MOTIVAȚIA

motivatia

Motivația este dorința de a acționa in atingerea unui scop, este elementul crucial în stabilirea și susținerea obiectivelor noastre. Este una dintre forțele ce stau in spatele comportamentului uman.

Surse ale motivației

Adesea, oamenii au motive multiple de a se angaja într-un comportament.

Motivația poate extrinseca  când este inspirată de forțe exterioare, alte persoane sau recompense, dar există și cea intrinseca, când resursele sunt in noi. Un exemplu exemplu este dorința de a îmbunătăți o anumita activitate.

Motivația intrinsecă tinde să împingă oamenii mai puternic, iar realizările sunt mai împlinitoare.

Un cadru folosit pentru înțelegerea motivației este ierarhia nevoilor propusă de psihologul american Abraham Maslow în 1943. Potrivit lui Maslow, oamenii sunt motivați în mod inerent să se îmbunătățească și să se îndrepte spre exprimarea întregului potențial – autoactualizare – prin întâlnirea și satisfacerea progresivă a mai multor niveluri de nevoi, de la cele mai fundamentale, cum ar fi pentru hrană și siguranță, până la nevoi de ordin superior de iubire, apartenență și stima de sine.

În cele din urmă, Maslow a extins teoria pentru a include nevoia de auto-depășire: oamenii ajung la vârful creșterii și găsesc cel mai înalt sens în viață, asigurându-se la lucruri dincolo de sine. Deși universalitatea teoriei lui Maslow a fost contestată, mulți cred că surprinde adevăruri fundamentale despre motivația umană.

 De unde vine motivația?

Motivația poate proveni dintr-o varietate de surse. Oamenii pot fi motivați de stimulente externe, cum ar fi motivația de a lucra pentru compensație, sau plăcerea internă, cum ar fi motivația de a crea opere de artă în timpul liber.

Alte surse de motivație includ curiozitatea, autonomia, validarea identității și a credințelor cuiva, crearea unei imagini de sine pozitive și dorința de a evita potențialele pierderi.

Ce este motivația intrinsecă?

Motivația intrinsecă este un impuls care vine pur din interior; nu se datorează vreunei recompense anticipate, termenului limită sau presiunii externe.

De exemplu, oamenii care sunt intrinsec motivați să alerge o fac pentru că le place sentimentul de a alerga și este o parte importantă a identității lor.

Motivația extrinsecă poate crește motivația pe termen scurt, dar în timp se poate uza sau chiar se poate contracara.

Prin contrast, motivația intrinsecă este puternică deoarece este integrată în identitate și servește ca o sursă continuă de motivație.

Cum ar trebui să-mi stabilesc obiectivele?

Eșecul în îndeplinirea unui obiectiv se datorează uneori modului în care a fost stabilit.

Dar câteva trucuri psihologice pot ajuta la stabilirea și atingerea acestor obiective.

Una este să te asiguri că obiectivul este atașat unei valori, cum ar fi valoarea sprijinirii comunității locale sau a luptei împotriva schimbărilor climatice.

Un altul este să îți încadrezi obiectivul ca un bun de câștigat, mai degrabă decât o amenințare de evitat. De exemplu, în loc să te gândești: „Nu ar trebui să-mi deranjez șeful, ca să putem evita o relație dificilă”, încearcă să te gândești: „Vreau să învăț noi abilități de comunicare pentru a ne reseta relația”.

O altă idee este să încerci să stabilești

un obiectiv de învățare în loc de un obiectiv de performanță; în loc să decizi să slăbești 20 de kilograme, decide să înveți mai multe despre nutriție și să gătești două rețete sănătoase în fiecare săptămână.

Cum construiesc un  impuls?

Motivația vizează „de ce” schimbării, dar impulsul vizează „cum”. Generarea de impuls este esențială pentru a lua pașii concreți necesari pentru a ieși din tiparele înrădăcinate și pentru a face schimbări.

Concentrarea pe impuls poate fi folosită și într-un context terapeutic.

De exemplu, un terapeut ar putea aborda un tipar de evitare la un pacient cu depresie identificând pașii mici pe care i-au făcut deja (să se ridice din pat în acea dimineață, să vină la terapie) și apoi să enumere următorii pași pe care îi pot face.

Recunoașterea motivației pentru schimbare și concentrarea pe dinamica care susține schimbarea poate ajuta, de asemenea, la construirea impulsului.

Cum mă pot simți mai motivat?

Uneori s-ar putea să te simți complet nemotivat – și asta e în regulă.

În această situație, permite-ți să simți disconfortul, să auzi discuțiile negative de la sine și apoi să acționezi oricum.

De exemplu, să presupunem că vii acasă după o zi lungă de muncă și vrei doar să te relaxezi și să te uiți la televizor. În loc să pornești televizorul, recunoaște că ești obosit și apoi provoacă-te să citești mai întâi cinci pagini din carte pe noptieră.

Această abordare oferă spațiu pentru gânduri și sentimente negative, și te ajută în același timp să schimbi tiparele înrădăcinate.

Cum pot să opresc amânarea?

Amânarea este adesea determinată de sentimentele subiacente de stres sau anxietate provocate de o anumită sarcină.

Dar există modalități de a naviga în disconfort și de a învinge procrastinarea. Poți împărți proiectul în bucăți mici, mai ușor de gestionat; realizarea unui pas îți va alimenta motivația pentru următorul.

Poți stabili limite pentru timpul petrecut pregătirii pentru a începe sau poți urmări finalizarea sarcinilor cât mai repede posibil.

De asemenea, poți seta o recompensă pe care o vei obține după finalizarea sarcinii.

Cum pot să mă țin de dieta mea?

Mulți oameni se luptă să țină o dietă. Cercetările sugerează că motivatorii extrinseci – pentru a evita comentariile vătămătoare sau pentru a se potrivi într-o ținută – pot declanșa procesul, dar că motivația intrinsecă – interes, plăcere și provocare în călătorie – este cheia unei pierderi în greutate susținute și de durată.

Motivația intrinsecă cuprinde competență, autonomie și relație, așa că este util:

1) să alegi o dietă care va fi durabilă și eficientă

2) să crezi că dieta, data de început și obiectivele finale au fost alese în mod autonom și nu „alocate” de alții

3) să găsești o comunitate de susținători.

Cum pot rămâne motivat să fac mișcare?

Există câteva idei creative de luat în considerare dacă motivația este o barieră în calea exercițiului.

Extinde opțiunile pe care le ai: dacă nu ai timp să mergi la sală, fă exerciții mergând la plimbare, făcând un circuit cu greutatea corporală. Un altul este de a face exercițiile mai plăcute, cum ar fi ascultând o carte pe bandă. Un altul este să încheie un contract social cu un prieten sau un membru al familiei.

   Posibilitatea ca un vis sa se îndeplinească este ceea ce face ca viața sa fie interesantă. (Paolo Coelho, Alchimistul)

  1. Frumoasa postare! E lucioasa si completa analiza motivatiei si a modului in care ne putem stabili obiectivele, pentru ca apoi sa le si realizam. Te felicit pentru ca ai reusit sa explici aceste mecanisme complexe si esentiale in mod simplu si destul de detaliat. Mi-a placut ca ai facut referire la Teoria lui Maslow, adaugand ca este contestata dar ca intelegem adevaruri fundamentale despre motivatia umana din ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *