contextuali, imaginativi, creativi) și cei testosteron-dominant (analitici, sceptici și încăpățânate) sunt atrași unul de celălalt, în esență, față de opozițiile lor comportamentale.
Toți avem cele 4 tipuri într-un raport diferit, însă una din ele este dominant. Știind propriile trăsături primare, și identificându-le pe ale celorlalți, poți să îți alegi un partener potrivit, fie să îți îmbunătățești conexiunea romantică cu cel din prezent. Astfel, îl putem înțelege mai bine pe celelalt, trăsăturile lui și cum să ne comportăm cu acesta.
Ce cauzează dispariția atracției sexuale în cupluri?
Cauzele dispariției atracției sexuale a bărbaților față de femei:
Un prim factor este scăderea calității indicatorilor fertilității. Frumusețea la femei este interpretată în termeni de potențial de reproducere și posibilitatea alegerii partenerului sexual, concretizată în:
a) frumusețe facială
b) frumusețe corporală:
Un alt factor este reprezentat de conflictele frecvente, bărbații tolerând mai greu distresul emoțional.
Presiunea de a face anumite lucruri și contestarea frecventă pot de asemenea să ducă la o atractivitate sexuală mai scăzută.
Cauzele dispariției atracției sexuale a femeilor față de bărbați:
Moralitate
De asemenea, atracția sexuală este influențată și de gradul de moralitate a unei persoane, în funcție de genul pe care îl are. Mai exact, un studiu făcut pe un eșantion de 80 de persoane (bărbați și femei) relevă faptul că femeile sunt mult mai mult influențate de factorii morali în ceea ce privește atracția sexuală, decât bărbații.
Cultivarea unui simț al moralității, integrității și fidelității față de parteneră îi poate câștiga acesteia încrederea și atracția cuvenită. Acest lucru poate fi realizat prin enumerarea unor comportamente care necesită a fi efectuate de bărbat, comportamente care au o valoare subiectivă ridicată pentru femeia respectivă și care îi oferă acesteia sentimentul de afiliere față de partenerul său.
Romantism
O altă cauză în dispariția atracției sexuale în cupluri o constituie lipsa romantismului dintre cei doi. Prin romantism se înțelege totalitatea comportamentelor ale unui persoane față de sexul opus ce denotă tandrețe, afecțiune, atingeri fizice; comportamente ce asigură trăirea unei game largi de diverse emoții.
Fără aceasta, există riscul de a se stabili doar o relație platonică, apropiată de cea de prietenie, cu ele dispărând sexualitatea și pasiunea.
Concluzie
Așadar, atracția sexuală se poate declanșa datorită fizicului, personalității, chimiei sau asemănărilor. Dar ea este ceva ce se poate pierde în rutina zilnică mai ales dacă partenerii devin mai puțin interesați în a păstra atractivitatea.
Puteți citi în continuare despre metodele pentru a crește atracția sexuală.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21604870/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29388505/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22394274/?i=6&from=/9146813/related
Bună ziua ,mi se pare foarte interesant articolul am să-l citesc împreună și cu soția .
Buna ziua, va multumim pentru apreciere 🙂