Balena Albastră este incompetenţa autorităţilor

Intenţionam să nu scriu nimic despre “Balena Albastră” dar filmuleţul de mai jos cu Primarul Capitalei și Ministrul de Interne care popularizează această isterie în masă m-a revoltat și frustrat în același timp.

Ideea este simplă: Ratele sinuciderii sporesc atunci când știrile despre sinucideri apar în mass media (“The enigma of suicide” George Colt), iar programele antisinucidere s-ar putea de fapt să îndemne la sinucidere (“Night Falls Fast” Kay Jaminson), (“Demonul amiezii” Andrew Solomon)

Asta înseamnă că popularizarea în mass media a “Balenei Albastre” poate să ducă la creșterea ratei de sinucideri. Un mare risc pentru persoanele vulnerabile este chiar mass media care promovează faptul că unii oameni se sinucid. În felul acesta mass media creează o falsă problemă pentru a obţine un rating mai mare

Un alt risc este reprezentat chiar de autorităţi, care neavând nici o competenţă în domeniu, pot să facă mai mult rău decât bine. Acea campanie a Primarului Gabrielei Firea și a Ministrului Carmen Dan, “Stop Joc! E viaţa ta” nu face decât să popularizeze sinuciderea în rândul copiilor și să facă mai probabil acest lucru.

În plus cântecul lui CRBL care promovează într-o școală alcoolul și sexul este total nepotrivit.

Iar răspunsul Gabrielei Firea care întrebată de un reporter: “Ce competenţe aveţi?”, răspunde că este Primarul Capitalei, este năucitor. Ea presupune că dacă este primarul capitalei are competențe în abordarea tulburărilor psihice care duc la sinucidere, ceea ce este fals.

Sinuciderea este un fenomen care ține mai ales de depresie sau alte tulburări psihice. Doar psihologii pot avea competenţe în ajutarea acelor persoane care au gânduri suicidare.

Nu oricine ar trebui să vorbească cu o persoană suicidară, deoarece dacă nu are pregătire în acest sens, poate să facă mai mult rău.

Dacă autoritățile erau preocupate de sănătatea psihică a populaţiei puteau să convoace o echipă de psihologi care să se ocupe de acest aspect fără mediatizare și fără isterie.

Din păcate, autoritățile române tratează sănătatea psihică a populației cu superficialitate iar asta duce la o prevalenţă crescută a tulburărilor psihice.

Un program coerent ar trebui să înceapă de la abordarea stigmei și prejudecăților, pentru că se pare că mulți oameni nu vorbesc despre problemele cu care se confruntă tocmai din această cauză.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *