5 simptome ce arată că aţi avea nevoie de terapie de cuplu

terapie_de_cuplu

Terapie de cuplu pentru probleme în relaţie

Așa cum menționează și J. Gottman în cartea sa, „Cele șapte principii ale unei căsnici fericite”, cuplul reprezintă o alianță între două persoane la care acestea contribuie cu propriile opinii, ciudățenii și valori. Prin urmare, până și în cuplurile fericite, cei doi parteneri trebuie să facă față unei multitudini de probleme relaționale.

Cu toate acestea, există anumite “simptome” care pot indica prezența unor dificultăți majore ce ar necesita terapie de cuplu. În timp, aceste dificultăți dacă nu sunt rezolvate, dezechilibrează armonia cuplului, afectează starea de bine și satisfacția celor doi parteneri și pun relația în pericol.

1. Tendința de a petrece timpul în compania altor persoane în detrimentul partenerului/partenerei

O relație satisfăcătoare trebuie să lase spațiu pentru individualitate, pentru continuarea propriilor hobby-uri și relații de prietenie, astfel încât cei doi parteneri să nu își piardă identitatea.

Cu toate acestea, preferința de a petrece timpul liber cu alte persoane poate semnala o ruptură în relația de cuplu.

Timpul liber reprezintă un context de relaxare și o sursă de energizare, iar căutarea acestui izvor de energie în afara cuplului poate sublinia o relație nesatisfăcătoare, lipsa de conectare emoțională cu celălalt , sentimentul de a fi neînțeles.

De multe ori reprezintă o strategie de evitare a conflictelor și a suferinței emoționale produsă de relația de cuplu.

2. Conflicte care escaladează

Cum spuneam și la începutul acestui articol, în fiecare cuplu apar divergențe de opinii. Acestea pot fi de cele mai multe ori depășite printr-o abordare asertivă și empatică.

Exprimarea deschisă a nevoilor și opiniilor, ascultarea celuilalt, încercarea de a vedea și accepta perspectiva celuilalt sunt exersate prin terapie de cuplu.

Incapacitatea de rezolvare a acestora duce de multe ori la agresiuni verbale sau chiar fizice, ambele de neacceptat.

Astfel de situații sunt cauzate de multe ori de lipsa abilităților de comunicare însă în timp atrag resentimente, reproșuri, ducând la deconectare afectivă.

3. Timpul și energia investite în relație sunt scăzute

Dacă la începutul oricărei relații nevoia primară a celor doi parteneri este de a petrece fiecare secundă alături de persoana iubită, în timp lucrurile se modifică.

Cariera sau apariția copiilor sunt doi factori care pot deveni încet-încet o prioritate în detrimentul relației. În astfel de situații partenerii ajung să se deconecteze și să trăiască vieți afective separate.

Bineînțeles că o relație sănătoasă și satisfăcătoare nu presupune compromiterea dezvoltării personale sau profesionale, însă pentru ca aceasta sa funcționeze în continuare, are nevoie de atenție și timp petrecut alături de partener.

Copiii pot aduce armonie și împlinire unei relații, însă acest lucru nu înseamnă plasarea relației pe locul doi.

Pentru a asigura copiilor un mediu de dezvoltare sănătos, e nevoie să investești în continuare în relație, elementul esențial fiind echilibrul.

4. Gândul de a avea o relație extraconjugală

Momentul în care unul dintre parteneri își pune problema de a avea o relație extraconjugală reprezintă un punct de cotitură în relație și semnalează de cele mai multe ori o paletă largă de dificultăți în cuplu.

Fie că e vorba de nevoia de a ieși din rutină, lipsa de conectare emoțională în cuplu sau dorința de a avea o relație pasională din punct de vedere sexual sau afectiv, această fantezie poate semnala faptul că e nevoie să schimbați ceva în cuplu.

Trecerea de la fantezie la acțiune atrage după sine alte dificultăți – sentimente de rușine și învinovățire pe de o parte, lipsa de încredere și deconectare pe de altă parte.

Mai mult, relațiile extraconjugale nu reprezintă o strategie de rezolvare a problemelor de cuplu, ci mai degrabă evitarea lor.

Astfel că dificultățile și insatisfascția în relaţie vor persista în contextul în care nu sunt discutate și rezolvate, fiind nevoie foarte mare de terapie de cuplu.

5. Lipsa intimitatăţii sexuale

Nevoile sexuale pot fi diferite într-un cuplu, cu atât mai mult cu cât fiecare partener trece prin diverse perioade de stres, probleme emoționale sau fiziologice.

De asemenea, pot exista perioade în care sexul este grozav iar altele în care lasă de dorit sau pur și simplu scade ca frecvență din diferite cauze.

Semnalul de alarmă apare însă în momentul în care unul dintre parteneri se simte respins în mod constant, atât din punct de vedere sexual dar și emoțional.

Intimitatea în cuplu nu se reduce doar la contact sexual, implică foarte multe comportamente de apropiere emoțională  – îmbrățisări și atingeri care pot înlocui în anumite situații contactul sexual.

Toate aceste simptome pot indica faptul că este nevoie de o schimbare în relația de cuplu, o abordare a acesteia dintr-o alta perspectivă.

Ceea ce au în comun aceste atitudini sau comportamente în relația de cuplu este deconectarea emoțională. Este important să aflați și să înțelegeți care sunt cauzele deconectării sau a rupturii afective dintre voi doi pentru a reuși să le rezolvați și să readuceți relația voastră pe o traiectorie funcțională și satisfăcătoare.

 

Dacă v-ați hotărât să apelați la terapie de cuplu puteți să faceți acum o programare la Centrul nostru din Cluj-Napoca sunând la numărul: 0749110148. Beatrice Țolea este psihologul care este specializat pe terapia de cuplu. Dacă vreți să stiți înainte ce înseamnă și la ce să vă așteptați, puteți să citiți mai multe aici.

 

 

    1. De multe ori este dificil să ne evaluăm relația de cuplu fără o perspectivă obiectivă, care să vină din exteriorul cuplului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.