10 distorsiuni cognitive care afectează relația de cuplu

distorsiuni cognitive
Photo by Larm Rmah on Unsplash

Distorsiunile cognitive sunt erori în interpretarea evenimentelor, acțiunilor și intențiilor celorlalți. Credințe și gânduri iraționale care adesea au un impact negativ în relația de cuplu și nu numai, influențând calitatea tuturor relațiilor dar și starea de bine personală prin faptul că provoacă adesea emoți disfuncționale negative.

Printre cele mai commune distorsiuni cognitive se regăsesc:

1. Vederea în tunel

Persoana vede doar ce își dorește să vadă interpretând toate evenimentele relației în aceeași lumină, ia în considerarea doar aspectele pozitive sau negative ale relației. Spre exemplu nerecunoașterea calităților partenerului, doar a defectelor.

2. Abstracțiunea selectivă sau filtrarea mentală

Se manifestă ca scoaterea informației din context, ignorarea aspectelor cele  mai relevante și focalizarea excesivă pe un detaliu. Spre exemplu unul din parteneri se concentrează pe o anumită frază din povestea partenerei/partenerului interpretând-o că pe o critică la adresa sa.

3. Inferența arbitrară.

Distorsiune care constă în extragerea unei concluzii în lipsa dovezilor care să o confirme sau infirme. Spre exemplu unul dintre parteneri poate interpreta neatenția partenerului ca pe un act intenționat, cu scopul de a-i face rău “face asta ca să mă enerveze”.

4. Suprageneralizarea

Se referă la extragerea unei concluzii sau reguli generale în baza unui incident izolat și aplicarea ei în situații similare. Spre exemplu remarcile de tipul “Tu întodeauna faci așa” “Tu niciodată…” “Tu mereu ești așa” etc. sunt un simptom al acestei denaturări.

5. Exagerearea și minimizarea

Persoana evaluează o situație în mod eronat, ca fiind fie de o importanță sau magnitudine foarte mare, fie contrariul, reduce importanței acesteia.

6. Etichetarea

Aceasta denaturare constă în atașarea unei etichete globale partenerului care să îi explice comportamentul fără a se ține cont de lipsa dovezilor sau de dovezile incongruente cu eticheta.

Spre exemplu partenerul sau partenera întârzie la întâlnire, această distorsiune s-ar manifesta ca gânduri de tipul “e un neserios/o neserioasă” chiar dacă poate nu a mai întârziat la nicio întâlnire sau ignorând posibilitatea să fi intervenit o urgență.

7. Gândirea alb-negru

Constă în plasarea evenimentelor și persoanelor în categorii diametral opuse fără a vedea calea de mijloc (Bun-rău, inteligent-prost etc.) Persoana nu reușește să vadă situațiile nuanțat. Spre exemplu dacă relația nu este perfectă atunci este “un eșec”.

8. Citirea gândurilor

Persoana consideră că știe ce gândește partenerul, sărind la concluzii nefondate. Spre exemplu partenerul râde amintindu-și ceva amuzant iar persoana consideră că râde de ea.

9. Gândirea emoțională

Persoana făcând această eroare consideră că ceva trebuie să fie adevărat pentru că așa “simte” ignorând faptele. Spre exemplu o persoană care se teme să fie înșelată va fi vigilența chiar dacă partenerul a fost mereu loial și nu are motive de suspiciune.

10. Personalizarea

Se referă la tendința de a-și asuma în mod nejustificat responsabilitatea sau vinovăția pentru anumite incidente sau asocierea eronată a evenimentelor externe cu propria persoană.

Spre exemplu partenerul este obosit și prost dispus după o zi grea la lucru iar persoana care face distorsiunea își asumă că a făcut ceva greșit sau este supărat/ă pe el/ea.

Pentru a le combate trebuie să ne identificăm aceste gânduri reflectând la felul în care reacționăm și gândim în mod automat și să ne orientăm spre moduri mai potrivite și benefice de a privi lucrurile.

Monitorizarea gândurilor prin notarea lor atunci când resimțim emoții puternice și bineînțeles psihoterapia de cuplu sau individuală ne pot ajuta în acest demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *