How to be a successful introvert

introvert

O poveste în care poţi să te regăsești

“John studiază IT (tehnologia informaţiei) la o Universitate tehnică ce are o reputaţie excelentă. El are doi prieteni cu care îi place să se întâlnească să meargă la cinema sau să joace fotbal. El folosește social media, Twitter sau Facebook ca să ţină legătura cu prieteni din liceu și alţi oameni pe care i-a întâlnit la internship-uri.

În prezent el face un internship la unul dintre cele mai cunoscute brand-uri auto germane. Dar John are mult mai puţin succes când vine vorba de dragoste și dating: nu sunt foarte multe femei la acea universitate, iar John abia dacă merge la party-uri și concerte – nivelul de zgomot și aglomeraţia fiind prea stresante în opinia lui.

Între timp, se întreabă dacă ar trebui să încerce un dating website pentru a găsi fata potrivită pentru el.

John se descurcă foarte bine la cursuri: își trece cu bine examenele și se pregătește de lucrarea de licenţă. Dar nu îi place să prezinte lucrări în public și este terifiat de interviurile sau testele face to face.

În timpul liber îi place să facă jogging și câteodată, atunci când aleargă, îi vin idei despre al doilea hobby: fotografiază peisaje în care natura se îmbină cu tehnologia creând ceva nou.”

Acesta este un exemplu din cartea “Quiet Impact: how to be a successful introvert”, traducerea îmi aparţine.

Evitarea situaţiilor sociale înrăutăţește lucrurile

Dacă ar fi să continuăm această poveste, probabil am vedea că John se angajează la o companie de IT după terminarea facultăţii și câștigă destul de bine având tot mai mult succes profesional.

În continuare îi este foarte greu să se descurce în situaţiile sociale și preferă să le evite. Acest lucru va face ca să își găsească destul de greu o relaţie potrivită.

Iar atunci când va merge la un date îi va fi foarte greu să găsească subiecte de conversaţie, deși este o persoană interesantă și de succes.

Unele fete ar putea chiar să îl considere plictisitor sau arogant, dar tocmai pentru că nu îl cunosc suficient. Acest fapt îi poate deteriora stima de sine care îl face să se retragă și mai mult.

O schimbare se produce

Asta până când John decide să facă o schimbare, să lucreze la abilităţile sale sociale și să iasă în public. Începe să citească despre relaţii și socializare, vizualizează filmuleţe pe internet despre acest subiect, participă la training-uri de abilităţi sociale, merge la psiholog.

Își descoperă hobby-uri sociale cum ar fi un club pentru scriitori amatori. Învaţă să abordeze persoane noi, să intre în conversaţie și să menţină o conversaţie.

Chiar dacă la început îi este foarte greu să meargă în grupuri unde nu cunoaște pe nimeni, treptat își dă seama că oamenii sunt interesaţi de el. Începe să vorbească tot mai mult, fără să se gândească dacă ceea ce zice va fi judecat de ceilalţi.

Cu cât începe să iasă mai des și să facă mai multe activităţi, cu atât numărul de relaţii crește.

Un introvert cu succes în relaţiile sociale

Totuși John nu devine o altă persoană, el rămâne tot un introvert. Singurele lucruri care se schimbă sunt abilităţile sale și unele comportamente în public. De exemplu, se uită în ochii persoanei cu care vorbește, își evidenţiază calităţile, iși zice părerea, se oferă să ajute alţi oameni.

În alte momente el încă are nevoie de liniște și de singurătate. Atunci se retrage ca să se umple de energie. Poate fi destul de obositor pentru un introvet să fie într-un grup mare de oameni.

Așadar, chiar dacă în unele momente stă retras, în alte momente iese cu alţi oameni și face tot felul de activităţi.

La o întâlnire cu prietenii intră în vorbă cu o fată și decide să o sune a doua zi. La date vorbește foarte multe lucruri personale și povestește despre problemele cu care se confruntă. Fata reușește să îl cunoască mai bine și încep să se vadă mai des.

John are acum o relaţie de care este mulţumit și continuă să iasă cu oameni noi și să facă diverse activităţi, iar uneori stă singur.

Aceasta este o poveste de succes deoarece John a făcut o schimbare în viaţa sa. Oricine poate atinge obiectivele pe care le dorește, dacă este dispus să treacă peste teamă sau zona de confort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *