Consilierea creștină
Consilierea creștină îmbină principiile psihologiei și teologiei creștine pentru a asigura sprijin emoțional, spiritual și psihologic persoanelor care solicită acest tip de consiliere.
În încercarea de a integra teologia și creștinismul cu psihologia, în cadrul consilierii creștine, se cuvine să urmăm anumite principii:
Acordul că psihologia trebuie să se găsească sub autoritatea Scripturii.
Altfel spus, Scriptura va fi acceptată ca adevăr fundamental, iar orice altă afirmație aflată in opoziție cu ea, devine neacceptabilă.
Cuvântul lui Dumnezeu este infailibil.
Acordul că Scriptura are menirea de a îndrumă gândirea noastră, principiile biblice au întâietate față de opiniile nebiblice.
Identificarea concepției comune a adevărurilor psihologice, în armonie cu adevărurile fundamentale ale Scripturii.
Caracteristicile consilierii creștine cuprind:
Valorile creștine: Un terapeut creștin va promova iubirea, iertarea, compasiunea, responsabilitatea.
Comunitatea: Terapeutul va sprijini persoana să se integreze într-un grup religios, și/sau apartenența la o biserică.
Rugăciunea: Rugăciunea este un mijloc prin care omul poate căuta ajutorul și călăuzirea lui Dumnezeu.
Iertarea: Consilierea creștină poate sa faciliteze procesul de iertare atât față de sine cât și față de ceilalți, vizând eliberarea de resentimente și vindecarea lăuntrică.
Beneficii ale consilierii creștine:
Îmbunătățirea rezilienței: Consilierea creștină urmărește dezvoltarea și consolidarea unor mecanisme sănătoase de adaptare la stres precum și reziliența in fața dificultăților.
Suport etic: Consilierul creștin asistă și oferă ghidaj bazat pe principii morale persoanelor, pentru a lua decizii asumate, în raport cu valorile lor religioase.
Rezolvarea conflictelor: Fie că se confruntă cu probleme în viața de familie sau în relațiile interpersonale, consilierul îndrumă persoana să adopte o atitudine bazată pe empatie. Consilierul îndrumă persoana și spre reconciliere și comunicare asertivă. Scopul este rezolvarea conflictelor.
Îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale
Consilierea creștină poate ajuta la diminuarea depresiei, anxietății și a altor tulburări emoționale. Aceasta oferă un cadru terapeutic sigur și de susținere. Cadrul este caracterizat de acceptare necondiționată. Persoana poate și este încurajată să se exprime liber, fără teama de a se simți judecată.
Principiile consilierii creștine
Carl Rogers a pus la punct o psihoterapie centrată asupra persoanei. El este un expert în a arăta respectul și acceptarea totală. Consilierul și psihoterapeutul trebuie să manifeste aceste atitudini față de cel asistat.
Arta ascultării în consilierea creștină
Consilierul creștin trebuie să deprindă arta ascultării reflective și empatice. Trebuie să asculte nu doar cu mintea, ci mai ales cu inima.
Simțămintele sunt adesea profunde și dureroase. Acestea trebuie citite printre rânduri, deoarece rareori pot fi exprimate în cuvinte.
Este o artă să înveți să asculți cu ochii, urechile, gândul, mintea și simțămintele. Trebuie să rezonezi cu cel ce se exprimă și să simți.
Este important să ai capacitatea de a înțelege ce se ascunde în spatele cuvintelor și evenimentelor relatate.
Consilierul trebuie să pescuiască problema reală, să o scoată la suprafață și să o așeze pe tapet.
La final, omul din fața ta trebuie să experimenteze insight-ul. El trebuie să-și dea seama ce se întâmplă în viața lui și care este calea pe care poate merge mai departe.