Depresia post-partum

depresie post-partum
Photo by Bethany Beck on Unsplash

DEPRESIA POST-PARTUM –  Chiar sunt o mamă rea? Când să ceri ajutor?

Depresia post-partum sau postnatală poate fi considerată o complicație ce apare, exact cum spune și denumirea latină, după naștere.

Nașterea unui copil este o schimbare majoră în viața unei femei, drept urmare de multe ori poate avea consecințe la nivel de sănătate mentală. Simptomele sunt similare cu cele ale depresiei majore și poate fi diagnosticată la mai mult de două săptămâni după naștere. Mamele care se confruntă cu o astfel de tulburare au simptome de tristețe profundă, epuizare sau chiar lipsa emoțiilor.

 

CAUZE

Conform cercetărilor, cauzele clare ale DPP nu sunt cunoscute, însă în mare parte poate fi provocată de schimbările hormonale, dar mulți alți factori pot predispune o femeie la această tulburare. Factorii de risc sunt reprezentați de:

  • Istoric de tulburare depresivă (fie în timpul sarcinii sau altcândva)
  • Tulburare bipolară
  • Caz anterior de depresie post-partum
  • Istoric familial de tulburare depresivă
  • Experiența unui eveniment stresant în perioada recentă
  • Probleme de sănătate ale bebelușului
  • Dificultăți în procesul de alăptare

Alte cauze în declanșarea acestei tulburări pot fi expectanțe irealiste ale vieții de mamă, stresul din cauza schimbărilor de rutină (acasă, serviciu, căsnicie), sarcină nedorită, impactul emoțional din cauza schimbărilor asupra fizicului etc.

 

SIMPTOME

“Baby Blues” sau Depresie?

Este foarte important să reușim să facem diferența între aceste două și este important să știi că nu ești singură! Peste 80% dintre mame experimentează acest tip de “baby blues” care se manifestă prin schimbări rapide de stare, fluctuări emoționale, iritabilitate și senzația că te copleșește totul. Totuși, aceste simptome și stări nu au consecințe disfuncționale asupra mamei.

Când să ceri ajutor? Simptomele DPP pot fi ceva mai serioase, de aceea apelează la cineva dacă ai vreuna din următoarele simptome:

  • Lipsă de speranță, tristețe accentuată
  • Te simți lipsită de valoare, neajutorată
  • Plâns fără motiv
  • Frica de a-ți răni copilul sau pe tine
  • Insomnie/Hipersomnie
  • Lipsă de concentrare/confuzie
  • Schimbări ale apetitului
  • Anxietate severă
  • Pierderea interesului în activități care altă dată reprezentau o plăcere
  • Iritabilitate neobișnuit de crescută
  • Sentiment de vinovăție și că eșuezi în a fi o mamă bună

 

EFECTE

Depresia postnatală netratată este asociată cu morbiditate când vine vorba de mamă sau copil.

Aceasta poate interveni între legătura dintre mamă și copil. Mamele care suferă de depresie pot fi iubitoare și atente în anumite situații, dar în altele pot reacționa negativ sau chiar deloc; interacționează mai rar cu bebelușii lor, au tendința de a renunța la alăptare, să se joace cu ei și pot fi inconsistente în grija pentru nou-născuții lor.

 

SOLUȚII

  1. Creează o legătură cu bebelușul tău! Este important să avem grijă de noi ca mame, de aceea încercarea în a crea o legătură cu bebelușul tău va avea beneficii atât asupra lui, cât și asupra mamei prin eliberarea de endorfine. Te fac mai fericită și încrezătoare ca mamă. Oferă atenție copilului tău, pentru a crea un atașament securizant.
  2. Cere ajutor și susținere! Fă o prioritate din relațiile tale, în special cu familia și prietenii, discută despre emoțiile tale și nu ezita să iei contact cu alte mame care trec prin aceleași schimbări ca tine.
  3. Ai grijă de tine! Somnul, o dietă sănătoasă, focusarea pe tine și bebelușul tău sunt importante. Nu-ți fie frică să ceri timp doar pentru tine și copilul tău. Plimbările, exercițiile ușoare te pot ajuta să-ți recapeți energia.
  4. Ajutorul profesional. Dacă plănuiești o sarcină și ai vreun istoric de tulburări depresive sau factorii de risc menționați mai sus, ia contact cu un psihoterapeut/psihiatru.

 

Interesant de știut…

1 din 7 femei suferă de depresie post-partum;

Până la 50% din cazuri de DPP nu sunt diagnosticate;

Jumătate din femeile diagnosticate cu DPP, nu au avut un episod depresiv în viața lor;

Femeile care trec printr-un episod de depresie postnatală au șanse de 50% să treacă din nou, la o a doua sarcină;

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

Melinda Smith, M.A. and Jeanne Segal, Ph.D. Reviewed by Anna Glezer, M.D https://www.helpguide.org/articles/depression/postpartum-depression-and-the-baby-blues.htm

http://postpartumprogress.org/the-facts-about-postpartum-depression/

Swarna Latha S. et al.,(2016) Pharmaceutical and Biological Evaluations 2016; vol. 3 (4): 450-455.

Sit, D.K., Wisner, K.L. (2009). The Identification of Postpartum Depression. Clinical Obstetrics and Gynecology; 52(3): 456–468.

Wisner& Parry &Piontek (2002) The New England Journal of Medicine Vol. 347, No. 3 · July 18

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617

American Academy of Pediatrics: “Depression During & After Pregnancy: You Are Not Alone.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *