De ce înșală oamenii?

 

De ce înșală oamenii?

O întrebare (de ce înșală oamenii) pe care am auzit-o și dezbătut-o de nenumărate ori la cursurile din facultatea de psihologie, în grupul de prieteni sau chiar în cadrul sesiunilor de psihoterapie.

Voi care credeți că ar fi câteva dintre motive?…

Dar înainte de toate, să clarificăm întrebarea.

Prin înșelat ne putem referi la a fi indus în eroare, ademenit, sedus, păcălit sau chiar trădat, în special în relații.

În ceea ce privește relațiile interpersonale sau romantice, înșelatul a devenit un subiect tot mai discutat. Acest lucru se datorează numeroaselor opțiuni pe care le avem, datorită online dating-ului și a accentului tot mai crescut pus pe sănătatea mintală și modul în care relațiile contribuie la aceasta.

La baza acestui comportament, se află mai multe motive, printre care:

Deconectarea de partener:

Unul dintre factorii principali care determină infidelitatea constă în distanțarea de partener și pierderea conexiunii emoționale cu acesta/aceasta.

Acest sentiment de deconectare își poate avea rădăcinile într-o comunicare deficitara sau într-o reducere a timpului petrecut împreună.

Deconectarea poate fi și psihologică în cazul în care partenerii nu sunt atenți la nevoile emoționale pe care le are fiecare.

Unul dintre parteneri se simte neiubit

Sau poate chiar amândoi: iubirea are multe forme și moduri în care poate fi exprimată. Ați auzit de cele cinci limbaje ale iubirii?

Probabil că dvs. aveți un stil diferit de a vă exprima iubirea față de partener, iar acest lucru, alături de neînțelegerea limbajului iubirii partenerului, a dus la răcirea relației și posibil la infidelitate.

Lipsa echilibrului în relație

În momentul în care aportul de putere și rolurile nu mai sunt cât de cât egale, intervine problema lipsei echilibrului.

Spre exemplu, unul dintre parteneri se poate simți mai mult ca un părinte în cuplu. Iar celălalt ca și un copil de care părintele e nevoit să aibă grijă.

Totodată, aici intră în discuție și stilurile de atașament. Un partener ar putea fi mai anxios în timp ce celălalt partener este mai evitant.

Frica de angajament

Această frică denotă o lipsă de încredere în sine și o frică de responsabilități.

Prin această frică, individul își auto-sabotează relația. Deoarece nu poate fi investit emoțional în mod sănătos în ea, caută adesea în exterior în mod inconștient un factor extern care să intervină în relația sa și căruia să i se dedice mai mult.

Lipsa încrederii în sine

O persoană care are un nivel al încrederii în sine scăzut va proiecta adesea acest lucru și în relațiile interpersonale.

Așadar, lipsa încrederii în sine contribuie și la o lipsă a încrederii în partener și în relație sau reușita acesteia.

Persoanele cu încrederea în sine scăzută tind să se axeze pe partea negativă și pe lipsurile unei relații.

Comportament sexual adictiv

Există indivizi care sunt dependenți de sex, de flirt, de senzația de a fi admirați și căutați pe rețelele de socializare sau dating.

Creșterea dopamină în momentul în care primesc atenția și afecțiunea mult râvnită este însăși mecanismul care perpetuează comportamentele adictive și le face dificil de redus și controlat.

Acești indivizi sunt mult mai predispuși la a avea relații extraconjugale ca și consecință a faptului că au nevoie de acea stimulare, nu neapărat datorită faptului că relația nu funcționează sau nu există comunicare.

Acum că ați aflat câteva informații despre motivele care stau la baza înșelatului, voi prezenta în cele ce urmează câteva dintre trăsăturile de personalitate care influențează acest comportament.

(potrivit psihologului american David Brey)

Extraversiunea: cu cât un individ este mai extravertit, cu atât acesta are mai multe oportunități de a cunoaște persoane noi și de a se face remarcat

Stabilitatea emoțională: cu cât este mai stabil emoțional, cu atât este mai puțin posibil ca individul să înșele

Deschiderea la nou: persoanele care sunt mai deschise la nou sunt mult mai predispuse la a înșela decât cele cu o deschidere la nou mai redusă

Indiferența: persoanele mai indiferente la părerea celorlalți și la normele sociale și la limitele relaționale sunt mai predispuse la a înșela

Conștiința: persoanele care își controlează cu greu impulsurile și cele care nu au foarte bine definite normele morale sunt mai dispuse să calce strâmb.

În cele din urmă, aș vrea să închei acest articol cu câteva statistici legate de înșelat realizate de către Institutul pentru Studii Familiare (IFS):

● Conform Sondajului Social General, bărbații sunt mai predispuși să înșele decât femeile (20% dintre bărbați și 13% dintre femei).

● Datele de la adulții căsătoriți cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani spun că mai multe femei sunt vinovate de infidelitate, 11% dintre femeile din grupul chestionat recunoscând că au o aventură.

În comparație, doar 10% dintre bărbații din grupa de vârstă sunt vinovați.

Dar decalajul se inversează pe măsură ce sare în următoarea grupă de vârstă.

● În rândul celor cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, infidelitatea la bărbați crește.  Odată cu vârsta, infidelitatea devine mai răspândită.

● Bărbații în vârstă de 60 de ani raportează că au o rată mai mare de infidelitate .

Femeile, pe de altă parte, au cea mai mare rată de infidelitate la 60 de ani.

● În 2020, IFS a lansat un raport actualizat care afirmă că 20% dintre bărbați au recunoscut că trișează și doar 10% dintre femei au raportat că înșală.

În concluzie,

înșelatul este un comportament care are la bază cauze diferite și complexe, care pot include o stimă de sine scăzută, o dependență de atenție sau sex, factori de personalitate precum deschiderea la nou, extraversiunea sau stabilitatea emoțională scăzută.

Oricare ar fi tabloul de factori care stau la baza acestui comportament, este important să încercăm să-l înțelegem și să realizăm care sunt consecințele și impactul emoțional asupra noastră și a celorlalte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *