Vladia Poganszki

Psihoterapeut

Unul dintre cele mai frumoase complimente ce mi-au fost făcute a fost: “Îmi place să vorbesc cu tine deoarece putem discuta despre orice”. Se întâmpla acum aproape 10 ani, dar țin minte că încă de pe atunci mi-a făcut o deosebită plăcere să ascult. Printre altele, această simplă conversație a condus la realizarea că abilitățile de a asculta și înțelege fac dovada pasiunii mele pentru psihoterapie și lucrul alături de oameni.

Este un privilegiu extraordinar pentru mine atunci când persoanele aleg să aibă încredere în mine și încep să îmi dea voie să le cunosc „vocea interioară” și natura lor umană profundă. Menirea mea ca terapeut nu este să le spun oamenilor ce ar trebui să facă, ci să îi ajut în descoperirea propriilor drumuri ghidate de valorile personale cele mai importante pentru ei și să îi susțin în îndepărtarea obstacolelor care le stau în cale. Consider că una din cele mai frumoase descrieri ale relației dintre terapeut și pacient este cea făcută de Irvin D. Yalom, care spunea că noi, împreună “suntem simpli tovarăși de drum în călătoria vieții”.

Fie că este vorba despre probleme emoționale, relaționare sau pur și simplu probleme de viață, doresc să construim, împreună, alianțe terapeutice caracterizate de compasiune, empatie și acceptare necondiționată, precum și spații în care să te poți simți în siguranță.

Experiențele de viață (și în special cele din copilărie și adolescență) au o influență majoră în formarea tiparelor vieții noastre emoționale, precum și asupra modului în care înțelegem relațiile interpersonale și propriile trăiri, dar și cum ne raportăm și cum reacționăm la ele. Apelând la terapie, poți să înțelegi mai bine conflictele interioare, nevoile neverbalizate sau mecanismele de coping inconștiente care, deși poate au avut rolul lor benefic atunci când au apărut, în prezent îți pot crea probleme și te pot împiedica din a-ți trăi viața așa cum ți-ai dori de fapt.

Fie că este vorba de traume din copilărie, depresie, anxietate sau orice alte probleme emoționale, diferite tendințe mai puțin benefice (cum ar fi înclinație spre perfecționism sau co-dependență, printre altele), relații disfuncționale și comportamente problematice (fie față de noi înșine, fie față de alte persoane), m-aș bucura enorm să pot să fiu alături de tine și sa te ghidez în depășirea obstacolelor întâmpinate.

Împreună, aspir să construim relații terapeutice bazate, în primul rând, pe încredere, siguranță, empatie și înțelegere. Eu voi fi aici să te ascult, să te înțeleg și să pun întrebările potrivite; întrebări a căror răspunsuri te pot ajuta în descoperirea sinelui tău autentic. Împreună, vom putea explora cu răbdare problemele existente și vom găsi soluțiile adecvate, deoarece singura persoana care poate ști ceea ce este cu adevărat important și potrivit pentru tine ești doar tu. Așa cum spune Jean-Paul Sartre, „Introspecția este întotdeauna retrospecție”.

  1. Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB, Cluj-Napoca Obținerea diplomei de licență în specializarea Psihologie
  2. Psiholog atestatSpecializări: Psihoterapie cognitiv-comportamentală
  3. Program Masteral de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapieAbsolvirea masteratului, UBB, Cluj-Napoca
  4. Practică în cadrul Clinicii de Psihiatrie Pediatrică și ToxicomanieCluj-Napoca: Iudoterapie
  5. Practică în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Cluj-Napocascreening și evaluarea pacienților
  6. Practică în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, Cluj-Napocascreening și evaluarea pacienților
  7. Curs de licențiere pentru folosirea platformei PAXonline(clinică online dedicată terapiei științifice a anxietății, dezvoltată de grupul de specialiști COGNITROM)
  8. curs de licențiere pentru folosirea platformei Depreter(clinică online dedicată terapiei științifice a depresiei și a sindromului burnout, dezvoltată de grupul de specialiști COGNITROM) – Asociația de Consiliere și Psihoterapie Online din România (APCOR)
  9. Participarea la prima conferință ACT organizată în România, Cluj-Napoca: familiarizarea cu cele mai cunoscute tehnici din terapia prin acceptare și angajament (ACT) prin workshop-uri susținute de Steven Hayes, Russ Harris și Rikke Kjelgaard
  10. Participarea la prelegerea online “Love, Loss and What Matters in the End”susținută de către Profesorul Emerit, psihiatru existențialist, și autor Irvin D. Yalom: inițiere în psihoterapia existențialistă

 

În cadrul studiilor mele, unul dintre cele mai motivante lucruri a fost participarea la cursurile unui profesor cu adevărat pasionat și dedicat artei psihoterapiei. Ascultându-l descriind ce înseamnă pentru el psihoterapie și lucrul alături de oameni, mi-a întărit și mai mult convingerea că acesta este drumul potrivit pentru mine. Totodată, m-a făcut să vreau să îmi cultiv și rafinez și mai mult abilitățile pe care le voi pune la dispoziția persoanelor ce vor alege să îmi treacă pragul.

Mi-am început parcursul profesional absolvind masterul de psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul universității Babeș-Bolyai, unde m-am format în terapia cognitiv-comportamentală. Aici mi-am dezvoltat abilitățile necesare pentru a evalua și diagnostica diversele probleme cu care se confruntă oamenii, stabilirea, într-un mod colaborativ, a scopurilor terapiei, precum și aplicarea planului de tratament și înregistrarea progresului realizat.

Ulterior, considerând că munca și abilitățile mele sunt în continuă dezvoltare și, deci, procesul învățării nu se va termina vreodată, am realizat importanță valorificării, în psihoterapie, a multitudinilor de tehnici de consiliere existente. Așadar, am ales să mă axez pe o practică holistică, în care integrez diferite strategii de tratament din abordări precum terapia cognitiv-comportamentală și terapia schemelor, dar și terapia prin acceptare și angajament (ACT) și tehnici de relaxare și mindfulness.

Fiecare om este el însuși un univers întreg și nu pot decât să mă înclin în fața persoanelor care au curajul să îmi dezvăluie această lume interioară atât de cuprinzătoare și de multe ori neexplorată.

Ai răbdare cu tot ceea ce nu este rezolvat și încearcă să iubești și întrebările din inima ta.

Rainer Maria Rilke

Atestate libera practica psiholog

badge_atestatAtestat de liberă practică în specialitatea Psihoterapii cognitive şi comportamentale, nr. 11462, eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR).

 

Certificat cabinet psihologic

badge_certificatCertificat de înregistrare a formei de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, sub denumirea: Vladia Poganszki – Cabinet individual de psihologie, cod de înregistrare: 1HD12217, eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR).