Training

Sesiune dezvoltare personală
Photo by Jason Goodman on Unsplash

Training-ul, așa cum îl regăsim astăzi, este cel mai des asociat cu aria de Learning & Development care ține de managementul resurselor umane. Exact cum sugerează și numele de L&D, accentul cade pe învățarea unor noi abilități și cunoștințe și pe dezvoltarea potențialului participanților. Drept urmare, aceștia vor atinge performanțe superioare în mediul în care activează.

Primele forme de training datează din Epoca Preistorică, unde copiii trebuiau să învețe de la adulți cum să se descurce. Așadar, după ce observau cum se face, puneau imediat în practică ceea ce au învățat. Training-ul a ajuns în prezent una dintre cele mai eficiente modalități de creștere a performanței contextele în care identificăm grupuri. Este vorba în special de locul de muncă, echipele de proiect, zona de voluntariat etc. Astfel, training-ul susține totodată dezvoltarea abilităților de relaționare cu ceilalți și crește coeziunea grupului participant.

Ce scop au sesiunile de training?

Indiferent de adresant, fiecare sesiune are un scop clar stabilit și urmărește formarea abilităților și cunoștințelor aplicabile imediat. De regulă, o sesiune de training durează în medie două ore, însă în funcție de complexitate, durata și frecvența sesiunilor pot varia.

Sesiunile de training sunt proiectate ținând cont de nevoile participanților. Din acest motiv vă puteți aștepta ca trainerul să vă ceară câteva informații despre dumneavoastră. Sunt vizate informații ce țin de aspectele pe care doriți să le perfecționați și de așteptările pe care le aveți cu privire la sesiunea de training.

Cum arată o sesiune de training?

Pe baza acestor informații, trainerul proiectează sesiunea, alternând scurte episoadele de învățare cu cele de activități, aplicându-se cunoașterea.

Nu vă așteptați ca activitățile să fie statice, ci acestea sunt create în așa fel încât plictiseala să fie străină. Acestea vă vor provoaca nu doar la a găsi răspunsuri la întrebări ci și la a vă juca, simultan.

Tehnici care se folosesc adesea sunt jocul de rol, improvizația, simularea, experiențele de teren, relatarea de povești și așa mai departe.

De multe ori, în special la job este ușor să ne pierdem în rutine, pofta de joacă disparând astfel. O sesiune de training va garanta sursa de inspirație și refresh-ul de care aveți nevoie când monotonia se instaleză.

După fiecare activitate, fiecare participant are ocazia să reflecteze asupra a ceea ce s-a întâmplat, să împărtășească ideile și concluziile. În acest mod, experința de învățare va fi stocată pe o perioadă mai îndelungată.

Ce poate oferi o sesiune de training?

  • Informații și practici utile, aplicabile imediat în domenii precum inteligență emoțională, gestionarea conflictelor, comunicare eficientă, gestionarea timpului, gestionarea banilor, antreprenoriat, lucru în echipă, abilități de prezentare etc.
  • Fiind vorba despre lucrul cu grupuri, echipe, o sesiune de training poate fi contextul ideal de a vă extinde rețeaua socială și de a vă exersa abilitățile de relaționare.
  • Reflecții personale pe care vi le veți aminti mult timp după finalizarea sesiunii.
  • O experiență de învățare provocatoare, activă, în care veți învăța făcând, mai degrabă decât ascultând.

Resurse:

  • Learning and Development: A Comprehensive Guide. (2020, January 22). AIHR. https://www.aihr.com/blog/learning-and-development/
  • Silberman, M. L. (2007). The handbook of experiential learning. Pfeiffer/J. Wiley.
  • ‌ Janis Fisher Chan. (2010). Training fundamentals. Pfeiffer.