Ce sunt disfuncțiile sexuale
Probleme sexuale pot să apară în mod normal la începutul vieții sexuale dar nu numai. Disfuncțiile sexuale reprezintă un grup de tulburări caracterizate printr-o perturbare a capacității unei persoane de a avea/întreține relații sexuale sau de a resimți plăcere în timpul actului sexual.
Printre cele mai întâlnite probleme sexuale se numără ejacularea întârziată, tulburarea orgasmului la femei, lipsa dorinței sexuale, disfuncția erectilă, ejacularea prematură (precoce).
Disfuncțiile sexuale pot avea caracter primar (problema sexuală a fost prezentă încă de la primele experiențe sexuale) sau caracter secundar/dobândit (apar la un moment dat în dezvoltarea persoanei), pentru ambele tipuri existând o varietate de tratamente ce iau în considerare momentul și cauzele apariției problemei sexuale.
Tulburările sexuale pot apărea din interacțiunea între factori biologici, socio-culturali și psihologici, motiv pentru care, un prim pas în tratamentul tulburărilor sexuale este de a stabili cauza responsabilă pentru apariția problemei specifice cu care se confruntă persoana.
În această fază clinicianul, împreună cu clientul analizează posibilele cauze ale tulburării. Printre acestea se numără probleme de comunicare în cuplu, starea de sănătate a partenerului, diferențe între parteneri privind dorința de activitate sexuală, imaginea (negativă/pozitivă) a clientului legată de propriul corp, diferite frici legate de actul sexual, dar și alte cauze cum ar fi situații stresante prin care trece clientul sau diferite condiții medicale ale acestuia.
Altfel spus, persoanele afectate de una sau mai multe tulburări sexuale, întâmpină dificultăți în întreținerea actului sexual sau în obținerea plăcerii din acte sexuale, aceste dificultăți afectând atât calitatea actului sexual, cât și calitatea relației de cuplu sau satisfacția partenerilor față de relație. Iar miturile despre sexualitate nu fac decât să întreâină problemele.
Important de reținut e faptul că persoanele care întîmpină probleme sexuale pot apela oricând la un specialist pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă.
Prezentăm în continuare cele mai întâlnite probleme sexuale:
EJACULAREA ÎNTÂRZIATĂ
Individul care suferă de această tulburare, se confruntă cu întârziere în ejaculare, acest lucru reprezentând o problemă (un deranj pentru el).
O altă problemă caracteristică acestei tulburări constă în faptul că, de multe ori apare și incapacitatea de a ejacula, în ciuda faptului că individul este stimulat sexual corespunzător și că el își dorește ejacularea.
În anumite situații, bărbații ajung chiar să evite contactul sexual din cauza dificultăților de ejaculare, în timp ce partenerele de viață ale acestora tind să relateze că se simt mai puțin atractive din punct de vedere sexual.
De multe ori, bărbații ajung să se auto-învinovățească pentru problema pe care o au, lucru care pune o presiune și mai mare pe aceștia. Acest lucru duce, de multe ori, la amplificarea problemei și la o dificultate și mai mare de a obține orgasmul/ejacularea.
În rezolvarea problemei, clientul împreună cu terapeutul caută cauza problemei, investighează în amănunt momentul și motivele apariției, urmând să găsească un plan de acțiune bazat pe soluții cât mai ușor de implementat de către client.
Se abordează sentimentul de vină, în cazul în care acesta este prezent, se investighează satisfacția față de relația de cuplu și se iau în considerare și alți factori stresați din viața clientului, care ar fi putut contribui la apariția tulburării.
TULBURAREA ORGASMULUI LA FEMEI
Se caracterizează prin incapacitatea de a resimți orgasmul sau printr-o reducere semnificativă în intensitatea senzațiilor orgasmice pentru o perioadă de timp aproximativ de 6 luni.
Multe femei necesită stimulare clitoridiană pentru a ajunge la orgasm, acestea neputând atinge orgasmul doar prin simpla penetrare.
În cazul în care persoana are dificultăți în atingerea orgasmului prin penetrare, dar poate atinge orgasmul prin stimulare clitoridiană, aceasta nu îndeplinește criteriile, iar diagnosticul nu este prezent.
Aproximativ 3 din 10 femei se confruntă cu această problemă și experiențează un disconfort semnificativ datorită ei. De regulă, capacitatea femeilor de a atinge orgasmul crește odată cu înaintarea în vârstă, factorii care influențează problema putând fi de natură fiziologică, medicală, socială sau de mediu.
Pentru ameliorarea problemei, se analizează cu atenție starea generală a clientei, satisfacția ei față de cuplu și față de partener, prezența unor posibile alte condiții medicale care influențează problema, dar și factori ce țin de mediu.
DISFUNCȚIA ERECTILĂ
Cel mai caracteristic simptom al acestei tulburări constă în incapacitatea individului de a obține sau de a menține erecția în timpul actului sexual.
La indivizii care suferă de această disfuncție sexuală, problema apare la aproximativ toate actele sexuale, indiferent de felul în care individul este stimulat sexual.
Problemele erectile apar mai frecvent la vârstele înaintate, dar statisticile arată faptul că 20% din bărbați se tem de o eventuală problemă erectilă care să apară în timpul primului act sexual. Mai mult, se pare că 8 din 100 de bărbați au o tulburare erectilă în timpul primei lor experiențe sexuale.
Dacă această tulburare devine recurentă în viața individului, ea poate afecta serios diferite arii ale vieții. Bărbații care suferă de această disfuncție sexuală pot raporta un respect de sine scăzut, un simț al masculinității redus, în unele cazuri, ajungându-se chiar și la dispoziție depresivă.
Mai mult, evitarea actelor sexuale apare și în această tulburare, din cauza sentimentului de rușine pe care unii bărbați pot să îl aibă. Evitând contactul sexual, bărbații nu-și dau ocazia de a se implica în experiențe sexuale, lucru care face ca tulburarea să devină mai accentuată, iar teama de această disfuncție crește, evitarea devenind tot mai frecventă.
Acest cerc vicios afectează atât viața sexuală a individului și a partenerei, cât și relația de cuplu a celor doi sau respectul/încrederea de sine a individului.
În tratamentul acestei tulburări, accentul cade pe abordarea sentimentului de rușine, a masculinității reduse, a încrederii de sine, terapeutul împreună cu clientul luând în considerare posibilele cauze care au dus la apariția tulburării(atât medicale, cât și sociale sau psihologice).
Obiectivul constă în diminuarea emoțiilor negative și încurajarea experiențelor sexuale cât mai pozitive pe care clientul să le întrețină cu partenera lui.
LIPSA DORINȚEI SEXUALE
Această tulburare se manifestă prin faptul că individul are o dorința redusă/absentă pentru relații sexuale, fiind prezentă și diminuarea/absența gândurilor sau fanteziilor sexuale.
Lipsa dorinței sexuale persistă de o perioadă destul de îndelungată (aproximativ 6 luni) și apare recurent la aproape orice ocazie a individului de a se angaja într-un act sexual.
Tulburarea se asociază cu disfuncția erectilă și/sau cu tulburarea de ejaculare întârziată, având în vedere că bărbații care au dificultăți în obținerea unei erecții tind să-și piardă interesul pentru activitatea sexuală.
Tulburarea afectează viața sexuală și satisfacția față de cuplu a individului și a partenerei. Mai mult, bărbații care suferă de această tulburare devin tot mai puțin receptivi la inițiativele partenerei de a întreține relații sexuale, ceea ce face ca interesul lor pentru activitatea sexuală să se reducă și mai mult.
De multe ori, cauzele disfuncției provin din faptul că bărbații ajung de multe ori să creadă că partenera lor nu mai este așa atrasă sexual de ei (ca la început). În alte cazuri, bărbații își formează impresia că nu mai sunt așa atractivi din punct de vedere sexual, iar acest lucru duce la lipsa interesului față de activitățile sexuale.
Alte ori cauzele tulburării sunt de natură emoțională: simptomele depresive sau anxioase și stresul cotidian joacă un rol important în apariția disfuncției sexuale și pot duce la o scădere marcantă a interesului bărbatului față de relațiile sexuale.
Puteți citi mai multe despre atracția sexuală și dispariția ei aici
EJACULAREA PREMATURĂ (PRECOCE)
Această tulburare se manifestă printr-o ejaculare care se produce la scurt timp după penetrarea vaginală. Mai exact, ejacularea apare foarte repede(la aproximativ un minut) după ce a început actul sexual.
Majoritatea bărbațiilor care întâmpină aceste probleme sexuale relatează faptul că pierd controlul (asupra ejaculării) din timpul actului sexual și tind să simtă o teamă anticipată legată de incapacitatea de a controla/întârzia ejacularea la următoarele acte sexuale.
Această problemă împiedică indivizii să aibă o experiență sexuală plăcută, reducând satisfacția sexuală atât a individului, cât și a partenerei de cuplu. Mai mult, persoanele care se confruntă cu această problemă pot avea o diminuare a respectului de sine, un sentiment al lipsei de control, lucru care duce la intensificarea axietății legate de viitoarele acte sexuale, având consecințe nefavorabile asupra relației de cuplu.
Principala linie de tratament constă în abordarea anxietății/temerii în legătură cu viitoarele acte sexuale și expunerea treptată a individului la experiențe sexuale cu partenera acestuia, pe care el să le poată controla, recâștigând încrederea de sine și sentimentul predictibilității.