Psihoterapie Online

psihoterapie_online

Avantaje şi limitări

La început am fost reticenţi faţă de psihoterapia online. Ulterior, citind despre asta, participând la work-shop-uri şi utilizând-o, am descoperit beneficiile.

Reticenţa noastră a venit mai degrabă din comparaţia pe care o făceam între terapia la cabinet şi cea online. Ne era foarte greu să ne imaginăm cum s-ar putea desfășura acelaşi proces terapeutic în mediul online.

Atunci când eşti faţă în faţă, poţi să reacţionezi imediat la schimbările emoţionale, să beneficiezi de informaţiile implicite şi te poţi face înţeles mult mai uşor.

Online, practic toată relaţia terapeutică este mediată de calculator, la care se pot adăuga alte interfernţe datorate tehnologiei. Aşa că am început să căutăm cercetări în legătură cu e-terapia sau Internet-delivered cognitive behaviour therapy (ICBT).

Se pare că există un interes foarte mare în rândul cercetătorilor pentru terapia online. Tot mai multe studii se axează pe acest subiect care nu este deloc nou în alte ţări cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie.

Acest interes se datorează în principal schimbărilor care au loc în tehnologie şi informaţie. Omul interacţionează din ce în ce mai mult cu tableta, telefonul sau calculatorul. Este obişnuit să prelucreze informaţia în alt mod decât în cel de acum două decenii de exemplu.

Din ce în ce mai mult, realitatea este mutată în mediul virtual. Acest lucru poate fi pozitiv deoarece scopul este să ne facă viaţa mai uşoară şi să avem acces la o informaţie sau serviciu de oriunde de pe Glob. Iar calculatorul, tableta sau chiar programele pot chiar să vină cu un ajutor în plus în psihoterapie.

Cercetări despre terapia online

S-a arătat că psihoterapia cognitiv-comportamentală administrată online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013), putând fi utilizată şi în combinaţie cu terapia faţă în faţă pentru reducerea simptomelor depresive şi anxioase (Høifødt RS et. al. 2013) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012), dar şi pentru tulburări de anxietate şi tulburări afective (Gerhard Andersson & Nickolai Titov, 2014)

Terapia online poate fi utilizată cu succes și pentru alte dificultăți, cum ar fi probleme de cuplu, personalitate, relaționare, organizare, motivație sau pentru dezvoltare personală.

Psihoterapia online este necesară în unele cazuri. Atunci când o persoană se mută în altă ţară sau în alt oraş de exemplu, când face o călătorie şi are nevoie de suport, sau pentru cei care trăiesc în oraşe sau regiuni unde nu au acces la servicii psihologice.

Recent am folosit cu succes psihoterapia online pentru români plecați în Anglia, Statele Unite, Franţa, Spania, Irlanda, Elveția, Germania, Italia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Grecia, Polonia. Sau persoane din regiuni ale țării unde nu aveau acces la psihoterapie.

Psihoterapia online nu poate înlocui în totalitate terapia faţă în faţă

Terapia administrată prin internet are totuşi o serie de limite şi dezavantaje. Cunoştinţele despre eficienţă şi eficacitate sunt limitate.

Validitatea diagnosticului online e scăzută, fiind nevoie de întâlniri cu terapeutul.

Nu poate fi utilizată pentru tulburări mai severe.

Dacă ai posibilitatea să mergi la un cabinet este mai bine să mergi acolo, chiar dacă poate fi mai comod de acasă. Dar dacă nu ai această posibilitate, psihoterapia online poate fi foarte utilă.

Poţi consulta lista cu servicii și tarife aici.

Pentru programări puteți folosi formularul de mai jos:

    Numele (obligatoriu)

    Adresa de email (obligatoriu)

    Număr de telefon (obligatoriu)

    Reintroduceți numărul de telefon (obligatoriu)

    Subiectul

    Mesaj

    Termenii si conditiile (obligatoriu)

    Am citit si sunt de acord cu Termenii si conditiile, respectiv cu politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.

    Termenii si conditiile pot fi citite aici

     

    1. Buna ziua,

      În cazul în care as dori sa apelez la dumneavoastră pentru terapie de cuplu, se poate face acest lucru accesand Skype sau alte metode video?

      Va multumesc!

      1. Buna ziua, prima data putem sa stabilim o ora si o zi pentru sedinta. Puteti sa completati formularul de contact de la sectiunea de contact a site-ului nostru: https://mental-training.ro/cabinet-psihologic-cluj-napoca/ sa ne spuneti care ar fi intervalul orar si zilele cele mai potrivite pentru dumneavoastra iar noi va vom spune orele disponibile in acel interval.
        Dupa stabilirea programarii este nevoie de a efectua plata. Plata sedintelor se poate face in lei cu cardul online aici: https://mental-training.ro/plati-lei-sedinte-online/ sau in euro ori dolari prin paypal aici: https://mental-training.ro/plati-payments/.
        Dupa efectuarea platii ramane sa ne vedem la sedinta prin skype, whatsapp sau hangouts.
        Daca mai aveti si alte intrebari, puteti sa ne scrieti si suntem bucurosi sa raspundem.
        O zi cat mai buna!

    2. Pentru un băiat de 8 ani. Suntem plecați din țară și nu stiu cum sa mai procedez cu el. Nu am probleme acasa dar la școală e un pic agresiv si in germania nu prea sunt tolerate astfel de probleme. As vrea sa aflu de unde vine acest comportament si de ce sa pot ști cum sa ma comport cu el si ce sa fac pe mai departe .Multumesc.

    3. Buna ziua.Va scriu in numele fiului meu de 28 de ani care e foarte timid si se lupta din anul 2011 cu anxietatea.A vizitat in primii ani diversi psihologi cu diverse tratamente care pentru o perioada au dat rezultate dar de ceva timp au revenit starile anxietatii.Problena e ca vrem sa apelam la ajutorul dumneavoastra dar avand in vedere situatia Covid 19 cred ca e mai sigur doar online.Intrebarea mea e cum se face o programare si mai ales cum se plateste online din strainatate cu card (pot plati eu pentru fiul meu ?).Multumesc mult si multa sanate.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.