Cum să recunoşti un psiholog neprofesionist

Dacă vrei să apelezi la psihoterapie şi să alegi un psiholog, este bine să poţi să distingi între un psiholog bun şi unul neprofesionist.

Un psiholog neprofesionist sau nepriceput se bazează mai mult pe o viziune personală şi individuală asupra psihologiei. De obicei nu este afiliat unei şcoli de psihoterapie.

Este normal să existe un stil personal  care să fie folosit în psihoterapie, dar acest stil trebuie să se încadreze într-un cadru mai larg. Ca psihoterapia să fie eficientă, este nevoie să fie făcută în funcţie de o teorie anume şi folosind tehnici deja testate, altfel se poate ajunge la erori majore.

Este exact ca în medicină când un medic tratează diabetul de exemplu, este nevoie să cunoască ceea ce a cauzat boala şi să aplice tratamentele dovedite ştiinţific, indiferent de părerile sale personale, dar poate avea un stil personal de abordare a pacientului.

Aşa şi un psiholog, atunci când tratează depresia, trebuie să pornească de la cauzele tulburării şi să aplice tehnici dovedite ştiinţific.

Dacă atribuie simptomele unor cauze eronate, conform credinţelor personale, şi va aplica nişte „tratamente”, probabil că nu va obţine rezultate sau va înrăutăţi situaţia. Iar dacă totuşi se vor observa ameliorări, acestea se pot datora efectului placebo şi nu vor avea efect la fiecare persoană care suferă de aceeaşi tulburare.

Ca psihoterapia sau medicina să poată fi aplicată pe populaţia generală de către persoane specializate este nevoie de un standard. Altfel oricine se poate declara psiholog sau medic şi poate încerca “tratamente”.

După cum medicina are impostorii ei, şi în psihologie există astfel de persoane.

Psihologii care se bazează pe ştiinţă se raportează la aceleaşi teorii şi criterii chiar dacă au stiluri personale.

Religie, Magie sau Psihoterapie

O altă caracteristică a unui psiholog neprofesionist este reprezentată de infuzia credinţelor religioase şi magice în procesul terapeutic.

Chiar dacă credinţa religioasă a clientului se poate folosi în terapie, terapeutul nu trebuie sub nici o formă să intervină în funcţie de propriile credinţe magice, mistice sau religioase.

La baza intervenţiei trebuie să stea doar cunoştinţele de specialitate, competenţele şi abilităţile.

Un psiholog neprofesionist, va depăşi în mod repetat limitele impuse de codul deontologic al profesiei.

Cercetează

Aşadar atunci când alegi un psiholog, este nevoie să te interesezi mai ales asupra studiilor, formării, afilierii la o şcoala de psihoterapie, competenţelor deţinute şi experienţă dar şi a acreditărilor şi certificărilor.

Informaţiile pot fi obţinute de pe site-ul Colegiului Psihologilor din România, secţiunea: registru psihologi sau registru cabinete.