Relatii abuzive – continuare

relatii

Cum să-ţi dai seama dacă ești într-o relaţie abuzivă

Dana are 25 de ani și de puţină vreme a ieșit dintr-o relaţie în care a fost înșelată. A suferit foarte mult după despărţire simţindu-se abandonată și întrebându-se unde a greșit. Nu și-a dorit să părăsească acea relaţie, dar fostul prieten a ales să fie cu altcineva.

Acum l-a întâlnit pe Dan la o ieșire în oraș. A abordat-o direct și i-a plăcut foarte mult stilul lui dezinhibat și curajos. După puţin timp s-a îndrăgostit de modul lui de a fi și de atenţia pe care o primea. Era fascinată de câtă încredere avea în el.

După numai o lună, Dan i-a propus să se mute împreună, el locuind cu părinţii, ea în chirie. Ideea mutatului împreună a făcut-o să se simtă apreciată și dorită, o dovadă că Dan iși dorește o relaţie serioasă cu ea.

Așa că s-au mutat împreună. Dan nu avea un job și nu contribuia cu bani la chirie sau cheltuieli dar a promis că va face ceva în privinţa asta. Ea era totuși mulţumită.

Treptat, Dana era singura care se ocupa de treburile casnice. Dan ieșea mai mult cu prietenii și din când în când juca la pariuri sportive “ca să mai facă un ban”.

Când Dan a avut o datorie mai mare din cauza pariurilor, Dana i-a plătit acea datorie. Într-o zi Dana a venit foarte supărată acasă după o zi dificilă de muncă și a început să i se plângă lui Dan. El a ignorat-o și i-a zis că se plânge prea mult și că problemele pe care le are la muncă se datorează faptului că e fraieră și se poartă prea bine cu colegii ei.

Ea a simţit că lui nu-i pasă și asta a dezamăgit-o foarte mult. După jumătate de an, obosind să se ocupe de toate sarcinile și să plătească tot, îi reproșează lui că nu face nimic.

Acest reproș a declanșat un val de furie, enervare și de jigniri care a facut-o pur și simplu să amuţească. După un timp, el și-a cerut scuze și i-a promis să se angajeze, dar că nu găsește nimic ce i se potrivește.

Dana i-a găsit un job și el a mers să vadă despre ce e vorba. După numai o săptămână s-a certat foarte tare cu colegii pentru că “l-au luat de fraier și l-au pus să facă și treaba lor” așa că a renunţat.

Când Dana i-a reproșat din nou că nu face nimic toată ziua, Dan s-a înfuriat și aproape că a lovit-o. Dana nu mai are curajul să zică nimic.

Relaţia lor continuă tot așa, jignirile sunt mai dese și Dan a devenit tot mai agresiv, ea tot mai temătoare. Cu toate acestea, deși vede că relaţia cu el îi face foarte mult rău, nu reușește să se despartă.

Este posibil ca Dana să aibă o trăsătură de personalitate dependentă iar Dan una antisocială, ceea ce face ca relaţia lor să devină în timp una abuzivă. Oricine este într-o astfel de relaţie ar trebui să se gândească la cât de mult îi sunt satisfăcute nevoile.

Danei îi va fi greu să iasă din relaţie. Totuși, dacă va lucra la acea trăsătură de personalitate, schimbându-și stilul de gândire va putea să ia cea mai bună decizie pentru ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.