Psiholog bun Cluj

psiholog bun cluj

Modelul unui psiholog bun

În ultima perioadă a fost vehiculat pe internet şi în media modelul unui psiholog bun. Cu toţii ştim de exemplu ce înseamnă un medic bun dar în cazul psihologilor nu avem o imagine atât de clară. Totuşi cele două profesii sunt asemănătoare şi cred că implică criterii similare de evaluare.

Pentru mine să fii un psiholog bun înseamnă practic să ai rezultate, dar nu orice fel de rezultate, ci unele pe care poţi să le măsori în mod obiectiv.

Un psiholog bun este un profesionist cu o pregătire solidă, care îşi bazează intervenţia pe baze ştiinţifice, pe studii clinice controlate şi pe cercetări. Care are vaste cunoştinţe de specialitate.

Stâpânirea unor tehnici, proceduri, strategii psihoterapeutice şi uşurinţa cu care reuşeşte să-i înveţe pe ceilalţi sunt alte aspecte care fac ca un psiholog să fie bun.

Deasemenea, este foarte important ca acele tehnici să fie utilizate în primul rând pe propria persoană, deoarece dacă nu reuşeşti să le aplici pe tine atunci cu greu poţi să-i înveţi pe alţii. În plus, dacă nu eşti convins că terapia pe care o faci funcţionează, şi dacă nu ai dovezi în sensul ăsta, atunci este foarte dificil să obţii rezultate.

Umanismul, empatia şi experienţa sunt şi ele lucruri importante, interesul pentru universul uman dar şi convingerile în legătură cu lumea şi viaţa pot influenţa procesul terapeutic. Empatia faţă de problemele şi frământările celorlalţi pot ajuta la o înţelegere mai profundă.

Experienţa ajută şi ea foarte mult, dar aceasta nu se măsoară în ani ci în numărul de clienţi şi de şedinţe pe un interval de timp.

Un psiholog bun este acela care se îmbunătăţeşte continuu şi care este la curent cu inovaţiile în domeniu, citeşte, participă la work-shop-uri şi conferinţe. Care este flexibil, adaptabil şi nu rămâne la ceea ce a invăţat să facă, ci învaţă şi încearcă mereu lucruri noi.

Un psiholog bun nu judecă informaţiile pe care le primeşte ci încearcă să le transforme în limbaj de specialitate, să găsească sensuri şi semnificaţii noi.

Un psiholog bun este mai mult un trainer, antrenor, care îi învaţă pe ceilalţi nişte tehnici pe care pe urmă să le folosească singuri şi nu încurajează dependenţa.

Un psiholog bun are şi competenţe pedagogice, ştie cum să transmită informaţiile într-un mod adecvat, şi pe înţelesul fiecăruia.

Psiholog tânăr sau mai în vârstă?

Atunci când cineva intră în cabinetul unui psiholog, încă se mai aşteaptă să-l vadă pe Freud. El a fost modelul de psiholog promovat în special de media şi filme care a condus la formarea unor prejudecăţi.

Totuşi, să fii mai în vârstă, nu înseamnă să ai mai multă experienţă de specialitate. Sunt psihologi mai în vârstă dar cu o experienţă limitată şi psihologi mai tineri cu o experienţă mai mare.

Psihoterapia este atât de nouă în România încât cei mai buni specialişti au undeva la 30-40 de ani.

Experienţa de viaţă nu reprezintă în mod necesar un plus, când te duci la un medic nu prea te interesează ce experienţe de viaţă a avut, te interesează sa aibă competenţe şi pregătire în ceea ce face.

Psihologia ca ştiinţă avansează atât de repede încât nu contează dacă eşti tânăr sau senior, dar este absolut necesar să fii la curent cu informaţiile.

Un psiholog bun poate fi tânăr sau mai în vârstă, până la urmă, vârsta nu este niciodată un factor decisiv.