Relaţia toxică

relatia_toxica

Ajung amândoi acasă, nici nu închid bine ușa, el izbucnește plin de furie reproșându-i că la party i-a acordat prea multă atenţie unui tip. Ea îi răspunde plină de furie că el era de negăsit și că stătea mai mult cu prietenii lui.

Ea merge în living, el după ea. Ajung să se certe, să urle unul la celălalt. Amândoi sunt plini de resentimente. El se apropie foarte mult de ea fixând-o cu privirea. Ea ii raspunde cu sfidare împingându-l. El o apucă de braţ, ea își trage mâna și în viteza mișcării lovește vaza de pe masă care se face ţândări.

El începe să urle și să îi zică să nu mai facă asta niciodată. Ea îl provoacă întrebând-ul ce ar face dacă s-ar întâmpla din nou. El îi spune că ar face bine să nu mai încerce că o să vadă. Ea îl întreabă dacă o ameninţă. El îi răspunde că da.

Ea se simte foarte dezamăgită și începe să plângă. El îi spune să nu mai joace teatru. Ea continuă zicându-i că nu este niciodată lângă ea și că nu o iubește. El îi spune că se aștepta de la ea să nu fie atât de ușuratică. Ea se duce pe balcon și ameninţă că o să sară. El se duce și o trage de mână înapoi în casă.

Ea îi spune că nu a iubit-o niciodată și că nu-i pasă de ea. El insistă să îi spună cu cine l-a înșelat și de câte ori. Ea se retrage și nu mai zice nici un cuvânt, devine total impasibilă la ce se întâmplă fără să mai simtă ceva.

El se duce în bucătărie, deschide sertarul unde iși ţine iarba și rulează un joint. Se duce în balcon și fumează îngândurat, un sentiment de mare tristeţe se abate asupra lui, îi vine să plângă și abia se abţine.

Ea începe să iși revină din vidul emoţiilor și se duce după el în balcon. Îl sărută ușor dar el nu mai răspunde. Îl aduce înapoi în cameră și încep să se sărute și să se îmbrăţișeze cu multă pasiune.

Acesta ar fi un episod dintr-o relaţie toxică, o relaţie distructivă care îi va afecta pe amândoi. Toxicitatea relaţiei ar decurge din instabilitatea emoţională, trecerea rapidă de la furie la dezamăgire, tristeţe, gol emoţional și euforie până se ajunge din nou la furie.

Instabilitatea emoţională este specifică unei personalități borderline. În acest caz, amândoi par să aibă acest tip de personalitate. Desigur, nu oricine reactioneaza asa are o personalitate borderline ci este nevoie să existe un pattern. Exemplul din acest articol s-ar putea repeta de mii de ori pentru persoanele aflate în cauză și în alte relaţii.

Ca o persoană cu personalitate de tip borderline să ajungă să iși controleze impulsivitatea este nevoie de psihoterapie pe probleme de personalitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.