Faţa ascunsă – să vorbim despre depresie

fata_ascunsa

Scriu acest articol la solicitarea de a promova un proiect care se desfășoară în București. Este unul dintre primele proiecte de acest gen din Romania. Un proiect despre care cred ca ar trebui sa se repete tot mai mult.

Este vorba despre “Faţa ascunsă”, o modalitate prin care oamenii au găsit vocea pentru a vorbi despre depresie.

Depresia este secretul de familie despre care nimănui nu-i place să vorbească. Totuși secretul acesta există în foarte multe familii și este ţinut de foarte multe persoane.

Poate că oamenii ţin acest secret din teama de a nu fi judecaţi sau din rușine. Am învăţat cu toții că dacă suferim de o problemă de ordin psihic nu ar trebui să vorbim despre ea. Societatea vrea să ascundă un lucru de ea însăși.

Dar această ascundere nu face decât să întărească stigmatizarea, prejudecăţile și rușinea. Cu cât se vorbește mai puţin despre depresie, anxietate, schizofrenie, tulburări sexuale, etc., cu atât prejudecăţile sunt mai greu de combătut.

Totuși, dacă cineva suferă de o tulburare psihică nu înseamnă că este nebun, chiar tu poţi fi vulnerabil la aceste probleme. Și nu înseamnă că ai un psihic slab ci doar că într-o anumită situaţie au fost suficienţi factori ca problema să apară.

“Faţa ascunsă” îi ajută pe oamenii care au fost suficienţi de curajoși, să iasă în faţă să expună realitatea lor. Cum s-au confruntat cu depresia, cum s-au simţit și ce i-a ajutat.

În felul acesta, oricine poate avea acces la experienţele pe care le are o persoană depresivă. Oricine poate să vadă că nu trebuie să fii nebun ca să ai depresie. Nebunia nu există, ea este doar o prejudecată.

Experienţele descrise în “Faţa ascunsă” pot fi un suport foarte bun pentru oamenii care trec prin depresie chiar acum.

Dacă aceste video-uri ajung la ei, ar putea să le arate că se poate ieși din depresie, că nu este o stare ce ţine la nesfârșit și că există tratamente care dau rezultate. Astfel, acea lipsă de speranţă care caracterizează atât de mult depresia poate să fie atenuată.

“Faţa ascunsă” este totodată și o încurajare pentru toți ceilalţi care s-au confruntat cu o tulburare mentală, să iasă și să vorbească. Să povestească rudelor sau prietenilor prin ce au trecut. În felul acesta oamenii înţeleg mai bine ce înseamnă tulburările psihice, iar prejudecăţile pot dispărea.

Pe de altă parte, o mare problemă este că atunci când cineva se confruntă pentru prima dată cu o depresie, faptul că nu este informat îl poate face să întârzie tratamentul iar simptomele să se înrăutăţească. Prin platforme de acest gen oameniii pot fi mai informaţi și pot merge la psiholog sau psihiatru pentru a beneficia de un tratament corespunzător..

Așteptăm doar ca proiectele în care utilizatorii pot să exploreze interactiv universul trăirilor umane să se înmulțească. Poate că vor apărea și în Cluj astfel de inițiative.

Puteți accesa Fața ascunsă aici: www.fataascunsa.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *