Atenția și de ce este importantă
Atenția și de ce este importantă
Atenția și de ce este importantă
Atenția este una din resursele noastre cele mai de preț și, ca multe alte lucruri valoroase, este o resursă limitată.
Într-o lume constant în mișcare, obiectele sau momentele asupra cărora ne oprim atenția ajung să fie informațiile care au o oarecare „putere” asupra noastră.
Fie că vorbim de a acorda atenție unei sarcini de lucru, unui clip pe YouTube sau Tiktok, unei cerințe pe care copilul nostru o are de la noi, unui apus de soare sau oricărui alt moment pe care îl trăim, acele lucruri vor rămâne în amintirile noastre.
Atenția și de ce este importantă
Atenția este acel ceva care ne ajută în amintirea activităților pe care le-am planificat, în revenirea la a desfășura unele acțiuni întrerupte, în susținerea performanței indiferent de factorii distractori externi. Acestea sunt câteva exemple în care procesele atenționale sunt critice pentru funcționarea noastră optimă.
William James (1890) definea atenția ca fiind „luarea în posesie de către minte, într-o formă clară și vie, a unui singur obiect sau gând…implicând retragerea conștiinței de la unele lucruri pentru a face față eficient altora”.
Din acest considerent, fără a acorda atenție, avem un efect asupra conținutului memoriei episodice, care e compusă din totalitatea experiențelor prin care am trecut într-un mod conștient (Tulving, 2002).
O parte importantă a conceptului de sine este strâns legată de amintirile pe care le avem față de experiențe importante din viață, unele din ele petrecându-se în doar câteva momente scurte (cum ar fi primii pași ai copiilor noștrii).
Într-un fel, dacă nu suntem atenți, aceste momente pot trece fără a mai putea fi recreate vreodată. Precum spunea Garabet Ibrăileanu, un mare critic literar român: „Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp.”.
Atenția și de ce este importantă
Furtul atenției
În ultima vreme, cunosc din ce în ce mai multe persoane care spun că nu se mai pot concentra, că atenția pare să li se scurgă printre degete. Cele mai dificil de realizat sarcini sunt în special acelea care necesită un grad mare de prezență conștientă.
Motivele sunt diverse, de la simplă plictiseală la o procrastinare cronică. Adesea însă, în momente în care nu putem realiza diverse sarcini, ajungem să ne uităm la telefon.
La început, poate doar verificăm o notificare de la un prieten, răspundem la un mail, stăm pe rețelele de socializare, etc…
Dar pentru mulți dintre noi, se ajunge astfel la ore întregi în care atenția ne este captată de ecran. Ore pe care nu le conștientizăm inițial, ci doar după ce acestea s-au scurs și rămânem cu sarcinile neîndeplinite și fără timp.
Pentru mine, aceste momente se simt într-o oarecare măsură de parcă aș fi într-o constantă căutare a timpului pierdut. De parcă atenția și concentrarea mea mi-au fost furate.
Aș vrea însă ca în continuare să explorez acest fenomen, să identific câțiva factori pentru care el se întâmplă și să împart cu voi un număr de recomandări pentru a ne redobândi controlul asupra lucrurilor pe care vrem cu adevărat să ne concentrăm.
Atenția și de ce este importantă
De la a ne ajuta la a ne încurca. Cum tehnologia ne schimbă concentrarea.
Aceleași obiecte care ne ajută să lucrăm și să comunicăm cu cei din jur – PC-urile, telefoanele, tabletele, etc. – sunt și sursa unor infinite distrageri datorită multitudinilor de aplicații pe care ele ni le oferă (Longstreet & Brooks, 2017).
Pentru studenți, spre exemplu, timpul petrecut cu telefonul a fost asociat cu un efect consistent negativ asupra performanței academice (Kates et al., 2018).
Totodată, utilizarea telefoanelor pe timp de noapte a fost asociată cu dificultăți de trezire, oboseală în momentul trezirii și pe parcursul zilei, scădere a obiceiurilor sănătoase de studiu, dificultăți de concentrare, creșterea numărului de cursuri ratate și întârzierea la cursuri (Gupta et al., 2015).
În general, la locul de muncă, o distragere cauzată de primirea unui mesaj pe telefon poate să ducă la întârzierea finalizării unei sarcini curente de până la patru ori (Leiva, 2012).
Timpul în care utilizăm telefonul mobil pare să fie asociat cu diverse probleme de sănătate mintală, precum sentimentul de singurătate, anxietate, depresie, frica de a fi exclus, etc (Thomée, 2018).
Mai mult, cu cât utilizăm mai des telefonul, cu atât ne este mai greu să petrecem timp fără el. Într-un studiu foarte recent, un grup de cercetători identifică un ciclu negativ de distragere a atenției prin telefonul mobil.
Utilizatorii au o dorință puternică de a folosi tehnologia telefonului mobil, ceea ce determină dezvoltarea unor atașamente emoționale puternice față de beneficiile aduse de această tehnologie. Astfel, utilizatorii simt un impuls puternic de a-și folosi telefonul mobil. Într-o anumită măsură, riscul este de a deveni dependent de telefon, de a nu putea să îți desfășori activitatea uzuală fără a fi în prezența smartphone-ului tău (Chu et al., 2021).
Atenția și de ce este importantă
Ce anume ne distrage
În general, toate aplicațiile pe care le folosim în mod obișnuit sunt create astfel încât să ne mențină cât mai mult interesul. De la a avea recomandări perfect pliate pe ceea ce ne place, a avea un conținut extrem de scurt și plăcut (cum sunt clip-urile de pe Instagram, Facebook sau Tiktok), la a utiliza o interfață cât mai ușor de folosit și nesfârșită.
Există o sursă aparent infinită de informație prin care putem trece atunci când folosim o rețea de socializare. Nu există un capăt sau un moment distinct în care o aplicație ne anunță că “Hei! Am terminat toate videoclipurile pentru ziua de azi, ar fi bine să te întorci la ce făceai acum două ore”.
.
Precum explică Nick Monaco (2020), un cercetător de la Harvard, pentru o aplicație, timpul pe care utilizatorii îl petrec folosind-o este egal cu timpul în plus în care îți poate arăta reclame.
Există chiar laboratoare special concepute pentru a studia modul în care notificările îți susțin nivelul de dopamină („hormonul fericirii”) astfel încât să te facă să deschizi aplicațiile de social media mai des pe parcursul zilei.
Atenția și de ce este importantă
Ce e de făcut? Recomandări simple pentru a lua înapoi controlul asupra atenției tale.
Probabil că niciun lucru care merită cu adevărat în viață nu se poate obține fără efort. Există moduri în care îți poți regăsi concentrarea și poți să încetinești puțin viața, fără a mai acorda atenție la diverse distrageri cauzate de aplicații. Aici sunt câteva acțiuni concrete pe care le poți adopta, ca punct de plecare:
- Programează un moment sau momente distincte în zi când să îți verifici notificările, să răspunzi la e-mailuri sau la mesaje. E un mod mai bun de a interacționa cu persoanele apropiate și de a nu te lăsa distras, conform lui Larry Rosen, autorul cărții “The Distracted Mind: Ancient Brains in a High-Tech World”.
- Poți folosii timpul petrecut pe telefon ca pe o recompensă pentru alte activități dificile. Spre exemplu, poți să îți propui să intrii pe social media doar după ce ai finalizat o activitate importantă la muncă, conform principiului Premark.
- Încearcă un mic experiment: lasă-ți telefonul acasă când mergi la o plimbare, la cumpărături sau când faci o activitate plăcută. Oamenii care utilizează strategii de reglare a timpului petrecut pe telefon tind să aibă mai multe resurse de emoții pozitive pe parcursul zilei, observând reduceri în incidența sentimentelor de singurătate sau depresive (Hunt, 2018).
Adesea, abstinența sau renunțarea completă la un comportament poate fi prea bruscă și cu repercusiuni negative. Acesta este și exemplul persoanelor care încearcă să se lase de fumat dintr-o dată și ajung să fumeze mai mult ca de obicei în zilele de după decizie (sau pot să folosesc exemplul de a renunța la zahărul din alimentație).
Astfel, când încerci să îți limitezi timpul petrecut cu telefonul, ideal ar fi să găsești un înlocuitor al acelei activități care să-ți satisfacă motivația pentru care ai început să folosești telefonul. Dacă e vorba de a primi like-uri sau validare socială/interacțiune socială, poate că eforturile susținute de socializare față în față pot să te ajute să treci peste această obișnuință.
În final, soluțiile pentru orice tip de problemă sau dependență pot fi explorate cel mai bine într-un cadru de terapie individuală.
Atenția și de ce este importantă
Referințe
Chu, J., Qaisar, S., Shah, Z., & Jalil, A. (2021). Attention or distraction? The impact of mobile phone on users’ psychological well-being. Frontiers in psychology, 12, 612127.
Gupta, N., Garg, S., & Arora, K. (2015). Pattern of mobile phone usage and its effects on psychological health, sleep, and academic performance in students of a medical university. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology, 6(2), 132-132.
http://www.theharvardbrain.com/fall-2020-nick-monaco.html
James, W. (1890). The Principles Of Psychology Volume II By William James (1890).
Kates, A. W., Wu, H., & Coryn, C. L. (2018). The effects of mobile phone use on academic performance: A meta-analysis. Computers & Education, 127, 107-112.
Leiva, L., Böhmer, M., Gehring, S., & Krüger, A. (2012, September). Back to the app: the costs of mobile application interruptions. In Proceedings of the 14th international conference on Human-computer interaction with mobile devices and services (pp. 291-294).
Longstreet, P., and Brooks, S. (2017). Life satisfaction: a key to managing internet & social media addiction. Technol. Soc. 50, 73–77. doi: 10.1016/j.techsoc.2017.05.003
Thomée, S. (2018). Mobile phone use and mental health. A review of the research that takes a psychological perspective on exposure. International journal of environmental research and public health, 15(12), 2692.
Tulving, E. (2002). Episodic memory: From mind to brain. Annual review of psychology, 53(1), 1-25.
Atenția și de ce este importantă