Dieta care îţi pune viaţa în pericol.

dieta

Tu ce sacrificii eşti dispusă să faci pentru a slăbi?

Când oglinda devine cel mai mare duşman iar aspectul fizic cea mai importantă preocupare, dieta prin înfometare sau metodele purgative pot să pară o soluție la îndemână.

Tulburările  alimentare sunt boli psihice care afectează atât femeile cât şi bărbaţii, fiind mai frecvente în rândul adolescenţilor.

Există nenumarate cazuri de adolescente  care se luptă cu aceste boli, multe dintre ele suferind de anorexie, bulimie, anxietate.

Cine este vinovat?

Mass media care publică reviste în care apar femei cu un corp “perfect” care este de fapt retuşat şi nu se asociază în totalitate cu realitatea.

Societatea care expune pe podium modele scheletice, iar tinerele se străduiesc să arate ca ele punându-şi viaţa în pericol.

Este un subiect destul de delicat şi complex să vorbim despre tulburările alimentare. Dar imposibil de ignorat  văzând în jurul nostru la fiecare pas o persoană care se confruntă cu această boală.

Tinerele din societatea modernă de astăzi au un standard de frumuseţe după care se ghidează şi pe care  doresc să îl atingă cu orice preţ , deşi sănătatea le este pusă în pericol.

Ceea ce este mai tragic este faptul că unele dintre ele ajung să arate precum ’’ idealul’’ lor dar tot nu sunt mulţumite. În psihicul lor  este implementată nemulţumirea pe care nu şi-o pot controla.

Bulimia

Bulimia nervoasă afectează  de zece ori mai multe femei  decât bărbaţi. Apetitul este exagerat, se consumă alimente în cantităţi mari iar apoi se induc vărsături, se efectuează clisme, se folosesc laxative şi se  autoevaluează greutatea în mod obsesiv.

Bulimia poate să apară atunci când persoana respectivă are o influenţă negativă din jur, momente stresante care îşi lasă amprenta asupra psihicului combinată cu dorinţa de a avea o siluetă perfectă. Datorită vărsăturilor cauzate în exces se ajunge la lipsa de minerale şi vitamine în organism.

De cele mai multe ori, bulimia rămâne un secret, nefiind observabilă de ceilalţi.

Cineva care suferă de bulimie are episoade în care mănâncă excesiv, iar pe urmă îşi induce vărsături.  Aceste situaţii  se pot agrava ajungând la deces. Persoana are nevoie de anti-depresive şi de consiliere.

Anorexia

Anorexia este o boală, mai complexă decat bulimia. Persoana în cauză refuză să mănânce, având un ideal pe care doreşte să îl atingă dorind să piardă cât mai mult din greutate.

Începe să ţină diete drastice,  activităţile la care lua parte încep să devină din ce în ce mai rare, la fel şi momentele petrecute alături de familie. Viaţa devine o luptă pentru pierderea greutaţii; nu contează cât de slabă este, tot nu e de ajuns.

Dacă este tratată la timp ea poate fi învinsă, dar este nevoie de mult suport emoţional, altfel consecinţele pot fi dezastruoase.

Persoana încearcă cu orice preţ să scape de kilograme, deşi nu este necesar.

Anorexia afectează tot corpul. Organismul uman este privat de hrana necesară pentru a putea să obţină vitaminele şi mineralele de care are nevoie.

Corpul se hrăneşte din muşchi, în tot acest timp, ajungând să se absoarbă toată grăsimea şi carnea din organism. Există cazuri în care o persoanaă era la limită, dar cu mult efort şi susţinere a fost salvată.

Părerea mea este că cineva alege această soluţie din cauză că se ajunge mai “uşor” la “perfecţiune” prin înfometare şi deoarece nu este o metodă atât de dureroasă.

Multe persoane au curajul să ajungă într-un asemenea stadiu, ducând dieta la extreme până când încet organele nu mai funcţionează şi aşa survine moartea.

Aceste boli sunt de fapt  tulburări  emoţionale iar metodele de control al greutăţii sunt mai mult încercări de control al emoţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.