Dragnea – o personalitate antisocială?

personalitate_antisociala

După protestele din ultimul timp în care sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a exprima un punct de vedere, te-ai aștepta ca persoanele vizate să ia măcar în considerare ceea ce oamenii le transmit.

Ieri am urmărit cu multă curiozitate declarațiile lui Liviu Dragnea. M-a uimit faptul că a desconsiderat mesajul protestatarilor și că nu a luat în calcul nevoia de abrogare a ordonanţelor ce au scos oamenii în stradă. Dar cel mai mult m-a uimit atitudinea lui fermă și sigură.

Atitudinea lui decurge din convingerea că este nedreptăţit și nevinovat chiar. Crede cu tărie că este o victimă a sistemului justiţiei care îi fabrică dosare. Convingerea lui este de nestrămutat.

Brusc mi-am dat seama că acest tipar de gândire seamănă foarte mult cu un tipar de gândire pe care l-am mai întâlnit. Este tiparul de gândire al unei persoane cu trăsături de personalitate antisocială.

Ceea ce definește o personalitate antisocială conform manualului de diagnostic al tulburărilor mentale este: 1. lipsa de conformare faţă de normele sociale cu privire la comportamentele legale 2. caracter necinstit, așa cum este indicat prin numeroase minciuni, folosirea altor persoane  sau utilizarea celorlaţi pentru profit. 3. impulsivitate 4. iritabilitate și agresivitate.

Trăsăturile de personalitate antisocială presupun un egoism extrem. Nu contează dacă prin acţiunile luate sunt încălcate drepturile altor persoane, contează doar propria persoană.

Un om cu personalitate antisocială comite tot felul de nedreptăţi. Dar când el însuși suferă o nedreptate, deși minoră, nu acceptă acest fapt.

Asemănător, Dragnea, nu ia în considerare toate nedreptăţile săvârșite de el, el vede doar nedreptăţi din partea procurorilor.

Nu este neobișnuit ca personalităţi antisociale să aibe funcţii de conducere. Preluarea puterii și a conducerii se datorează mai ales stilului agresiv și lipsit de scrupule specific tipului de personalitate antisocială.

Sunt manageri de companii și politicieni care sunt profund antisociali. Desigur, cineva ajuns la putere nu va renunţa de bunăvoie la ea, dacă nu are un superior. Și chiar dacă va fi nevoit să renunţe la putere, va face tot posibilul să provoace daune cât mai mari.

Deasemenea, o persoană antisocială se simte ameninţată și persecutată. Poate că la fel se simte și Dragnea în acest moment. Simte că nu a greșit cu nimic și că ceilalţi îi vor răul și vor să preia puterea într-un mod nelegitim.

O persoană poate să-și schimbe personalitatea și modul de comportament. Cele mai multe persoane antisociale apelează la psihoterapie deoarece au conflicte frecvente cu alte persoane sau probleme cu legea.

Când ai un conflict cu câteva sute de mii de persoane și ai probleme cu legea sunt semne că ar fi nevoie de terapie. Cineva nu ajunge totuși antisocial pentru că asta își dorește. Societatea are un rol important în formarea unor personalităţi antisociale.

 

P.S.

Ar trebui să adaug că nu am nici un fel de simpatie politică, nu m-am înscris în nici un partid și nu m-a plătit nimeni ca să scriu acest articol. Sunt doar preocupat de ceea ce se întâmplă.

 

    1. Personalitatea sociopată ca și cea psihopată fac parte din tulburarea de personalitate antisocială; în articolul acesta m-am referit la un spectru mai general.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *