Legea atracţiei – “The Secret”

legea_atractiei

Ești ceea ce gândești

Legea atracţiei spune că dacă te gândești la un element vei atrage acel element. Gândurile au un efect foarte mare asupra noastră și a celor din jur. De aici pot decurge consecinţe negative sau pozitive.

Dacă aţi văzut filmul “The secret” sunteţi mai familiarizaţi cu această teorie care nu este departe de teoriile cognitiviste. Însă acest film prezintă într-o manieră puţin nerealistă influenţa pe care o au gândurile.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o practică știinţifică ce pune accent mai ales pe modul în care gândurile (cogniţiile) au o influenţă asupra emoţiilor noastre și asupra comportamentului.

Cercetările arată că frecvenţa unor gânduri iraţionale negative pot fi un factor pentru declanșarea, întreţinerea sau favorizarea unor tulburări, cum ar fi cele de anxietate, depresie, alimentare, de personalitate.

Pe de cealaltă parte, frecvenţa gândurilor raţionale și pozitive au un efect sanogenetic, întreţinând sănătatea psihică.

Așadar, luând exemplul din film, să zicem că ai vrea să devii milionar. Cu cât te gândești mai mult la asta, cu atât probabilitatea de a deveni milionar crește. “The secret”, legea atracţiei nu arată exact prin ce mecanism crește această probabilitate ci doar că este suficient să te gândești la asta cât mai mult.

Nu e suficient să gândești, trebuie să treci și la acţiune

Teoria cognitiv-comportamentală o și explică. Dacă te gândești că vrei să devii milionar și te imaginezi fiind milionar, atunci cu siguranţă că vei avea emoţii pozitive și asta te face să ai și comportamente în acord cu acele gânduri.

Adică să muncești mai mult, să economisești, să te lansezi în afaceri, să-ţi riști economiile pentru investiţii cu un profit mai ridicat, să cheltuiești mai puţin în scopuri proprii, să interacţionezi cu oameni de afaceri.

Dar dacă doar te gândești, fără să faci nimic, probabil că oricât te-ai gândi, tot nu vei deveni milionar (dacă nu ai rude care să-ţi lase averea lor).

Să luăm un alt exemplu. De data aceasta din practică. Un exemplu negativ. Tulburarea obsesiv-compulsivă. presupune obsesi și compulsii. Obsesiile sunt gânduri care se repetă din nou și din nou. Este posibil de exemplu, să apară gândul despre moartea unei persoane dragi (despre care puteți să citiţi aici).

Deoarece acest gând provoacă frică, el se va repeta din nou și din nou. Dar simpla lui repetiţie nu face ca acel gând să facă mai probabilă moartea unei persoane dragi. Altfel parlamentarii ar fi fost morţi demult, având în vedere gândurile negative conjugate ale mai multor persoane despre ei. Totuși parlamentarii sunt bine merci, ei probabil se gândesc cum să devină milionari, și fac ceva în privinţa asta.

Un alt exemplu tot din practică este în legătură cu anxietatea generalizată, o tulburare care presupune îngrijorări repetate despre tot felul de aspecte ale vieţii. Aceste îngrijorări devin greu de controlat, repetându-se foarte des. Dar simplul fapt că cineva se gândește des că va rămâne fără job, sau că se va îmbolnăvi, nu înseamnă că se va și întâmpla, doar dacă poate își înjură șeful și colegii sau dacă stă afară în frig.

Gândurile ne influenţează la nivel fizic și prin reacțiile pe care le produc în organism. Dacă te gândești că o să faci un infarct și ești sigur de asta, un val de adrenalina și de hormoni ai stresului va fi eliberat în organism. Dar asta nu va cauza un infarct, ci doar o stare generală de agitaţie și încordare.

Legea atracţiei trebuie reformulată

Gândurile ne influenţează într-adevăr foarte mult, dar doar prin reacțiile fizice, emoţiile și comportmentul nostru determinate de acele gânduri. Fără acţiune, nimeni nu poate provoca efecte fizice oricât s-ar gândi.

Dacă gândirea duce la o decizie de a efectua un comportament, abia atunci se vor vedea și efectele fizice.

 

 

 

  1. Salut, numele meu este Adrian, nu stiu daca i am mai scris sau nu dar admir munca pe care o faci, cel putin aici pe acest blog si mi-ar face placere ca intr-o zi sa asist unui speech de al tau poate. Voi trece acum la subiect, legat de ceea ce ai scris mai sus. Am o curiozitate si eu de a inceput cu mult timp in urma, si care sa transformat oarecum intr-o frica. Legat de puterea gandului, oare chiar nu poate fi ea distructiva? Oare chiar nu poti sa te imbolnavesti doar printr-un gand care e mereu acolo? Daca te gandesti mereu la boala, ai sanse mari sa te transformi intr-un om slab, bolnav, si poate chiar daca poala fizica nu e, sigur va veni datorita acestui gand distructiv. Spune-mi oare nu e asa?

    1. Buna Adrian, iti multumesc de feedback. Gandurile pot sa fie intr-adevar distructive. Daca te gandesti mereu la o boala, asta poate sa activeze o stare de anxietate si de stres care sa se combine cu o depresie si sa te faca sa fii slab si bolnav pentru ca scade si sistemul imunitar iar energia este foarte scazuta.
      Dar gandurile au efect direct doar asupra noastra, nu si aupra exteriorului.
      Partea buna este ca aceste ganduri pot fi directionate prin diferite tehnici si strategii sau eliminate si atunci imunitatea poate chiar sa creasca.
      Deci gandurile pot sa fie un dusman sau cel mai mare ajutor pe care il avem.

  2. Bună ziua, am tulburare obsesiva de mult. Am avut destul de multe obsesii. Acum am frica ca voi face un atac de panica în special când sunt singura. Gândul îmi vine cu putere in minte,am palpitatii care sunt foarte supărătoare. Când apar palpitațiile ma gandesc , vine un atac un de panica sigur Sunt conștientă ca aceste stări vin din cauza ca eu ma gândesc acolo mereu. Când apar aceste emotii puternice parca zic ca ele spun ca asa se va întâmpla. Va rog sa ma ajutati cu un sfat!

    1. Buna ziua, in cazul obsesiilor cu cat va luptati mai mult cu gandurile cu atat ele revin mai puternic, de aceea este indicat sa le lasati sa vina si sa treaca observandu-le fara sa le considerati a fi adevarate ci doar niste ganduri trecatoare ce vin din frica. V-ar ajuta daca va e frica de un atac de panica sa va ganditi ca poate sa vina, ca puteti sa-l confuntati pentru ca e doar o frica intensa dar trecatoare, nepericuloasa.

  3. Buna ziua domnu doctor Pentilie
    In primul rand vreau sa spun ca nunai citind cea ce ati scris
    dumneavoastra am inteles ca imi.pot rezolva problema mea cu gandurile obsesive ce imi fac foarte mult rau.
    Va multumesc si abea astept sa intalnirea cu dumneavostra .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *