Narcisismul

Narcisismul
Appearance vector created by pch.vector – www.freepik.com

De multe ori când întâlnim persoane centrate pe sine sau prea încrezătoare, avem tendința să le etichetăm drept narcisiști.  Narcisismul este un concept mult mai complex de atât. Există și situații în care persoanele crescute de părinți narcisiști, ajung să se întrebe daca nu cumva fac parte din aceeași categorie. Acest lucru se întâmplă atunci când caută, validarea sau atenția altora sau când își exprima entuziasmul față de reușitele proprii. În acest caz este important de menționat că marea majoritate a celor care suferă de narcisism, nu își vor pune întrebarea respectivă. Aceștia nu au capacitatea de a identifica ceva problematic în personalitatea sau comportamentul lor. Astfel este important de recunoscut și subliniat diferențele din spectrul acestui termen utilizat frecvent, însă adesea incorect.

Ce este narcisismul?

Narcisismul în sine nu este un diagnostic, ci reprezintă un construct psihologic care ajută la explicarea și definirea comportamentului uman. Acesta este definit ca iubirea față de sine. Inspirat istoric, denumirea termenului vine de la caracterul din mitologia greacă pe nume Narcissus. Acesta era un vânător arătos care se îndrăgostește de el însuși, mai precis de reflexia sa dintr-un lac. Când a încercat să se aplece să-și “sărute” reflexia nu își mai putea admira fața. Așadar, s-a ridicat rapid și a continuat să-și privească obsesiv reflexia până ce a ajuns să moară de sete.

Din perspectiva cea mai simplistă, termenul „narcisism”, folosit în societatea actuală nu posedă nici un caracter pozitiv, dar nici unul negativ. Acesta se plasează pe un spectru întins, de la narcisism sănătos la narcisism patologic. Narcisismul sănătos reprezintă abilitatea de apreciere a sinelui și reușitele sau progresele proprii, iar cel patologic este reprezentat de tulburarea de personalitate narcisistă.

În ansamblu o persoană dezvoltă un nivel sănătos de narcisism în copilărie. Acest lucru este datorat  părinților care oferă libertatea în formarea propriilor opinii. De asemenea, aceștia încurajează exprimarea celor mai vulnerabile emoții într-un mediu favorabil și fără criticism și rușine.

Narcisismul sănătos

O persoană cu narcisism sănătos se va simți mândră de realizările sale și va dori să împărtășească acele realizări cu ceilalți pentru a se simți validat. Narcisismul sănătos este, de asemenea, abilitatea de a conștientiza că aparții anumitor grupuri pe merit. Aceste sentimente sunt însă de cele mai multe ori în concordanță cu realitatea. Așadar, cei cu narcisism sănătos demonstrează un nivel de conștientizare de sine, perspicacitate și empatie. O persoană cu tulburare de personalitate narcisistă nu le v-a poseda aceste abilități niciodată.

Tulburarea de personalitate narcisistă

Spre deosebire de narcisismul sănătos, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă acționează strict pe baza egoismului și resping frecvent sentimentele altora. Aici se includ și cele ale apropiaților, cum ar fi familia, prietenii și partenerii romantici. Le lipsește empatia și urmăresc constant sa dețină controlul asupra celorlalți utilizând tactici precum manipularea, minciuna sau hărțuirea. Potrivit criteriilor de diagnosticare din DSM 5, o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă demonstrează un model de grandiozitate. Acest lucru înseamnă că aceștia acționează ca și cum ar fi semnificativ mai buni decât alții. De asemenea apare o nevoie de admirație constantă și o lipsă omniprezentă de empatie întâlnită în diferite relații și contexte. Deși există multe criterii ce tind mai mult sau mai puțin spre narcisism, o persoană trebuie să îndeplinească cel puțin cinci din cele nouă criterii din manualul DSM 5 pentru a fi diagnosticată cu tulburare de personalitate narcisistă.

Este absolut normal ca majoritatea oamenilor să prezinte comportamente narcisiste, de exemplu să-ți faci fotografii când te simți bine, să împărtășești ceva de care ești mândru sau să vrei să fii uneori în centrul atenției. Este posibil sa întâlnim inclusiv momente în care o persoana dă dovadă de egoism, rănind pe cineva apropiat, mai ales in situați critice. Este important de subliniat aici, cuvântul cheie, adică “momente”. Aceste comportamente fluctuează, nu durează foarte mult și nici nu provoacă deficiențe semnificative în relațiile interpersonale. La tulburarea de personalitate narcisistă, aceste comportamente sunt omniprezente, severe și sunt evidente în istoria relațiilor sociale și emoționale a acelei persoane. Aceștia percep câștigul cuiva ca o pierdere, respectiv un eșec personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *