Ia o pauză de la stres!
Sarcini tot mai multe la job, conflicte, cerinţe din partea celorlalţi, probleme financiare, constrângeri de timp. Toate acestea pot fi situaţii posibil stresante. Totuși, ce este stresul?
Stresul este o reacţie individuală la evenimente sau situaţii, percepute ca depășind resursele existente, ori necesitând resurse suplimentare, pentru adaptarea la situaţie sau pentru a da un răspuns.
Practic, stresul este o reacţie a organismului. Această reacţie nu depinde neapărat de situaţie, ci de modul în care este percepută. Dacă este percepută ca fiind copleșitoare sau ca necesitând un efort suplimentar, asta duce la stres.
Oameni diferiţi pot reacţiona cu stres sau fără stres la același eveniment.
Efectele stresului
- Furie, tristeţe, anxietate sau alte stări negative.
- Dureri de cap, apăsare în piept, probleme cu stomacul, tensiune musculară, palpitaţii, dureri de spate.
- Imunitate scăzută, risc pentru boli ca urmare a eliberării în organism a adrenalinei și corticosteroizilor.
Suntem obișnuiţi ca atunci când ne confruntăm cu o problemă fizică să căutăm o cauză fizică. De multe însă, simptomele fizice au o cauză psihică.
Managementul corespunzător al stresului are efecte pozitive.
- Modifică reacţiile organismului
- Crește imunitatea
- Autocontrol crescut
- Auto-eficacitate
- Crește calitatea vieţii
- Scade nivelul hormonilor stresului
Mecanismul de a face faţă la stres (coping) este efortul de a gestiona cerinţele percepute ca fiind copleșitoare. El se realizeză prin schimbarea modului de a gândi și schimbarea comportamentului.
Există modalităţi productive și modalităţi neproductive de a face faţă la stres.
Evitarea gândurilor despre evenimentele neplăcute, a problemelor, consumul de alcool, ţigări, marijuana, dulciuri nu fac decât să înrăutăţească situația. La fel, să te gândești că ești neajutorat și că nu poţi să speri la ceva bun.
Relaxarea, exerciţiile fizice, mindfulness, rutina sănătoasă, alimentaţia corespunzătoare, căutarea informaţiilor pentru rezolvarea problemelor, căutarea sfatului ajută foarte mult la reducerea stresului.
Cel mai mult poate să ajute totuși schimbarea modului de a gândi și schimbarea atitudinilor față de situațiile cărora le acordăm importanță și acceptarea evenimentelor pe care nu le putem controla.
Gestionarea inadecvată a stresului poate să ducă la burnout, explicat în filmulețul de mai jos.