Curajul de a fi vulnerabil

curajul-de-a-fi-vulnerabil
Photo by Ben White on Unsplash

Să vorbești sau nu despre tine?

Mulţi oameni preferă să nu vorbească prea multe despre ei. Ei se gândesc, poate nu neapărat explicit, că dacă arată mai multe despre ei sau dacă vorbesc despre slăbiciunile lor, atunci devin vulnerabili. Sau că alţii pot profita de informaţiile primite și le vor folosi împotriva lor.

Aceste convingeri sunt dobândite de obicei din experienţe de viaţă în care cineva are de suferit de pe urma deschiderii pe care o are faţă de ceilalţi.

Și atunci încearcă să arate întotdeauna că sunt puternici, că nu au probleme sau că nu sunt afectaţi de anumite circumstanţe. Încearcă să impresioneze afișând o imagine pozitivă despre ei.

În acest fel alţi oameni nu ajung să îi cunoască foarte bine. De aceea devine dificil de a stabili relaţii la un nivel mai personal, mai profund. Este foarte greu să relaţionezi cu o persoană atunci când interacţionezi cu imaginea ei și nu cu adevăratul Eu.

Trebuie avut în vedere că această modalitate de relaționare este de fapt un mecanism defensiv. Un mecanism ce se activează deoarece o persoană se simte ameninţată.

Numai că defensivitatea aceasta nu oferă protecţie doar împotriva celor care într-adevăr pot fi o ameninţare ci și împotriva celor care pot fi prieteni adevăraţi sau în relaţiile romantice.

Dacă îţi arăţi slăbiciunile devii vulnerabil?

Experienţa ne arată că prin arătarea slăbiciunilor nu devii mai vulnerabil ci chiar mai puternic. Dacă observaţi în jurul vostru, veţi vedea că oamenii cei mai puternici, cu o încredere bună în ei își vor arăta slăbiciunile cu nonșalanţă sau chiar vor râde de ele.

Nu există om fără slăbiciuni!

Toţi oamenii au anumite probleme sau defecte de care nu sunt foarte mândri. Numai că ascunderea lor necesită un efort defensiv ridicat iar în plus ceilalţi își vor da seama că ceva nu este în regulă deși nu știu despre ce este vorba.

Și atunci de ce să nu vorbești despre tine?

Desigur, întotdeauna vor fi oameni rău intenţionaţi care te vor vorbi de la spate. Dar poate că informaţiile pe care le dai nu sunt chiar atât de dăunătoare. Până la urmă, dacă cineva te vorbește pe la spate, nu te afectează cu nimic. Chiar dacă ei ar influenţa opinia altora într-un sens negativ, tu vei putea să arăţi întotdeauna care este adevărul.

Recunoașterea propriilor vulnerabilităţi poate fi eliberatoare. Poate să te îţi dea o siguranţă mai mare și să îi facă și pe ceilalţi să vorbească mai mult.

Vă propun un mic experiment comportamental

Să vorbiţi mai mult despre slăbiciunile și problemele voastre cu ceilalţi. S-ar putea să observaţi că și ceilalţi se vor deschide mai mult și vor vorbi despre problemele lor. Poate că nu se întâmplă în 100% din cazuri, dar în majoritatea lor cam asta se va întâmpla.

Oamenii vor relaţii apropiate și vor relaţii profunde. Numai că le este frică de faptul că vor fi răniţi, că se va râde de ei sau problemele lor ori că se va profita de vulnerabilităţi.

Dar dacă nimeni nu vorbește despre propria persoană, un sentiment de neîncredere va persista. Și fiecare va aștepta de la celălalt să se deschidă.

Curajul de a fi vulnerabil are beneficii

Asadar, dacă vă doriţi relaţii apropiate, semnificative, vă recomand să fiţi chiar voi cei care faceţi primul pas. Să vă confruntaţi cu teama și să aveţi curajul de a fi vulnerabil. Cu siguranţă veţi arăta că sunteţi o persoană puternică și de încredere.

 

 

 

  1. Bună am o nelămurire cu copilul meu de 21 de ani are forte mari emoții atunci cănd dă un examen se pierde si uita în cazul lui ce mă sfătuiți el zice ca nu are emoti dar nu reușește sa treaca examenul si văd că dorește mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *