Radu Podar

 

Psiholog, Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental

Zbuciumul vieții cotidiene pare, uneori, de nedesprins. Goana către hedonism, către plăcere e presărată cu eșecuri iar valorile sau principiile personale le percepem ca fiind distale – în special pe când ele ne-ar putea oferi un ghidaj, în special pe când ele ar putea să ne fie o punte de salvare. Unul dintre rolurile terapeutului este de a oferi acest ghidaj, de a corecta și lustrui lentilele cu care privim pe cei din jur sau situațiile în care ne aflăm.

Deși în tot acest zbucium culmile fericirii sau ale bucuriei par poteci dificil de escaladat, prin intermediul centrului de psihologie Mental Training ne-am asumat anumite valori/constructe/idei care ne pot oferi echilibrul dorit: excelență, încredere, acceptare, răbdare, perserverență, căldură, empatie, creativitiate și explorare.

Parcursul profesional a fost unul destul de vast participând atât la proiecte extracurriculare dar și obținând o bază de cunoștințe prin intermediul Facultății de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 

 1. Psihoterapeut Centrul de psihologie Mental-Training  Consiliere părinţi, copii, adolescenţi, cupluri, studenţi
 2. Tehnici de stabilizare în cazul pacienților cu traumă complexă și disociere Curs de formare susținut de Anna Gerge Ph.D., trainer și supervizor în psihoterapie
 3. Deschiderea cabinetului individual de psihologie Obţinerea certificatului pentru cabinetul individual de psihologie.
 4. Consilier psihologic în cadrul proiectului Studhub din cadrul Universității Babeș-Bolyai
 5. Psihoterapeut în cadrul proiectului Dream din cadrul Universității Babeș-Bolyai
 6. Formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală (CBT) Obţinerea atestatelor de liberă practică, treapta: supervizare·
 7. Practică în cadrul Spitalului de Psihiatrie Infantilă determinarea diagnosticului prin interviu (structurat și semistructurat) și aplicarea de diferite baterii de teste psihologice
 8. Practică în diferite instituții precum Clinica Medicală III, Casa Theodora, Institutul Oncologic Cluj
 9. Asistent de cercetare în diferite proiecte de cercetare (anxietate socială, utilizarea realității virtuale pentru tratarea anxietății, ego-depleție, ruminație, percepția durerii, anxietate de zbor cu avionul etc)
 10. Program Masteral de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie Absolvirea masteratului, UBB, Cluj-Napoca
 11. Mentor, coach prin intermediul proiectului „Key to recognition” de către Asociația Fora din Copenhaga, Danemarca
 12. Trainer prin intermediul proiectului „Tools for Youth Exchanges” organizat de către Asociația Leargas în Dublin, Irlanda
 13. Mediator prin intermediul proiectului „Mediation: a new tool for dealing with conflicts in youth work” organizat de către „Platform Spartak” în Haga, Olanda
 14. Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei, UBB Obţinerea licenţei în psihologie

Studiile de specialitate, formarea  în psihologie clinică și psihoterapie (cognitiv-comportamentală) și dezvoltarea continuă  prin participare la cursuri și workshop-uri în domeniu mi-au consolidat pregătirea ca profesionist. Nu în ultimul rând, învăţarea, actualizarea și creșterea mea ca psiholog și psihoterapeut se datorează fiecărui client în parte cu care am interacţionat și care m-a ajutat să descopăr unicitatea dar și complexitatea fiinţei umane.

Atestate de liberă practică

badge_atestatAtestat de liberă practică în specialitatea „psihoterapie cognitivă şi comportamentală” (cognitive behavioral therapy – CBT, nr.2010, eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR).

 

Certificat cabinet psihologic

badge_certificatCertificat de înregistrare a formei de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, sub denumirea: Podar Radu Mihai – Cabinet individual de psihologie,   cod de înregistrare 1CJ8031, eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR).
Ca profesionist mi-am consolidat experiența prin practică clinică în cadrul diferitelor clinici și spitale din Cluj-Napoca, atât pentru adolescenți (Spitalul de Psihiatrie Infantilă) cât și pentru vârstnici (Casa Theodora). Accentul a fost pus atât pe diagnostic cât și pe tratarea simptomatologiei – fiecare cazuistică fiind prezentată și dezbătută în cadrul ședințelor de supervizare. La acestea s-au adăugat diversele proiecte și workshop-uri la care am participat – majoritatea în Europa (Anglia, Scoția, Italia, Danemarca, Malta, Cipru, Estonia, Turcia, Irlanda etc). Prin intermediul acestora mi-am consolidat atât cunoștiințele și practicile folosite cât și unele dintre valorile personale precum cea de eco-friendly – intenția fiind de a reduce sau minimaliza dauna pe care o avem asupra ecosistemului sau mediului înconjurător (paleta fiind foarte largă – de la nutriție până la consumul de hârtie, de la utilizarea bicicletei sau a mijloacelor de transport în comun până la protejarea naturii, de la plantarea de copaci până la consumul și cumpărarea bunurilor pe care le folosim șamd). Cazul dobândirii acestei valori (i.e. eco-friendly) poate fi unul ilustrativ – uneori informația e cea care ne ajută să ne modelăm comportamentele actuale cât și cele viitoare, informația ne poate ghida și ne poate construi o nouă grilă de observație atât a persoanelor pe care le întâlnim cât și a ceea ce ne înconjoară.

 

Formare:

În psihoterapie cognitiv-comportamentală facilitată de către Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale din România (APCCR).

Tehnici de stabilizare în cadrul pacienților cu traumă complexă și disociere susținut de Anna Gerge Ph.D. prin intermediul Asociației Române pentru Studiu și Intervenție în Traume (ARSIT)

Emotional schemas and psychopathology  susținut de Robert Leahy Ph.D. în cadrul Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă (a 9a ediție)

Psychological treatment of depression and anxiety disorders: A comprehensive overview and future directions susținut de Pim Cuijpers Ph.D. în cadrul Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă (a 9a ediție)

The therapeutic relationship in CBT susținut de Judith Beck Ph.D. în cadrul Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă (a 9a ediție)

Developing and disseminating effective psychological therapies for anxiety disorders: Science, politics & economics susținut de David M. Clark Ph.D. în cadrul Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă (a 9a ediție)

The art of well-being susținut in Gloucester, Anglia de către ASHA Center

Making a difference workshop  susținut în Edinburgh, Scoția de către Experimentáculo Associação

„I move” project susținut în Gozo, Malta de către ERRC

Consilier și organizator în cadrul școlii de vară din China, Guangzhou – provincia Foshan

Conferința Internațională a Studenților de la Psihologie prin intermediul Asociației Studenților Psihologi din România

Studii:

– Diplomă de licenţă, în specializarea psihologie, în cadrul Universității Babeș-Bolyai

Diplomă de dizertaţie, masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai

Student doctorand în cadrul școlii doctorale de Psihologie Cognitivă Aplicată din Universității Babeș-Bolyai