Relaţii abuzive

relatii_abuzive

Încălcarea de drepturi și nevoi

Abordez categoria de relaţii abuzive deoarece am promis în articolul despre relaţii distructive că voi descrie mai multe tipuri de astfel de relaţii.

Relaţiile abuzive sunt un tip de relaţie în care o persoană încalcă sau îi sunt încălcate autonomia personală, drepturile și siguranţa.

Exemple de relaţii abuzive

Exemplele ar fi cele în care o persoană este constrânsă să satisfacă nevoile și dorinţele altei persoane în timp ce renunţă la propriile nevoi și drepturi:

Când un soţ sau soţie este obligat/ă să stea acasă, să nu iasă singur/ă pe stradă, să îl întreţină pe celălalt, primind în schimb critică și agresivitate.

Când un șef abuzează de poziţia pe care o are ca să reducă altă persoană la tăcere și să nu-și exprime drepturile.

Când un părinte îi cere copilului să facă doar ce crede el sau ea fără să fie atent/ă la nevoile pe care copilul le are.

Când un adult își exploatează părinţii sau bunicii, cerându-le ceea ce crede că i se cuvine și aducându-i la sapă de lemn.

Este greu de înţeles de ce o persoană ar accepta acest lucru. Dar la fel de greu este de înţeles de ce o persoană face aceste lucruri altei persoane.

Tipuri de personalitate

Pentru a înţelege cât mai bine este nevoie să luăm în considerare tipul de personalitate pe care cineva îl are. Tipurile de personalitate se pot împărţi în funcţie de modul de adaptare activ/pasiv în condiţii de durere/plăcere orientându-se către sine/altul într-un context.

Astfel, personalităţile pasive sunt: schizoide, depresive, masochiste, dependente, narcisiste, compulsive. Cele active sunt: evitante, sadice, histrionice, antisociale, pasiv-agresive.

Personalităţile orientate către sine sunt: narcisiste, antisociale, paranoide. Cele orientate către ceilalţi sunt dependente, histrionice, borderline. Cele prinse între sine și altul sunt compulsive, negativiste, borderline, paranoide.

Așadar, dacă o persoană cu o personalitate dependentă, masochistă sau depresivă intră în relaţie cu o persoană cu o personalitate sadică, antisocială, borderline, paranoidă sau narcisistă este o probabilitate destul de mare ca relaţia să fie una abuzivă.

Trăsături problematice

În plus, o persoană poate să aibă trăsături de personalitate corespunzătoare mai multor tipuri de personalitate.

Așadar, cineva cu trăsături antisociale, sadice și narcisiste va profita de altcineva cu trăsături dependente, depresive și masochiste, fără ca persoana din urmă să opună rezistenţe foarte mari.

Mai mult decât atât, persoana abuzată nu va conștientiza abuzul și va face tot ce îi stă în putere ca să satisfacă nevoile abuzatorului.

Abuzatorul nu va simţi compasiune și empatie pentru victimă, ci poate doar un dispreţ.

Desigur, acesta este un exemplu extrem de relaţie abuzivă. Sunt foarte multe relaţii abuzive în care oamenii sunt implicaţi, fără să fie însă extreme.

Poți să citești continuarea articolului aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *