Autismul – de la dizabilitate la genialitate.

autismul

Ce este autismul?

În ultima perioadă sunt tot mai mulţi copii care sunt diagnosticaţi cu autism şi de asemenea, tot mai mulţi oameni care nu au nici cel mai mic habar ce înseamnă de fapt autismul.

În mare parte, oamenii asociază termenul de autism cu incapabilitatea de a auzi. Autismul este de fapt un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale.

Este o boală caracterizată prin afectarea dezvoltării creierului, afectând grav abilităţile mentale, emoţionale şi comunicaţionale ale unei persoane.

Simptomele acestei tulburări au fost descrise pentru prima oară de Leo Kanner în 1943 ca şi dificultăţi în comunicarea verbală şi non-verbală, a interacţiunii sociale şi o înclinaţie spre comportamente şi interese stereotipe şi repetitive.

Cauzele şi frecvența autismului

Deşi în trecut aceasta era considerată o boală rară, putem spune că în prezent este mai des întâlnită decât sindromul Down.

Studii recente arată o creştere alarmantă a ratei de incidenţă a cazurilor de tulburări din cadrul spectrului autismului.

În Marea Britanie spre exemplu, cel mai recent studiu a determinat că prevalenţa este de 1 la 166 din totalul populaţiei, semnalizând o alarmantă creştere de 1600% doar în ultimii 10 ani.

Chiar dacă prevalenţa autismului este foarte mare afectând aproximativ o persoană dintr-o sută pe plan mondial, cercetătorii încă fac eforturi mari pentru a descoperi cauzele autismului.

Unul dintre motivele din cauza cărora acestea sunt dificil de identificat este faptul că simptomele tulburărilor din spectrul autismului variază destul de mult de la un individ la altul.

În plus, se presupune că autismul ar putea fi declanşat de combinaţia dintre mai mulţi factori, nu doar de unul singur.

Există însă dovezi ştiinţifice clare ale faptului că simptomele autismului au multiple cauze de natură neurobiologică, fiind, pe de-o parte, urmarea unei tulburări globale de dezvoltare, a unor disfuncţii ale diferitelor sisteme şi funcţii ale sistemului nervos central.

Persoanele autiste – oameni geniali care realizează lucruri remarcabile.

În ciuda deficienţei de socializare, s-a demonstrat că persoanele autiste dispun de nişte abilităţi neaşteptate şi extraordinare în mai multe domenii, incluzând muzică, artă, tehnologia şi aşa mai departe.

În 2008, Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, a publicat un studiu prin care afirmă că multe personalități marcante din ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell, Isaac Newton sau Samuel Beckett ar fi avut tulburări de spectru autist.

De asemenea, compozitori precum Beethoven, Mozart, scriitorul Hans Christian Andersen şi filosoful Immanuel Kant, au primit cu toţii un diagnostic post-mortem de autism.

Michael Fitzgerald, face legătură genetică între autism şi geniu, găsind numeroase trăsături de autism la mari gânditori ai lumii. El a susţinut prin mai multe lucrări şi la mai multe conferinţe în Londra că există asemănări care leagă tulburările produse de autism şi creativitatea geniilor.

În prezent persoanele autiste continuă să surprindă. La doar 12 ani , un copil autist numit Jacob Barnett dezvoltă o nouă teorie a relativităţii.

Copilul studiază deja la facultate şi are un IQ de 170, mai mare decât Albert Einstein. Jacob lucrează la ceea ce el susţine că este „varianta îmbunătăţită a teoriei relativităţii”.

Un alt autist care a şocat prin talentul sau este Stephen Wiltshire, în vârstă de 36 de ani , a desenat Roma în 3 zile doar din amintiri după o plimbare de numai 45 de minute cu elicopterul deasupra oraşului. Totodată, după un drum asemănător de 20 minute, Stephen şi-a petrecut o săptămâna desenând priveliştea Hong Kong-ului.

Deci după toate acestea la ce concluzii putem ajunge? Sunt autiştii oameni bolnavi ori incapabili? După părerea mea, răspunsul este negativ.

Persoanele autiste sunt oameni perfect sănătoşi, dar diferiţi. Sunt persoane care se focusează doar pe ceea ce prezintă interes pentru ei, eliminând astfel toate lucrurile care le distrag atenţie, inclusiv stresul şi problemele cu care noi ne confruntăm în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.