Cum devenim Mentally Fit?

Cum ne antrenăm mintea și cum devenim Mentally Fit?

O definiție devenită tot mai clasică ne spune că fitness-ul mental este o modalitate de
măsurare a mușchilor mentali pozitivi vs. a mușchilor mentali negativi, sau Înțeleptul vs. Sabotorul nostru al fiecăruia.

Poate și un pic scoasă din context, definiția nu ne spune și cum arată și unde se găsesc specific în creier acești mușchi. Ceea ce știm sigur este ca a fi antrenat mental, la fel cu a fi antrenat fizic și emoțional ne ajută să performăm în toate aspectele vieții.

Din perspectiva unui antrenor care lucrează cu mintea omului, coach sau antrenor de competențe, fitness-ul mental contribuie semnificativ la sănătătatea noastră mintală și se traduce concret prin antrenarea unor capacități și abilități, printre care: claritate mintală, focus, putere de concentrare, anvergura atenției acordate unui singur punct de focus, reziliența mintală și emoțională, creativitatea, motivația, interocepția (simțul sinelui) s.a.

 

Programele de coaching, învățarea continuă, înțelegerea mecanismelor interioare, ce ne demotivează, când sunt gândurile și emoțiile folositoare și când ne încurcă ele, conexiunea minte-corp, încrederea în intuiție, logica, moduri în care să ne folosim puterea creierului pentru a găsi diverse și potrivite soluții, și a avea predictibilitate, sunt, de asemenea, antrenamente ale minții.

 

Ceea ce ne mai învață coaching-ul este că nu ne putem controla mintea folosindu-ne tot mintea, avem nevoie de instrumente. E important să ne amintim mai des cât de important este să dăm voie creierului să se deconecteze, să se dezangajeze din gânduri și sarcini, iar era modernă în care trăim azi ne face să avem nevoie un antrenor care să ne ajute în aceste procese – la fel ca la sală, îți duci mintea la sală și antrenorul pregătește antrenamentele, iar tu urmezi instrucțiunile.

De exemplu, s-ar putea ca odihna activă (da, există și tipul acesta de odihnă) sau cea pasivă (lipsa de activitate) să nu ni se pară prea productive, însă, atunci când ne dăm voie să fim inactivi la modul real, eliberăm tensiunea și îi dăm voie acestui organ complex, creierului, să se odihnească, să nu facă ceva pentru noi, mai mult decât a menține funcțiile vitale.

 

Modalități prin care ne antrenăm mintea:

  • meditația;
  • conectarea la momentul prezent, cât mai des în timpul vieții și zilei;
  • odihna – activă și pasivă (focus, creativitate, energie, productivitate);
  • minimizarea distractorilor digital – suprastimulăm creierele noastre, le expunem luminii albastre, tehnologia este ceva absolut fantastic, însă e important să știm să o folosim și să avem grijă de creierul nostru și să știm cum să facem acest lucru, să avem o disciplină;
  • igiena somnului, cum creăm o rutină, care sunt obiceiurile sănatoase și cele nesănatoase;
  • plantăm în mintea noastră semințe de obiceiuri care ne folosesc și să le îngrijim, apoi să le creștem mai puțin sau deloc pe cele care nu ne mai folosesc;
  • practicăm acceptarea, detașarea și recunoștința;
  • învățăm să ne folosim respirația pentru a regla sistemul nervos central.

 

Dacă definiția din deschiderea articolului ți s-a părut prietenoasă, poți face click aici pentru a face o evaluare gratuită și a-ți cunoaște sabotorii. Ne poți trimite și rezultatul sau îl poți discuta cu unul dintre coachii mental-training.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.