Nevoia unui Social Skills Training în Cluj
Social Skills Training este un program dedicat persoanelor care vor să-şi exerseze şi să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale. Nevoia unui astfel de program reiese din dificultăţile pe care le întâlnesc oamenii în relaţionare.
Într-un oraş cum este Clujul, chiar dacă este plin de oameni, poate fi destul de greu să socializezi fără exersarea unor anumite abilităţi. Astfel tot mai mulţi oameni devin singuri, se izolează şi îşi fac cu greu prieteni adevăraţi sau relaţii.
Abilităţi sociale pentru relaţionare
În plus, abilităţile sociale pot să-i ajute şi pe cei care sunt deja într-un context social. Atunci când îţi alegi un job, nu îţi alegi şi colegii. Şi chiar dacă ai abilităţi tehnice foarte bune, lipsa de Soft Skills poate să fie dezavantajoasă.
Soft Skills în IT şi freelancing
Job-urile în IT de exemplu, prespun de multe ori interacţiuni într-o echipă. Şi nu trebuie să fii neapărat team leader sau manager ca să ai nevoie de Soft Skills.
Dar poate cea mai mare nevoie de exersarea Social Skills-urilor este la freelancerii care lucrează de acasă. Freelancing-ul de acasă presupune o izolare accentuată. Atunci când te izolezi este cel mai greu să ieşi din zona de confort şi să socializezi.
Tehnologia în sine poate să descurajeze interacţiunile directe deoarece este mult mai uşor de a sta pe facebook decât de a ieşi într-un grup.
Social Skills pentru extrovertiţi
Există şi o preconcepţie că Social Skills Training este doar pentru introvertiţi şi persoane timide. Lipsa abilităţilor sociale poate fi la fel de dezavantajoasă şi pentru o persoană extrovertită şi sociabilă. Nimeni nu se naşte cu abilităţi sociale, ele se învaţă.
Social Skills înseamnă, comunicare asertivă, leadership, conversational skills, realtionship skills, body language, conflict resolution, public speaking, emotional intelligence.
Grup pentru exersarea abilităţilor sociale
Social Skills Training Program îşi propună să creeze mediul perfect pentru exersarea acestor abilităţi. Intrând într-un grup în care ai posibilitatea să experimentezi şi să exersezi anumilte skill-uri poate să fie foarte benefică.
Practic ai posibilitatea de a vorbi în public, de a interacţiona cu persoane noi sau de a iniţia conversaţii fără a fi judecat. Iar acele abilităţi sociale sunt perfecţionate prin exersare. Cineva poate să aibă teoria care stă la bază sau să înţeleagă ce ar trebui să facă, dar numai punerea în practică poate să ducă la construirea unor abilităţi sociale bune.
Trebuie doar să treci peste gândurile negative
Cel mai greu lucru este de a trece peste acel trac şi peste gândurile negative despre cum ar fi să intri într-un grup de oameni noi. Dar dacă reuşeşti să treci peste asta vei vedea că nu este deloc atât de greu cum ţi-ai imaginat şi că poţi avea parte de o primire călduroasă şi de multă înţelegere.
Social competence is the ability to achieve personal goals in a social interaction while maintaining positive relationships with others over time and across situations.
Ford M Rubin & Rose-Krasnor (1992).
‘’