Provocări ale unui job in IT

femeie_isi_usuca_parul

Profesiile ne influenţează

Profesiile din IT, ca orice alte profesii îşi pun amprenta asupra persoanelor care lucrează în domeniu. Activitatea pe care cineva o are, interacţiunile dintre om şi munca pe care o face, influenţează modul de a gândi de a acţiona sau de a reacţiona emoţional. Totodată, preferinţa de a lucra într-un anumit domeniu se datorează unor caracteristici personale.

Trăsături de personalitate în IT

Un studiu (Lounsbury, Sundstrom et. al. 2014) arată că ceea ce diferenţiază profesioniştii din IT de profesionişti din alte domenii sunt: un nivel mai ridicat de agreabilitate şi de gândire logică, nivele mai scăzute de conştiinciozitate, stabilitate emoţională, extraversie, asertivitate, orientare către client, optimism şi motivaţie pentru muncă.

În afară de stabilitatea emoţională care reprezintă starea dintr-un anumit moment, celelalte trăsături de personalitate sunt stabile în timp. Astfel se pare că stabilitatea emoţională este mai degrabă o consecinţă a job-ului, pe când celelelalte sunt mai degrabă trăsături care fac o persoană să fie mai atrasă de IT.

Având în vedere că majoritatea sarcinilor de lucru presupun obiectivitate, logică, analiză raţională, şi rezolvarea de probleme, gândirea logică şi inteligenţa sunt esenţiale pentru această muncă.

Dificultăţi care pot apărea

Luând în considerare şi faptul că cele mai multe job-uri din IT implică sarcini solitare extinse, cum ar fi scrierea unui cod, pe fondul unor interacţiuni reduse cu alte persoane, iar asertivitatea şi extraversia scăzută sunt trăsături des întâlnite la profesioniştii din tehnologia informaţiei. Se poate întâmpla să apară dificultăţi, mai ales în ceea ce priveşte relaţionarea cu alte persoane, socializarea, comunicarea şi exprimarea, adică în special în ceea ce priveşte abilităţile sociale.

Stabilitatea emoţională înseamnă mai ales dispoziţia de a face faţă la stres, provocări şi presiune, într-un mod calm, rezistenţă şi adaptabilitate. Nivelul scăzut al acesteia, întâlnită la cei care ocupă un job în IT, se poate datora nivelului ridicat de stres din domeniu, target-uri, deadline-uri, acumularea proiectelor, volumul de muncă, presiune din partea manager-ilor.

Stabilitatea emoţională, reflectă şi nivelul de anxietate, tensiune şi griji, astfel o stabilitatea emoţională scăzută, poate duce la creşterea anxietăţilor, a depresiilor sau a altor probleme emoţionale.

Aşadar, este de înţeles că cele mai multe persoane care lucrează în IT şi care apelează la serviciile psihologice, au luat această decizie pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile sociale sau pentru a reduce anxietatea, stresul, încordarea ori pentru a-şi stabiliza starea emoţională. Iar cei mai mulţi, reuşesc să facă asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *