Sexologia

Sexologia
Photo by We-Vibe Toys on Unsplash

 

Sexologia este o specializare aflată între medicină și psihologie ce studiază dezvoltarea sexuală. Aici regăsim relațiile intime, cat și mecanismele raportului sexual și a tulburărilor de această natură.

În societatea actuală tulburările sexuale au devenit printre cele mai comune tulburări deoarece sexul a fost transformat de-a lungul timpului din ceva normal în ceva tabu.  Majoritatea problemelor comune nu sunt decât o anxietate normală care interferează cu viața sexuală.

Cine se ocupă de sexologie?

Sexologul este un psiholog sau un medic specialist care ajută pacienții în rezolvarea anumitor tulburări de dinamică, disfuncții, incompatibilități. De asemenea, acesta ajută la îmbunătățirea și diversificarea vieții intime și inclusiv la neclaritățile ce pot apărea în orientarea sexuală. Tot acesta oferă clienților anumite informații legate de educație sexuală, anatomie și fiziologie normală a organelor genitale și igienă.

Cum se desfășoară o ședință de consiliere sexologică?

Consultul sexologului începe prin ascultarea activă a problemelor cu care se confruntă pacientul și îi determină starea generală emoțională. După rezultatele conversației, acesta face recomandări înspre corectarea  stilului de viață și sugerează diferite modalități de a rezolva problemele.

De asemenea, în general recomandă asistență psihologică. În cazul în care disfuncțiile sexuale sunt asociate cu probleme fiziologice, pacientului îi este recomandată o vizită la medicul-androlog, ginecolog sau medicul endocrinolog.

Terapia sexuala constă în consilierea, educarea, instruirea și îndrumarea persoanelor în a obține o viată sexuală cât mai satisfăcătoare. Terapia sexuală este oferita de către sexologi sau terapeuți sexuali ce vor asigura un mediu cât mai etic, moral, respectuos, profesional și sigur pentru fiecare pacient în parte.