Cu prietenia la psiholog

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Prieteniile

Prieteniile sunt relații unice, iar încercarea de a găsi o singură definiție adecvată acestora, poate să fie o sarcină dificilă, luând în considerare varietatea de categorii a prieteniei și a sferelor de viață în care aceasta se formează  de-a lungul vieții noastre. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că relația de prietenie este marcată de interdependența și de  natură voluntară a interacțiunilor.

Încă din copilărie, relațiile de prietenie au un rol important în viața noastră și evoluează pe măsură ce ne dezvoltăm și noi. În copilărie, relațiile cu tovarășii de joacă ne ajută să ne dezvoltăm latura empatică, să comunicăm și să cooperăm, ba chiar să facem față situațiilor stresante, cum ar fi începutul școlii, adaptarea la divorțul părinților sau alte evenimente neprevăzute.

Ne dorim prieteni indiferent de vârsta la care ne aflăm, în special în perioada adolescenței, atunci când tindem să petrecem mai mult timp cu cei de-o seamă și mai puțin cu familia, deoarece putem simți dezaprobare pentru unele comportamente din partea părinților și sprijin afectiv din partea grupului.

Pe măsură ce traversăm perioada adolescenței și devenim adulți, ne selectăm prietenii în funcție de propriile credințe și valori, nevoia de a fi in conexiune cu alte persoane rămâne pe tot parcursul vieții.

Dar ce așteptări avem de la o relație ?

 

O relație eficientă implică reciprocitatea de a da și de a primi. Așteptăm să fim susținuți atunci când avem nevoie, când ne simțim vulnerabili sau nesiguri, iar când acest sprijin vine  din ambele sensuri, pe măsură ce apar nevoi pentru oricare dintre cele două părți, putem spune că avem o relație autentică.

Desigur că nivelurile de angajament variază de-a lungul vieții, în funcție și de alte roluri pe care le avem de îndeplinit în afară de cel de prieten. Când suntem tineri, majoritatea dintre noi suntem la școală, apoi la facultate sau avem primul loc de muncă.

Pe măsură ce devenim adulți, avem mai multe responsabilități și rutine de la care ne este greu să ne abatem și poate ne lipsește contextul de a ne extinde rețeaua socială.

Dacă avem o profesie liber profesionistă sau muncim de acasă, se restrâng șansele de a ne forma sau extinde rețeaua socială.

 

Formarea de legături de prietenie cu alte persoane care împărtășesc valori și principii similare nouă, este benefică  atât pentru pentru sănătatea  mentală, emoțională, cât și cea fizică. O îmbrățișare sinceră și un real suport la nevoie, eliberează la nivelul creierului  substanțe chimice (endorfine) care ne dau o stare de bine. Sentimentul de siguranță, de înțelegere, de acceptare și de iubire este caracteristic oricărei ființe umane.

 

De ce unii dintre noi legăm prietenii de profunzime atât de rar cu  cineva ? Și de ce prietenia autentică este atât de puțin întâlnită?

Aparent, dintr-un motiv simplu: nu ne dedicăm îndeajuns acesteia. Dacă relațiile interumane sunt de mare preț pentru noi, ar fi de așteptat să dăm prieteniei cea mai înaltă prioritate. Dacă prietenia figurează pe lista obiectivelor noastre, să nu ne închipuim că ea va apărea din ,,senin’’, deoarece puține lucruri valoroase apar din senin în viețile noastre.

Relațiile semnificative se ivesc în viața celor care le consideră suficient de importante pentru a le cultiva. O prietenie adâncă are nevoie să fie construită de-a lungul anilor și consolidată pe interese comune.

 

De multe ori, ne ascundem în spatele ,,măștilor sociale’’, neîndrăznind să ne dezvăluim, tindem să ne protejăm și tăinuim ceea ce se petrece înlăuntrul nostru. Totodată, am vrea să fim populari, dar în același timp dorim să rămânem ascunși.

Ceea ce ar trebui să avem în vedere este faptul că sinceritatea favorizează prietenia, simpatizăm oamenii care își deschid sufletul în fața noastră, suntem atrași de cei care renunță la ,,mască’’ și sunt transparenți, ceea ce duce la intimitate.

 

De ce ne ascundem?

 • teama de respingere (daca îmi deschid sufletul, prietenul mă poate părăsi, ceea ce poate avea un efect devastator pentru mine)
 • teama de judecată (dacă îmi exprim propria părere, s-ar putea să fiu blamat, prost înțeles)
 • teama de a fi invidiat (dacă am succes, s-ar putea ca prietenul să aibă o atitudine negativă față de mine)
 • teama de a fi vulnerabil (dacă sunt sincer, pot să fiu perceput ca fiind slab și să fiu ridiculizat)
 • teama de un nou eșec (experiențele mai puțin plăcute avute în trecut cu o persoană apropiată)

O altă cauză care împiedică formarea unor prietenii și implicit menținerea relațiilor interpersonale este anxietatea socială.

Dacă ne  confruntăm cu anxietatea socială, întâmpinăm dificultăți în a ne  angaja în interacțiuni sociale datorită emoțiilor și constrângerilor negative proprii.

 

Cum ne alegem prietenii?

În funcție de personalitatea fiecăruia dintre noi, dacă pentru o persoană timidă și introvertită, încrederea este mai dificil de câștigat, lucrurile vor sta altfel în cazul unei persoane extrovertite care are un grad de sociabilitate mult mai ridicat.

 • Valorile proprii pe care le respectam și pe care le identificăm la altă persoană.
 • Factorii de mediu care includ proximitatea și evenimentele din viață.
 • Nevoia de aprobare/confirmare care apare din insuficiența încredere în propriile acțiuni, și dorința de a fi acceptat și de a face parte dintr-un grup.

 

De ce avem nevoie de confirmare?

Suntem obișnuiți încă de mici să întrebăm persoanele de referință din viața noastră (părinții) dacă ceea ce avem de gând să facem este bine. Să avem îndoieli este un lucru obișnuit, dar esențialul este de la cine cerem o opinie. Este acea persoana obiectivă și bine intenționată în ceea ce ne privește?

 

Un prieten bun:

 • îți respectă opiniile și nu pretinde să fii mereu de acord cu el.
 • îți validează sentimentele și îți demonstrează acest lucru prin faptul că te înțelege și nu te judecă pentru ele.
 • îți respectă limitele personale și nu intră în intimitatea ta mai mult decât îi permiți.
 • îți este alături în perioadele de impas, atunci când te confrunți cu situații dificile, acceptându-te necondiționat.
 • îți arată susținere să îți urmezi visurile și te ajută în funcție de posibilitățile lui să îți setezi obiective pe care le poți atinge.
 • are așteptări realiste, nu te constrânge la nimic și îti este alături pentru bucuria de a petrece timp împreună, nicidecum pentru a obține foloase de pe urma ta.
 • se bucură pentru fiecare reușită a ta și îți oferă un feedback obiectiv, și nu ceea ce ai vrea sa auzi

Cât timp ne simțim valorizați și avem o stare de fericire în relațiile noastre de prietenie, putem spune că avem prieteni buni. Adevărata fericire vine din calitatea prietenilor, nu din multitudinea lor.

 

 

Prea puțini și prea mulți prieteni

Desigur, o parte dintre noi ne aflăm în situația fericită în care avem o rețea socială, oameni care ne susțin și lângă care ne simțim în largul nostru, dar ce facem atunci când ne lipsește această conexiune și interacțiune, sau când ne aflăm în relații disfuncționale care ne fac sa ne simțim neînsemnați și vulnerabili?

Când ne-a fost trădată încrederea? De câți prieteni avem nevoie? Putem păstra mai mulți prieteni apropiați în aceeași perioadă? Cum reînnodăm o relație șubrezită? Și cum aplanăm un conflict care a apărut și care ne amenință prietenia? Daca ar fi să luăm un exemplu de actualitate, măsurile anti-Covid au devenit un măr al discordiei chiar și între prieteni.

– ”Mi-e dor de ea. Înainte de a întrerupe legăturile, ne vedeam săptămânal.”

”Ea” fiind dintre cei care cred în teoriile conspirației, teorii în care “Cealaltă Ea” nu poate să creadă. Distanțarea, anxietatea, frica de infectare și opiniile diferite au pus presiune pe multe relații.

 

Cum te ajută terapia individuală în relațiile de prietenie?

Pentru a ne putea bucura de ceea ce aduce în viața noastră o prietenie sănătoasă este esențial să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne trasăm limite și granițe, să decidem conștient ce tip de prietenie ar contribui la bunăstarea noastră.

Un terapeut  te poate ajuta pe tine și pe cineva drag să găsiți modalități de a vă iubi și de a vă sprijini unul pe altul, să învățați să vorbiți cu respect despre subiecte controversate:

 • poate să prevină deteriorarea relației
 • construiește o mai bună înțelegere a nevoilor
 • ajută la conștientizarea relațiilor tale de prietenie
 • îmbunătățește abilitățile de comunicare
 • dezvoltă abilitățile de ascultare activă
 • rezolvă conflictele
 • facilitează legătura și apropierea
 • analizează motivele care te împiedică să legi prietenii

Având în vedere dinamica vieții cotidiene, selectarea prietenilor poate fi considerată o artă. Adevărata fericire vine din calitatea prietenilor, nu din multitudinea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *