O abordare corecta a stresului
De fiecare data cand discutam cu prietenii nostrii ne plangem, fie noi, fie ei, de faptul ca suntem atat de stresati incat nu mai suportam sau ca urmeaza un examen care ne streseaza foarte mult. Toti vorbim despre stres, dar putini dintre noi intelegem cu adevarat acest concept complex.
Ce este, de fapt, stresul?
Stresul ca stimul extern vs. stresul ca reactie
De cele mai multe ori, stresul este inteles ca un factor din mediul extern, care actioneaza asupra noastra si determina aparitia unei reactii. Mai specific vorbind, un factor declansator, care poate fi: o concediere, conflicte la locul de munca sau in cadrul familiei, etc.
Insa, pentru o delimitare mai fina a acestui concept s-a introdus termenul de “stresor”, pe langa cel de “stres”.
Astfel, stresor este acel factor extern care declanseaza, prin actiunea sa, reactia de stres la nivelul organismului , iar reactia de stres se refera la raspunsul organismului (un proces biologic si psihologic) la solicitarile din mediu. Cu alte cuvinte, un examen foarte dificil, este un stresor, iar reactia noatra fata de el, este stresul. Un aspect ce trebuie mentionat este faptul ca acest stres nu se refera doar la tensiune si incordare psihica, pe care le resimtitm atunci cand ne intalnim cu un stresor, ci le integreaza atat pe cele psihice- pe care le resimtim subiectiv, cat si pe cele fiziologice (de exemplu: cortizolul, denumit si hormon al stresului.
Stresul- normal sau anormal?
Multa lume ofera stresului o conotatie negativa, ca o reactie anormala si patalogica, ajungandu-se chiar la a se considera ca stresul este o reactie anormala in sens de afectiune psihica, ceea ce este mai mult decat trist. De ce? Pentru ca o astfel de viziune asupra stresului poate fi o bariera in calea unui comportament responsabil, de actiune fata de problema stresului, cat si o transmitere de informatii eronate.
In primul rand, sa adoptam pentru un moment perspectiva evolutionista asupra urmatorului scenariu: “Ion, omul pesterii, are o femeie si trei odrasle de intretinut. Se hotaraste ca e timpul pentru aprovizionare si se duce la vanat; In timp ce culege niste mure, vede in departare, un urs mare care se indreapta cu pasi energici spre el. Ion se sperie, inima incepe sa-i bata cu putere, sa transpire, incepe sa fuga si sa isi caute un loc sigur.” Pornind de la acest caz, daca consideram reactia de stres a fi una anormala si patologica, acest lucru ar insemna ca este anormal sa incerci sa supravietuiesti.
Atunci cand ne intalnim cu o situatie stresanta, intreg organismul ne mobilizeza pentru a infrunta sau evita pericolul. Stresul este esential in situatii critice! Totodata, stresul este la fel de important si in activitatile zilnice, in munca de zi cu zi, in atingerea unor scorpuri personale.
In al doilea rand, faptul ca prietenul nostru are un examen, care ii provoaca o stare de stres, nu inseamna ca acest lucru este anormal doar pentru faptul ca noua ni se pare un eveniment mai banal. De ce? Deoarece, dupa cum stim cu totii, noi oamenii suntem diferiti si fiecare dintre noi are modalitati specifice de gandire. Astfel ca, acelasi lucru, poate insemna doua lucruri extreme de diferite sice ma streseaza pe mine s-ar putea sa nu te streseze si pe tine si niciunul sa nu fim anormali!
Unii dintre cititori ar putea ridica la fileu o intrebare foarte pertinenta, anume: ”Cand este stresul anormal, sau cand are efecte negative?” Raspunsul este, ca in ciuda faptului ca aceasta reactie de stres ne mobilizeaza pentru a face fata situatiei, stresul negativ apare cand se trece de acesta limita si observam ca ne afecteaza buna functionare zilnica, in mai multe domenii ale vietii, cum ar fi: la scoala, cu familia, prietenii, etc.
Nu doar evenimentele negative determina stres!
O credinta des intalnita este faptul ca doar situatiile negative din viata noastra ar putea duce la aparitia stresului. De fapt, acest lucru este gresit! Se pare ca stresul poate fi determinat si de factori pozitivi care apar in calea noastra, deoarece la fel ca si cei negativi si cei pozitivi reprezinta o solicitare, uneori la fel de primejdioasa, de exemplu: o casatorie, un castig substantial neasteptat, nasterea unui copil, etc.
Stresul poate fi evitat!
Datorita prezentei constante a stresorilor, traim cu impresia ca stresul este o componenta inseparabila a vietii, insa, ce trebuie sa stim este ca exista o serie de modalitati pentru contracararea acestuia. Ce este important, este faptul ca nu trebuie sa ne limitam la o tehnica ci din contra, putem sa le personalizam dupa bunul plac si sa le imbunatatim eficienta.