Dureri de cap, ameţeli, palpitaţii

dureri_de_cap

Simptome ce dau dureri de cap

Dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, dureri în zona inimii, vedere înceţoșată, transpiraţii, nod în gât, nod în stomac, senzaţie de sufocare, încleștarea mușchilor, dureri în diferite zone ale corpului.

Toate acestea reprezintă simptome. Dar ce fel de boală exprimă aceste simptome? Cu siguranţă că dacă vă prezentaţi la medic cu simptomele enumerate veţi fi trimiși să efectuaţi un set complet de analize pentru a vedea ce se întâmplă. Poate un EKG, RMN, analize de sânge, ecografie dar nu și un consult psihologic.

Suntem învăţaţi că dacă ne confruntăm cu dureri fizice, atunci cauza trebuie să fie una fizică. Modelul medical predomină în societatea noastră.

Totuși care este primul lucru la care v-aţi gândi dacă toate analizele pe care le-aţi făcut au ieșit bine, doctorul vă spune că sunteţi perfect sănătos sau sănătoasă, dar simptomele continuă sau se înrăutăţesc?

Majoritatea oamenilor s-ar gândi logic că este posibil să fie o bolă nediagnosticată și care s-ar putea să fie și foarte gravă.

Majoritatea oamenilor ar lua gândul acesta mai degrabă ca pe un adevăr decât ca pe o posibilitate. Atunci s-ar înfricoșa și ar încerca să facă alte analize și să consulte alţi doctori care să le arate ce boală au.

Simptome fizice din cauze psihice

O altă concluzie la fel de logică ar fi că este posibil ca simptomele resimţite să se datoreze unor cauze psihice. Dar cei mai mulţi s-ar îndoi de acest lucru.

Totuși, anxietatea și stresul, prin modificările pe care le declanșează la nivel fiziologic (eliminarea de hormoni ai stresului, cortizol, adrenalină, noradrenalină) sunt perfect capabile să declanșeze simptomele descrise mai sus.

Practic, acele simptome sunt simptome clasice în: atacurile de panică (descris în alt articol), somatizări și anxietatea faţă de starea de sănătate.

Dacă nu ar fi cineva care să vă zică acest lucru, probabil că aţi continua să vă faceţi tot felul de analize. Astfel simptomele s-ar înrăutăţi deoarece anxietatea și stresul ar crește.

La un moment dat, un doctor v-ar putea trimite la psihiatru și atunci probabil v-aţi întreba: Oare înnebunesc? Psihiatrul v-ar prescrie anxiolitice sau medicamente, dar simptomele s-ar putea să tot nu dispară.

Atunci, într-un târziu, ca ultimă resursă, oamenii ajung la psiholog. Se începe psihoterapia pentru tulburări de anxietate care are rezultate în majoritatea cazurilor și probabil că veţi scăpa de dureri de cap și de celelalte simptome.

Consultarea unui psiholog ar putea înlesni tratamentul

Am ales să descriu această situaţie deoarece la cabinet am întâlnit mai  multe astfel de cazuri.

Tratamentul ar fi mai scurt dacă persoanele care resimt aceste simptome ar face și un consult psihologic înainte să reia analizele medicale și înainte ca simptomele să se înrăutăţească.

Nu înseamnă că cineva este nebun dacă resimte simptome fără a fi observate cauze fizice. Înseamnă doar că acea persoană a fost expusă la un stres prelungit.

Stresul ţine de psihic și nu de situaţie. O persoană poate să fie foarte stresată într-o situaţie, pe când alta să nu fie stresată în același context. Contează doar modul în care fiecare interpretează situaţiile cu care se confruntă.

Psihoterapia are rolul să corecteze aceste moduri de interpretare astfel încât oamenii să poată să-și reducă anxietatea și stresul.

Așadar, când resimţiţi simptome fizice, luaţi în calcul și posibilitatea implicării unor factori psihologici.

  1. Buna ziua
    Am toate simptomele enumerate de dvstra de ani de zile, ameteala, ceata mentala, vedere neclara. M-am trezit destept si m-am autodiagnosticat cu anxietate sociala sau ADHD. Care sunt “sansele” sa am ADHD?

  2. Buna Mihai, imi este greu sa zic doar din descrierea ta despre ce e vorba, ar fi nevoie de o evaluare amanuntita pentru a putea zice. Daca vrei pot eventual sa te programez pentru o astfel de evaluare.

  3. Buna. ..numele meu e Marinela ,,de ceva timp am niste dureri groaznice de cap…Am facut TAC..RMN…control neurologic…ORL…Si Inca nu imi gasesc cauza….durerile sant de aproape un an,la inceput erau mai rare acum in loc de creier am o piatra …asa simt …durerile sant foarte puternice si dupa ce iau o pastila adorm pt cateva ore ca si moarta…e groaznic ce mi se intampla..ce sfat imi dati???

    1. Buna Marinela, iti recomand o evaluare psihologica. Evaluarea ar putea sa arate daca este vorba de probleme de natura fizica sau probleme psihosomatice.

  4. Buna ziua! Este posibil sa ai dureri de cap zilnice, de intensitate moderata, din cauza anxietatii/ipohondriei? Durerea sa fie cauzata de faptul ca ne gandim excesiv la durere?

  5. Bună ziua am dureri de cap zilnice am si tratament ,l am luat o vreme dupa am început sa nu il mai iau ,durerile de cap au început sa apara

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *