Psihoterapie Online

psihoterapie_online

Avantaje şi limitări

La început am fost reticenţi faţă de psihoterapia online. Ulterior, citind despre asta, participând la work-shop-uri şi utilizând-o, am descoperit beneficiile.

Reticenţa noastră a venit mai degrabă din comparaţia pe care o făceam între terapia la cabinet şi cea online. Ne era foarte greu să ne imaginăm cum s-ar putea desfășura acelaşi proces terapeutic în mediul online.

Atunci când eşti faţă în faţă, poţi să reacţionezi imediat la schimbările emoţionale, să beneficiezi de informaţiile implicite şi te poţi face înţeles mult mai uşor.

Online, practic toată relaţia terapeutică este mediată de calculator, la care se pot adăuga alte interfernţe datorate tehnologiei. Aşa că am început să căutăm cercetări în legătură cu e-terapia sau Internet-delivered cognitive behaviour therapy (ICBT).

Se pare că există un interes foarte mare în rândul cercetătorilor pentru terapia online. Tot mai multe studii se axează pe acest subiect care nu este deloc nou în alte ţări cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie.

Acest interes se datorează în principal schimbărilor care au loc în tehnologie şi informaţie. Omul interacţionează din ce în ce mai mult cu tableta, telefonul sau calculatorul. Este obişnuit să prelucreze informaţia în alt mod decât în cel de acum două decenii de exemplu.

Din ce în ce mai mult, realitatea este mutată în mediul virtual. Acest lucru poate fi pozitiv deoarece scopul este să ne facă viaţa mai uşoară şi să avem acces la o informaţie sau serviciu de oriunde de pe Glob. Iar calculatorul, tableta sau chiar programele pot chiar să vină cu un ajutor în plus în psihoterapie.

Cercetări despre terapia online

S-a arătat că psihoterapia cognitiv-comportamentală administrată online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013), putând fi utilizată şi în combinaţie cu terapia faţă în faţă pentru reducerea simptomelor depresive şi anxioase (Høifødt RS et. al. 2013) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012), dar şi pentru tulburări de anxietate şi tulburări afective (Gerhard Andersson & Nickolai Titov, 2014)

Un client care face terapie mediată de calculator poate primi suport, indiferent de disponibilitatea terapeutului.

Calculatorul poate oferi informaţii, fişe cu care se poate lucra dar şi o legătură cu un psiholog. Se poate comunica atât sincron, în acelaşi timp, cât şi asincron prin mesaje.

Psihoterapia online este necesară în unele cazuri. Atunci când un client se mută în altă ţară sau în alt oraş de exemplu, când face o călătorie şi are nevoie de suport, sau pentru cei care trăiesc în oraşe sau regiuni unde nu au acces la servicii psihologice.

Recent am folosit cu succes psihoterapia online pentru români plecați în Anglia, Statele Unite, Franţa, Spania, Irlanda, Elveția, Germania, Italia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Grecia, Polonia. Sau persoane din regiuni ale țării unde nu aveau acces la psihoterapie

Psihoterapia online nu poate înlocui în totalitate terapia faţă în faţă

Terapia administrată prin internet are totuşi o serie de limite şi dezavantaje. Cunoştinţele despre eficienţă şi eficacitate sunt limitate.

Validitatea diagnosticului online e scăzută, fiind nevoie de întâlniri cu terapeutul.

Nu poate fi utilizată pentru tulburări mai severe.

Dacă ai posibilitatea să mergi la un cabinet este mai bine să mergi acolo, chiar dacă poate fi mai comod de acasă. Dar dacă nu ai această posibilitate, psihoterapia online poate fi foarte utilă.

Poţi consulta lista cu servicii și tarife aici.

Atât Marius Pentilie, Lavinia Holhoș, Daniel Cîmpean cât și Radu Podar ţin sesiuni online.

 1. Buna ziua,

  În cazul în care as dori sa apelez la dumneavoastră pentru terapie de cuplu, se poate face acest lucru accesand Skype sau alte metode video?

  Va multumesc!

  1. Buna ziua, prima data putem sa stabilim o ora si o zi pentru sedinta. Puteti sa ne scrieti la adresa office@mental-training.ro sa ne spuneti care ar fi intervalul orar si zilele cele mai potrivite pentru dumneavoastra iar noi va vom spune orele disponibile in acel interval.
   Dupa stabilirea programarii este nevoie de a efectua plata. Plata sedintelor se poate face in lei cu cardul online aici: https://mental-training.ro/plati-lei-sedinte-online/ sau in euro ori dolari prin paypal aici: https://mental-training.ro/plati-payments/.
   Dupa efectuarea platii ramane sa ne vedem la sedinta prin skype, whatsapp sau hangouts.
   Daca mai aveti si alte intrebari, puteti sa ne scrieti si suntem bucurosi sa raspundem.
   O zi cat mai buna!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *