Multitasking?

multitasking

Putem într-adevăr să facem mai multe lucruri deodată?

Tinerii susţin că n-au o problemă în a face multitasking, cum ar fi: vorbitul prin mesaje în timpul orelor, sau vorbitul la telefon în timp ce conduc sau lucrează pe calculator. Cercetările recente arată că există o oarecare dificultate în a face mai multe sarcini deodată.

Studenţii cred că pot asculta muzică, pot privi la tv sau pot comunica cu prietenii prin mesaje în timp ce fac un proiect sau învaţă, fără a le afecta performanţa în vreun fel.

Multitasking – rezultate superficiale

Cercetătorii au afirmat faptul că sarcinile multiple concomitente sunt mult mai superficiale deoarece implică mai puţină atenţie.  Într-adevăr, multitasking-ul ne obligă să adoptăm un stil de învăţare mai superficial, care nu ne permite să extragem cunoștinţe abstracte. Acest stil de învăţare este mai rigid, pentru că ce învăţăm într-un context nu poate fi transferat într-altul.

Azi, tinerii trimit tot mai multe mesaje. Ei susţin că au un control mai ridicat asupra comunicării, deoarece se pot gândi la un răspuns mai elaborat în detrimentul unuia imediat. Însă nu mai putem să vorbim de un control și în cazul în care au o sarcină de facut și răspund la telefon în același timp.

Atenția sare de la o sarcină la alta

S-a dovedit faptul că resursele atenţionale sunt limitate, așadar nu ne putem focaliza pe mai multe sarcini deodată. Atenţia este deasemenea distrasă dacă alocăm un efort cognitiv voluntar spre o sarcină exterioară, cum ar fi faptul că am putea primit un mesaj interesant. Ne distrage de la sarcina în care eram, mai ales atunci când sarcina ni se pare plictisitoare.

Nu facem multitasking cu două sarcini la fel de dificile în viaţa de zi cu zi. Dacă lucrăm cu televizorul deschis, atenţia este intermitentă și se mută de la sarcina pe care o avem, la televizor și înapoi. În cazul în care ne oprim dintr-o sarcină, s-a observat că reîntoarcerea în sarcină necesită pana la un minut.

De asemenea, în momentul în care o persoana este rugată să  facă două sarcini în proximitate temporală, rezultatul este timpul de reacţie. Atunci când încercăm să facem în același timp două sarcini care sunt dificile, nu le putem face nici simultan, nici bine.

În situaţia în care încercăm să facem două sarcini simultan, creierul va amâna raspunsul la una din sarcini, până când o rezolvă pe cealaltă. Această amânare se numește perioadă refractară psihologică și se referă la timpul în care creierul nu poate să dea răspuns  la o nouă sarcină, datorită faptului că este ocupat cu o alta.

Așadar, atunci când încercăm să facem două sarcini care solicită control conștient în egală măsură, răspunsul la una din aceste sarcini va fi întârziat.

Focalizarea atenției pe mai multe sarcini este obositoare

S-a mai observat  faptul că persoanele persoanele care au un stil de lucru fragmentat de multitasking se simt supraîncărcaţi, sunt mai stresaţi și au tensiune arterială mai mare.

Așadar, multitasking-ul este dezavantajos. Modurile prin care putem să eliminăm dezavantajele sunt autocontrolul și exersarea atenţiei continue prin concentrarea pe un singur stimul.

Exerciţiile de mindfulness ajută foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.