Dezvoltare personală – evoluţie personală

buburuză_pe_fundal_alb

Bunăstare materială sau bunăstare emoţională?

Suntem obişnuiţi şi învăţaţi să acordăm din ce în ce mai multă atenţie situaţiei materiale şi profesiei pe care o avem. Şcoala pune accentul pe acumularea de cunoştinţe pierzând din vedere nevoile actuale ale celor care urmează cursurile.

Societatea, mediul economic este interesată de productivitatea indivizilor dar nu şi de fericirea lor. Adesea intrăm într-o spirală în care singurul lucru care contează este să deţinem cât mai multe lucruri.

Desigur, bunăstarea materială este un factor foarte important pentru dezvoltarea unei persoane, pentru evoluţia omului şi pentru umanitate (foamea scoate ce e mai rău în om), dar nu este şi suficient.

De prea multe ori stăm şi ne întrebăm, de ce unele persoane cu o situaţie materială bună recurg la gesturi reprobabile inexplicabile (agresivitate, autoagresiune)? De ce tot mai multe persoane sunt triste, de ce societatea este tot mai conflictuală, de ce mulţi recurg la droguri şi alte stimulente nocive, de ce unii sunt singuri?

Chiar dacă ne mirăm mai mereu de progresele tehnologice pe care le-am făcut în ultimul timp, adevărul este că din punct de vedere emoţional, nu am evoluat prea mult, conflictele armate dintre state, criminalitatea, inegalităţile sociale, dovedesc aceeaşi arhitectură emoţională ca şi acum 2000 sau 10000 de ani.

Poate avem mai multe cunoştinţe sau putem să utilizăm mai multe instrumente, să rezolvăm mai multe probleme dar modul în care reacţionăm emoţional la situaţiile dificile a rămas cam acelaşi.

Dezvoltă potenţialul din tine

Pentru a face faţă cât mai bine cerinţelor tot mai mari, pentru a evita apariţia unor tulburări, pentru o adaptare cât mai bună la societate, pentru a ne simţi cât mai bine, pentru a relaţiona cu ceilalţi mai bine avem nevoie de dezvoltare personală.

Avem nevoie să învățăm să ne punem de acord cu partea emoțională, să ne raportăm altfel la situaţiile problematice, să învăţăm să ne relaxăm, să comunicăm mai bine nevoile şi dorinţele noastre, să relaţionăm altfel cu persoanele din jurul nostru.

În ultimii ani s-au făcut tot mai multe cercetări despre reglarea emoţională şi despre cum se poate face acest lucru. În şcoli din Statele Unite au început să fie introduse programe educaţionale de recunoaştere a emoţiilor şi de control emoţional.

Psihologia şi psihoterapia au avansat tot mai mult, psihologi, consilieri, psihoterapeuţi, traineri au început să implementeze în rândul populaţiei, tehnici de recunoaştere a emoţiilor şi modificare a stărilor disfuncţionale.

Nu este suficient să deţinem tot mai multe cunoştinţe, să ne dezvoltăm profesional şi să ajungem la siguranţa financiară, este nevoie să ne dezvoltăm pe toate planurile (emoţional, cognitiv, comportamental), până la urmă, fericirea noastră depinde şi de aceste lucruri.

Dacă acordăm o importanţă mai mare nevoilor emoţionale, abilităţilor de relaţionare şi de comunicare, îmbunătăţirii personale, atunci putem evolua ca persoane şi putem să ajungem la mulţumire şi în final la fericire.

 

Problema nu constă în ceea ce a făcut istoria din tine, ci din ce ai făcut tu din ceea ce a făcut istoria din tine

Jean Paul Sartre