Psihic și fizic (software și hardware)
Mulți oameni se întreabă care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru și când ar trebui să meargă la unul dintre cei doi.
Atunci când încerc să explic diferența dintre psiholog și psihiatru îmi place să fac analogia cu un computer.
Psihologul este cel care se ocupă de partea de “software”, de psihicul omului, adică de acele programe învățate și care poate au anumite “bug-uri”, psihiatrul este cel care se ocupă de partea de “hardware”, de chimia creierului, și are grijă ca din punct de vedere fizic creierul să funcționeze la nivel optim.
Psihiatru, psiholog și problemele de sănătate mentală
Un exemplu este cazul depresiei. Depresia are atât o componentă psihică “software”, de convingeri profund negative și comportamente disfuncționale, cât și o componenta fizică “hardware”, de deficit de serotonină sau alți neurotransmițători.
Orice problemă de sănătate mentală are și o componentă fizică deoarece la oameni există o interacțiune bidirecțională strânsă între fizic și psihic, ele influențându-se reciproc.
În cazul problemei de sănătate mentală, pe lângă partea ce ține de gânduri, emoții, convingeri și comportamente, creierul este implicat fizic pentru a le susține prin chimia creierului și prin anumite tipare neuronale care se creează în creier.
Tiparele neuronale sunt ca niște rețele prin care se transmit gândurile noastre iar ca să se transmită dintr-o parte a rețelei în alta se folosesc anumite chimicale care transportă impulsul nervos, cum este serotonina, dopamina, norepinefrina dar și altele. Aceste chimicale sunt responsabile și de stările pe care le simțim: tristețe, bucurie, motivație, apatie, etc.
În cazul depresiei, este posibil să existe un deficit de astfel de chimicale iar rețelele neuronale cele mai folosite sunt cele care corespund gândurilor negative și iraționale, iar emoțiile sunt predominant negative. Din această cauză e posibil ca o persoană să aibă ruminații, adică gânduri negative, pesimiste repetitive și stări foarte neplăcute.
Psihiatrul și psihologul pot lucra împreună
Rolul psihologului este de a lucra la nivelul psihicului prin intermediul limbajului pentru a schimba acele tipare de gândire, emoție și comportament și implicit acele tipare neuronale și chimia creierului, motivând o persoană să gândească mai rațional, doar că această metodă nu este uneori suficientă.
Rolul psihiatrului este de a administra anumite substanțe care să schimbe chimia creierului si anumite tipare neuronale și implicit tiparele emoționale, de gândire și de comportament doar ca uneori nu este suficient.
De multe ori, cele mai bune rezultate sunt obținute prin intervenția simultană a psihologului și psihiatrului. Psihiatrul prescrie medicamente care dau o stare mai bună, iar psihologul întărește noile gânduri, emoții și comportamente pe termen lung.
Medicație, da sau nu?
Nu am fost niciodată susținătorul medicației, dar pot să recunosc avantajul și aportul medicamentelor psihiatrice dacă sunt administrate corespunzător.
Medicamentele singure nu rezolva de multe ori cauza unei probleme de sănătate mentală dar poate susține procesul de vindecare. Nici psihologia nu poate rezolva de multe ori anumite probleme fără ajutorul psihiatriei.
Dar chiar și în cazul în care există un ajutor combinat atât din partea psihiatrului cât și din partea psihologului, e nevoie si de ajutor din partea persoanei în cauză. Dacă persoana nu se ajută și singură atunci va fi foarte dificil pentru a face progrese.
Am întâlnit multe cazuri de persoane care se confruntau cu depresie sau anxietate de mult timp și care nu au făcut progrese în psihoterapie până nu au apelat și la medicamente care le-au oferit o schimbare a dispoziției și o perspectivă diferită asupra problemei. Psihoterapia a ajutat mai departe pentru a consolida acele progrese și a le menține dupa renunțarea la medicamente.
Un psihiatru bun ar trebui să-ți acorde atenție
Dacă te decizi să apelezi și la un psihiatru atunci ar trebui să iei în considerare că medicamentele au efecte diferite la diferiți oameni și că este nevoie uneori de încercări repetate pentru a găsi doza sau combinația potrivită dar și de un medic psihiatru care să aibă o atenție la evoluția stării pacientului.
La Centrul de psihologie Mental Training psihiatrii noștri sunt pregătiți și dedicați pentru a acorda cât mai multă atenție și pentru a avea o sensibilitate la problemele pacientului.
Ar trebui ca o persoană care se decide să apeleze la psihiatru să fie confortabilă să vorbească despre stările pe care le are și să poată să schimbe cu ușurință medicația dacă are efecte adverse sau dacă nu i se potrivește.
Deasemenea este importantă colaborarea dintre psiholog și psihiatru pentru cel mai bun tratament iar acest lucru este exact ce ne propunem.
Așadar uneori o problema psihologică este destul de complexă cu implicații atât la nivel fizic cât și psihic iar pentru a o trata e nevoie de o abordare complexă.
Dacă vrei să afli mai multe despre medicație și vrei să programezi o sesiune la un psihiatru poți completa formularul de mai jos.