Tulburări de somn

tulburari_de_somn
Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Ce sunt tulburările de somn?

Tulburările de somn vizează anumite condiții care afectează abilitatea de a avea un somn odihnitor. Indiferent dacă acestea sunt cauzate de probleme legate de sănătate sau prea mult stres, probleme legate de somn sunt din ce în ce mai frecvente.

Mulți oameni întâmpină probleme legate de somn ocazional, acestea fiind cauzate de stres, un program haotic sau încărcat, alături de alte influențe externe. Atunci când aceste dificultăți încep să fie din ce în ce mai frecvente și să interfereze cu activitățile din viața de zi cu zi,  acestea pot indica probleme legate de somn.

În funcție de tipul tulburării de somn, oamenii pot întâmpina dificultăți în a adormi, alături de oboseala extremă resimțită pe parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra energiei, dispoziției, capacității de concentrare și asupra stării generale de sănătate.

Un aspect important este încadrarea tulburării cu care te confrunți într-o categorie de diagnostic și beneficierea de un tratament adecvat. Dacă este lăsată netratată, efectele negative ale tulburării de somn pot duce ulterior la alte consecințe negative cu privire la starea generală de sănătate. În plus, tulbărările de somn pot de asemenea să afecteze performanța la muncă, să determine o presiune în relațiile cu ceilalți și să afecteze abilitatea de efectua diferite activități zilnice.

Care sunt simpotmele tulburărilor de somn?

Simpotmele pot fi diferite în funcție de severitatea și tipul tulburării de somn. Acestea ar putea de asemenea să varieze atunci când tulburările de somn sunt un rezultat al altor condiții. Simptomele generale ale tulburărilor de somn includ:

 • Dificultăți în a adormi sau în a menține somnul
 • Oboseala pe parcursul zilei
 • Nevoia puternica de a mai dormi în timpul zilei
 • Stare de anxietate sau iritabilitate
 • Capacitate de concentrare redusă
 • Depresie

 Care sunt cauzele tulburărilor de somn?

Există mai multe condiții, boli sau tulburări care pot cauza disturbări ale somnului. În multe cazuri, tulburările somnului se dezvoltă ca rezultat al unei probleme de sănătate, precum alergii sau probleme legate de respirație; urinarea frecventă pe parcursul nopții; durere cronică de diferite tipuri, stresul și anxietatea.

Stresul și Anxietatea

Stresul și anxietatea adesea au un impact negativ asupra calității somnului. Acestea pot face dificilă adormirea sau faptul de a sta adormit pe parcursul nopții. Coșmarurile, monologurile pe care le avem pe parcursul nopții sau somnambulismul ne pot perturba somnul.

Principalele tipuri de tulburări de somn:

Insomnia

Insomnia face referire la inabilitatea de a adormi sau dificultate în menținerea somnului, caracterizată de treziri frecvente sau dificultatea de a readormi după trezire. Aceasta poate fi cauzată de o stare de oboseala resmițită în urma unui decalaj în fusul orar, de stres și anxietate, hormoni sau probleme digestive. Insomnia poate fi de asemenea un simptom al unei alte condiții medicale. De asemenea, aceasta poate fi foarte problematică pentru starea de sănătate generală a unei persoane și pentru calitatea vieții acesteia, ducând ulterior la depresie, dificultăți de concentrare, iritabilitate, luarea în greutate sau scăderea randamentului la locul de muncă sau la școală.

Hipersomnie

Hipersomnia este manifestată prin somnolență excesivă, în ciuda unei perioade principale de somn de cel puțin 7 ore, alături de cel puțin unul din următoarele simptome:

 • Perioade recurente de somn sau de adormire bruscă pe parcursul aceleași zile
 • Un episod principal de somn prelungit de peste 9 ore pe zi care nu este odihnitor
 • Dificultatea de a fi complet treaz după o trezire bruscă

Narcolepsie

Aceasta se manifestă prin perioade recurente de nevoie imperioasă de somn, adormire sau ațipire care survin în cadrul aceleași zile. Persoana se simte extrem de obosită și ațipește imediat. Pot fi întâlnite de asemenea și episoade scurte (câteva secunde sau minute) de pierdere bruscă bilaterală a tonului muscular cu menținerea stării de conștiință.

Parasomniile

Acestea sunt tulburări caracterizate prin evenimente comportamentale, existențiale sau fiziologice anormale, care survin în asociere cu somnul, anumite faze ale somnului sau cu perioade de tranziție de la somn la starea de veghe. Cele mai frecvente parasomnii sunt următoarele:

Tulburări de trezire în timpul fazei fără mișcări oculare rapide a somnului

 • Somnambulism – vizează episoade repetate de ridicări din pat în timpul somnului și deplasări prin jur. În timpul somnambulismului individul are o privire în gol, acesta manifestă o lipsă de răspuns la încercările celorlalți de a comunica și poate fi trezit cu mare dificultate.
 • Teroare în somn – implică episoade recurente de trezire bruscă terifiante, care de obicei debutează cu un strigăt de panică. Ulteior, persoana nu își amintește deloc sau doar foarte puține imagini onirice.

Tulburarea cu coșmaruri nocturne

Aceasta vizează apariția repetată a unor visuri de lungă durată, extrem de disforice și bine rememorate, visuri în care individul face eforturi pentru evitarea unor pericole care îi amenință viața, siguranța sau integritatea fizică. La trezirea din visul disforic, persoana devine rapid alertă.

Sindromul picioarelor neliniștite

Aceasta tulburare se manifestă prin impulsul irezistibil de a mișca picioarele, de obicei ca răspuns la senzații incomode și dezagreabile la nivelul picioarelor, caracterizat prin următoarele:

 1. Impulsul irezistibil de a mișca picioarele debutează sau se agravează în perioadele de odihnă sau inactivitate
 2. Impulsul irezitibil de a mișca picioarele este parțial sau total indepărtat prin mișcare
 3. Impulsul irezistibil de a mișca picioarele este mai sever seara sau în cursul nopții decât ziua, sau survine doar seara sau noaptea

Pot fi tratate tulburările de somn?

Tratamentul pentru tulburările de somn poate varia în funcție de tipul tulburării, în unele cazuri fiind necesară o combinație între tratamente medicale și ședințe de psihoterapie, care prin diverse tehnici vor duce la reducerea stării de stres și anxietate și la îmbunătățirea calității somnului.

 

Bibliografie

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, DC: American Psychiatric Association.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *