Izolarea socială și depresia

izolarea_sociala

Izolarea socială poate să ducă la depresie, iar depresia la izolare socială. O persoană care este în mod constant respinsă de ceilalți începe să devină treptat depresivă. Această respingere poate surveni mai ales în copilărie sau adolescență, din diferite cauze.

Depresia este o boală care afectează o persoană în toate aspectele vieții. În cele mai multe cazuri bolnavul preferă să se izoleze, ceea ce nu face decât să mențină depresia.

În ultima perioadă auzim peste tot cuvântul depresie, la televizor, radio sau prieteni, însă mulți preferă să creadă în continuare că această nu îi poate afecta pe ei sau cei dragi.

În momentul în care aceasta apare în viața lor, totul ia o întorsătură drastică,  depresia fiind mult mai reală decât ți-ai fi putut imagina vreodată.

Mulți oameni evită să meargă la psiholog sau psihiatru atunci când au o problemă, din cauza stereotipurilor, dar asta poate să ducă la probleme și mai mari.

Conform World Health Organization, depresia s-a situat pe locul 4 în rândul celor mai grave boli, lucru stabilit în anul 2000. Se preconizează că după anul 2020 aceasta se va plasa pe locul 2, devenind una dintre cele mai semnificative cauze de dizabilitate în lume. Așadar, depresia trebuie tratată cu foarte mare seriozitate.

Izolarea socială este una dintre cele mai frecvente forme de comportament în rândul persoanelor depresive. Aceștia simt nevoia de a fi singuri. Contactul cu prietenii sau chiar cu familia le provoacă o stare de disconfort simțindu-se anxioși, iar pentru a evita acest lucru, majoritatea se refugiază în somn.

Datorită faptului că multe dintre persoanele care prezintă semne ale depresiei se cataloghează prin sintagme de genul : “eu nu sunt bun de nimic” ,”doar eu sunt de vină pentru tot ce se întâmplă”, asta le cauzează o stimă de sine scăzută și dorința de a se izola de societate. ” Nu pot” devine tema principală care guvernează viață persoanei în cauză.

Această umbră întunecată a izolării , nu este o soluție. Înstrăinarea de familie , prieteni, mediu social, doar intensifică stările resimțite.

Există  multe șanse ca un episod să treacă mai repede, dacă depui efort. Persoanele depresive resimt o greutate mai mare în a face un lucru uzual decât o persoana sănătoasă și de aceea tratamentul presupune efort.

Socializarea poate avea efecte benefice foarte mari. Să stai de vorbă pur și simplu cu oameni, te poate face să te simți mai bine.

În secolul 21 depresia nu mai este un subiect tabu, majoritatea oamenilor au resimțit la un moment dat  o mică urmă din ceea ce poate însemna ea cu adevărat.

Psihoterapia îi poate ajuta pe cei în nevoie. Discută cu familia, cu medicul, informează-te! Nu lasă depresia și izolarea socială să îți pună stăpânire pe viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.