Iarba face bine, doar e naturală.

marijuana

Mituri despre marijuana

Deseori m-am confruntat la cabinet dar şi în alte medii cu miturile susţinute de cei care mai fumează un cui din când în când. “Iarba nu dă dependenţă”, “marijuana este mai bună chiar şi decât fumatul ţigărilor normale”, “să fumezi iarbă e mai bine decât să bei alcool”, “Maria Ioana nu poate să dăuneze pentru că e naturală”, “canabisul e folosit în tratamente şi poate să vindece şi cancerul”.

Aceste mituri, nu sunt altceva mecanisme de coping care să împace utilizatorul cu o acţiune care este percepută ca fiind dăunătoare şi care să reducă emoţiile negative.

Ele sunt asemănătoare cu cele folosite de un un fumător  care se gândeşte că “bunicul a fumat până la 80 de ani şi n-a avut nici pe dracu'”, sau un gamer ori un player că “pot să renunţ oricând”, sau un băutor “mai bine bei decât să te droghezi”.

Studii despre marijuana

Adevărul întemeiat pe fapte şi pe dovezi, arată cu totul altceva. Dependenţa de canabis este al dracului de greu de tratat.

Printre motivele evidenţiate şi în diverse studii (Danovitch & Gorelick, 2012; Budney et. al. 2007), sunt convingerile utilizatorilor (că e uşor să te laşi, că nu este similară altor droguri şi că are consecinţe mai puţin severe).

Cercetările lui Budney, 2006; Budney şi Hughes, 2006, arată clar că dependenţa de marijuana este mai mult similară, decât diferită, faţă de alte dependenţe de substanţe.

“Chiar dacă multe persoane contestă dependenţa sau adicţia de marijuana, studiile clinice, epidemiologice, de laborator şi de diagnostic arată clar că această condiţie există, este importantă şi  dăunătoare (Budney, 2006; Budney and Hughes, 2006; Copeland, 2004; Roffman and Stephens, 2006)” (Budney et. al. 2007)

Continuarea miturilor despre marijuana

Unul din motivele pentru care convingerile pozitive în legătură cu marijuana persistă este tocmai inerţia acestora. În anii ’80 s-au făcut studii care nu au ajuns la concluzia că marijuana provoacă dependenţă, şi atunci unii au tras concluzia că n-ar fi nici o problemă.

Această concluzie eronată a fost transformată în convingere şi propagată în cultura flower power. Deşi acum există dovezi clare în acest sens, ele sunt respinse. O convingere nu se schimbă atât de uşor, fiind foarte rezistentă la schimbare.

Un alt motiv este utilizarea marijuanei în scopuri medicinale. Şi atunci te gândeşti că dacă un lucru este utilizat în scopuri medicinale, înseamnă că e bun. Să ne aducem  totuşi aminte că majoritatea medicamentelor utilizate în scopuri medicinale nu sunt bune dacă eşti sănătos.

Un alt lucru, atunci când utilizezi marijuana şi vezi că nu păţeşti nimic, sau că poţi să te laşi fără nici o problemă, te gândeşti că nu provoacă dependenţă sau că nu are efecte grave. Atitudinea aceasta permisivă, regăsită în filme sau muzică, este tocmai cea care duce la un consum mai ridicat şi la instalarea unor dependenţe.

Negarea adicţiei este unul din factorii care fac foarte dificil tratamentul dependenţelor.

Nu am mai abordat şi alte probleme cu care canabisul este asociat, deoarece ar extinde foarte mult acest articol, dar promit că voi reveni cu articole suplimentare.

 

 

 

Alan J. Budney, Roger Roffman, Robert S. Stephens, and Denise Walker- Marijuana Dependence and Its Treatment, 2007.

Budney AJ – Are specific dependence criteria necessary for different substances: how can research on cannabis inform this issue?, 2006.

Budney AJ, Moore BA, Rocha HL, Higgins ST – Clinical trial of abstinence-based vouchers and cognitive-behavioral therapy for cannabis dependence, 2006.

Copeland J. – Developments in the treatment of cannabis use disorder. Current Opinion in Psychiatry, 2004.

Danovitch I and Gorelick D A- State of the Art Treatments for Cannabis Dependence, 2012.

Roffman RA, Stephens RS. Cannabis Dependence: Its Nature, Consequences and Treatment. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press; 2006.

 

    1. Daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile, consumul de canabis este justificat. Daca te confrunti cu un cancer, dependenta de marijuana sau o psihoza ar fi o problema mai mica. Totusi pentru o persoana sanatoasa riscurile sunt mai mari decat beneficiile.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *