Blue Monday – sănătatea mentală contează

De ce e Blue Monday atât de depresivă?

Cu siguranță multe persoane au auzit măcar o dată despre Blue Monday, cum că ar fi cea mai deprimantă zi din an, pentru care ar trebui să ne pregătim într-un mod anume, special.

Aceasta cade de fiecare dată în cea de a treia luni din Ianuarie, conform unor parametri ca timpul trecut de la Crăciun, condițiile de vreme și serile lungi și negre din această perioadă, datoriile acumulate, eșecul de a îndeplini obiectivele stabilite pentru anul nou sau nivele scăzute ale motivației în general.

Este important de știut însă că ideea a fost lansată și mediatizată în Statele Unite pentru a promova serviciile unei companii aeriene și nu are o baza științifică.

Totuși, nu putem ignora că acest Blue Monday atrage atenția asupra unui lucru foarte important: sănătatea mentală. Este crucial să fim atenți la stările noastre emoționale, să vrem să le observăm, analizăm și să acceptăm că nu suntem tot timpul fericiți și mulțumiți cu ceea ce trăim.

Stările negative, cum ar fi tristețea, dezamăgirea, regretul, lipsa motivației sau a speranței sunt fenomene care apar des în viața fiecărui om, sunt normale și comune, astfel nu cred că se rezumă la o anumită zi din an; important este cum le interpretăm zi de zi!

O stare de tristețe se poate transforma într-o stare de deprimare mai accentuată dacă o interpretăm în termeni catastrofali. Un eveniment neplăcut se poate transforma într-un ”dezastru”, dacă îl atribuim propriei noastre persoane și credem că nu suntem în stare să corectăm greșelile.

Vă propun astfel, să facem din Blue Monday un memento. Să fie ziua în care ne amintim că sănătatea noastră fizică și mentală contează în fiecare zi din an.

Recomandări Blue Monday

1. Prioritizează-ți sănătatea mentală și fizică: ia-ți timp zilnic să observi cum te simți, să faci mișcare sau o activitate care îți face plăcere cu adevărat.

2. Permite-ți momente de pauză: pauza sau odihna nu înseamnă doar somn, poate însemna să te deconectezi de la mass-media/telefon/conversațiile despre muncă, să îți acorzi timp pentru a-ți exprima sentimentele față de ceva ce te deranjează, să te oprești și să admiri frumusețea naturii din jurul tău sau să practici exerciții de mindfulness.

3. Nu te mai învinovăți pentru lucrurile care nu depind de tine în întregime: fie vorba despre persoane care te-au dezamăgit sau despre o întâlnire care nu a ieșit tocmai cum te-ai așteptat, vina și minimizarea valorii personale pot fi dezadaptative. Încearcă în schimb să identifici ce ai făcut bine și ce nu ai făcut bine, să înveți din experiența asta. Nimeni nu este perfect, iar greșelile pot fi cel mai bun drum spre îmbunătățirea personală.

4. Crede în tine și în puterile tale: nu trebuie să fii perfect, nici măcar adecvat în orice situație. Permite-ți să experimentezi, să nu îți placă lucrurile comune, să te îmbraci așa cum vrei și să ai curajul să spui „nu” atunci când ceea ce ți se cere nu este ceea ce vrei să faci. Perfecțiunea și adecvarea se află în fiecare dintre noi, în moduri diferite.

5. Dacă te confrunți cu momente mai grele, pe care nu știi cum să le gestionezi, nu îți fie frică să ceri ajutor. Există profesioniști care te pot ajuta să treci peste perioadele dificile; nu esti singur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *