Cum să-ţi dai seama dacă ai o personalitate histrionică

personalitate_histrionica

Tipul de personalitate histrionică – o problemă sau normalitate?

Să ai un tip de personalitate histrionică poate trece neobservat. De multe poate să nici nu fie o problemă. Uneori îţi poţi da seama că ceva nu e în regulă dar nu știi ce. 

Tulburările de personalitate sunt cel mai greu de identificat. O să încerc să descriu cât mai bine o personalitate histrionică pentru a vedea cât de mult ţi se potriveşte.

Seducătoare și extravagantă

Ceea ce defineşte mai ales tipul de personalitate histrionică este afectivitatea intensă şi nevoia de atenţie. Această nevoie se poate traduce prin comportament, stil vestimentar şi look extravagant.

Atractivitatea fizică şi seducţia devin foarte importante. Aceastea sunt principalele mijloace de a atrage atenţia celorlalţi.

Deci este posibil să fii deosebit de atractivă şi seducătoare.

Relațiile – mereu o problemă

Problema nu este însă extravaganţa şi atractivitatea. Dificultăţile sunt legate de afectivitate și relații. Instabilitatea emoţională şi impulsivitatea sunt şi ele caracteristice. Este o constantă fugă după relaţii apropiate, după iubire.

Este ca atunci când doreşti foarte mult să fii cu cineva. Faci tot posibilul de a-i atrage atenţia. Poate prin seducţie sau folosindu-te de sexualitate. Iar când ajungi să fii cu acea persoană îţi dai seama că nu este ceea ce ţi-ai dorit. Că el sau ea s-a folosit de tine. Şi atunci porneşti o altă fugă după altcineva care pare mai atrăgător.

Te regăseşti mereu în relaţii furtunoase, nesatisfăcătoare sau care se termină brusc. Îţi doreşti foarte mult să primeşti afecţiune. Dar ceea ce primeşti se dovedeşte a fi o iluzie. Ceea ce urmează este dezamăgire, sentimentul de gol sau poate disperare. Pe care ajungi să le manifeşti faţă de ceilalţi sau să le suporţi în tăcere.

Mofturoasă și încăpățânată

Uneori ţi se întâmplă să ai crize de furie şi să te porţi nedrept cu ceilalţi. Iar admiratorii care roiesc în jurul tău şi sutele de like-uri de pe facebook nu sunt suficiente să umple acel gol.

Alteori ţi se zice că eşti isterică, mofturoasă, superficială, încăpăţânată. Ori în loc de admiraţie simţi invidie din partea celor apropiaţi. Iar bârfele despre tine nu contenesc să apară. Deși stima de sine pare să fie foarte ridicată, în profunzime există o mare neîncredere.

Poate următoarea mare artistă

Chiar dacă faci multe pentru ceilalţi, tot nu primeşti respectul lor. Şi poate apărea nevoia de a face mereu parte dintr-un grup. Momentele de singurătate sunt cele mai grele.

Să ai o personalitate histrionică poate să fie dificil. Sunt însă şi aspecte pozitive. O fire foarte sociabilă şi volubilă. Poate un talent artistic. Capacitatea de a vorbi despre orice. Sunt artişti foarte mari care au o personalitate histrionică: Megan Fox, Jessica Simpson, Kim Kardashian, Miley Cyrus, Kanye West.

Eliminarea dezavantajelor

Acest tip de personalitate este modificabil. Poţi ajunge să-ţi reduci impulsivitatea şi instabilitatea, să ai relaţii satisfăcătoare şi să nu mai fii atăt de vulnerabilă la despărţire. Psihoterapia în cazul tulburărilor de personalitate este de lungă durată, dar schimbările pot fi remarcabile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *