Meditatia dezvolta creativitatea

balon_cu_aer_cald_se_ridica

Fii creativ!

Cu toţii ne dorim să fim creativi şi inovativi! La prima vedere pare foarte simplu să generăm astfel de idei!

A gândi creativ, înseamnă să ieşim în afara “cutiei comodităţii” (out of the box), zonei de confort care ne oferaă siguranţă. A rămâne în interiorul acesteia (inside the box) nu facem altceva decât să ne ucidem creativitatea.

Ce înseamnă creativitatea, în termeni specifici şi care este mecanismul prin care realizăm creativitatea?

Creativitatea conţine două ingrediente “magice”

↗ Gândirea convergentă

Gândirea creativă

↘ Gândirea divergentă

Gândirea divergentă se referă la  procesul de generare a ideilor într-un context în care mai multe soluţii sunt corecte pentru rezolvarea unei probleme, un exemplu este sesiunea de brainstorming, sau un exerciţiu des folosit, care constă in prezentarea unui obiect – creionul şi generarea ideilor de întrebuinţare şi utilizare a acestuia.

În contrast, gândirea convergentă se referă la procesul în care este generată o singura posibilă rezolvare pentru o sarcină anume; un  exerciţiu des întâlnit în identificarea gândirii convergente este prezentarea unor cuvinte nerelaţionate între ele la prima vedere şi identificarea aspectului comun al acestora.

A fi original nu este de ajuns!

Dacă am judeca valoarea unei idei creative, aceasta poate fi dată de eficacitatea ei în sens pragmatic. Mai precis, este important sa ne punem şi întrebarea “La ce ne ajuta aceasta nouă idee?”. Dacă nu am lua în considerare acest aspect, salata de cuvinte care apare în cazul unui episod psihotic poate fi considerată foarte originală dar nefolositoare.

Meditaţia şi gândirea creativă

Datele din literatura ştiinţifică sprijină practicile meditative în ceea ce priveşte starea de bine a oamenilor, raportându-ne o serie de efecte pozitive în domeniul sănătăţii,  gestionarea stresului, creşterea toleranţei la durere, reducerea stresului,  accentuarea sentimentelor pozitive. Dar ce ne arată datele despre efectele strategiilor de meditaţie în legatură cu creativitatea?

Un studiu realizat de Colzato şi colaboratorii (2012) a arătat că meditaţia influentează gândirea creativă, INSĂ, foarte important este tipul de meditaţie.

În primul rând, înainte de a ne apuca să învăţăm să medităm trebuie să ştim că există două tipuri de meditaţie– de tip concentrativ şi de tip non-concentrativ (monitorizare deschisă).

 

Concentrativă – individul este receptiv la toate gândurile şi                             senzaţiile trăite fără a se focaliza pe un obiect anume, fără a le                             aprofunda.

Meditaţia

Non-concentrativă (monitorizare deschisă)- individul îşi                                focalizează atenţia pe un anumit obiect  sau gând.

 

De ce e importantă această diferenţiere? Pentru că nu toate formele de meditaţie au acelaşi efect în ceea ce priveşte dezvoltarea creativităţii. Cercetătorii menţionati anterior, comparând două loturi de oameni în care fiecare a practicat un anumit tip de meditaţie au arătat că meditaţia de tip monitorizare deschisă îmbunătăţeste gândirea divergentă, generând mai multe idei decât înainte de utilizarea aceastei practici. În ceea ce priveşte meditaţia de tip concentrativ, rezultatele nu au fost semnificative statistic pentru a putea fi luate în considerare.

Aşadar meditaţia de tip non-concetrativ îmbunătăţeşte creativitatea. Totuşi, este foarte important sa stim ca meditaţia este un stil de viaţă, ea necesită timp şi efort la inceput, nu ne transforma peste noapte. Dacă vrei să fii mai creativ, un lucru pe care poţi să-l faci este să înveţi să meditezi.

 Lorenza S. Colzato, Ayca Ozturk, Bernhard Hommel. Meditate to Create: The Impact of Focused-Attention and Open-Monitoring Training on Convergent and Divergent ThinkingFrontiers in Psychology, 2012.