Obiective în dezvoltarea personală

Obiective în dezvoltarea personală
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Stabilirea obiectivelor în dezvoltarea personală

Un pas important în dezvoltarea noastră personală este stabilirea obiectivelor pe care dorim să le îndeplinim. Modul în care formulăm și lucrăm pe aceste obiective are un rol crucial în îndeplinirea lor cu succes. Iată câțiva din pașii pe care este nevoie să îi parcurgem în acest sens.

 

1. Obiectivele trebuie să fie formulate clar și concret. Spre exemplu „Vreau să citesc mai mult” este un obiectiv destul de general. Pentru unii oameni, a citi mult înseamnă 3 cărți pe săptămână, pentru alții poate însemna 2 cărți pe lună. Este nevoie sa stabilim concret ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi. Și aici intervine următorul pas.

 

2. Adaptarea obiectivului la modul nostru de viață. Dacă suntem studenți, cu un program zilnic destul de flexibil si fără responsabilitatea unui loc de muncă, cel mai probabil avem timpul necesar pentru a citi 2 cărți pe lună. Dacă însă suntem părinții a doi copii, cu un program de lucru de 10 ore pe zi, ne va fi probabil dificil să îndeplinim același obiectiv. Putem deveni astfel descurajați și demotivați. Obiectivul stabilit trebuie să aibă sens pentru voi în primul rând. Mult sau puțin înseamnă lucruri diferite pentru fiecare din noi.

 

3. Începeți cu pași mărunți. Să presupunem că ați stabilit că ați dori să citiți o carte pe lună. Această lună are însă 4 săptămâni, și fiecare săptămână are 7 zile. E momentul să spargem obiectivul pe termen lung în mai multe obiective pe termen scurt. Începeți cu 10 pagini pe zi. Fiecare 10 pagini citite vă aduc mai aproape de obiectivul vostru, vă aduc satisfacție personală si vă pot crește încrederea în forțele proprii. Ajungem astfel la următorul pas foarte important.

 

4. Învățați să vă încurajați la fiecare pas. De fiecare dată când reușiți să treceți de un pas, oricât de mic ar putea fi el, nu treceți acest lucru cu vederea, ci fiți conștient de el, acordați-vă meritul sau chiar faceți-vă un compliment. „Azi am citit 7 pagini. Sunt mândru de mine”. Poate părea ciudat, dar modul în care ne vedem pe noi înșine si lucrurile pozitive pe care ni le spunem au un efect extraordinar asupra dezvoltării noastre.

 

5. Aveți răbdare! Azi poate mai mult ca niciodată trăim în epoca lucrurilor rapide. Totul este la un click distanță și ne așteptăm să se întâmple la fel și în cazul dezvoltării noastre personale. Unele lucruri sunt însă dificile înainte să devină ușoare, dar cu siguranță merită efortul. Cu răbdare, disciplină si acceptare vom fi tot mai aproape de țelurile noastre.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *