Inteligenţa emoţională sau IQ?

alpinisti_pe_munte

Importanta inteligenţei emoţionale

Inteligenţa emoţională a devenit în ziua de azi una dintre cele mai valoroase abilităţi umane.

De ce? Pentru că aceasta stă la baza multor altor abilităţi și scopuri, cum ar fi comunicarea socială, relaţile sociale, autocunoașterea, performanţa în echipă sau la locul de muncă, abilităţile de leadership, etc.

Inteligenţa emoţională reprezintă practic fundaţia dezvoltării personale.

Prin recunoașterea, înţelegerea și gestionarea eficientă a propriilor emoţii și trăiri, și a emoţiilor celor din jurul nostru, se produc efecte asupra tuturor domeniilor vieţii noastre.

În viaţa de zi cu zi, când suntem afectaţi de emoţii cu valenţă negativă, tindem sa răspundem conform lor.

Ceea ce este important pentru noi este să avem capacitatea de a înţelege cum ne-au afectat aceste emoţii și ce efect au avut asupra comportamentului nostru.

Când soluţia pare inexistentă, în situaţii tensionate, la muncă sau acasă, atunci când intrăm într-un conflict cu o altă persoană, capacitatea de a-ţi identifica corect propriile emoţii și a celor din jurul tău și de a le gestiona eficient este un atu dorit de mulţi dintre noi.

Exersată eficient, vom observa cum relaţiile sociale cu cei din jurul nostru se stabilizează, întelegem mai ușor poziţia celuilalt într-o conversaţie, comunicarea devenind mult mai usoară și mai benefică.

Pentru a putea folosi cât mai eficient acest atu, este necesar sa ne cunoastem intrinsec cât mai bine. Autocunoașterea este unul dintre factorii care stau la baza inteligenţei emoţionale, și care determina succesul nostru în întregul proces.

Atunci cand stim ce ne caracterizează din punct de vedere emoţional, știm cum reacţionăm sau cum ne simţim in anumite situaţii, apare o exteriorizare mult mai bună a propriilor emoţii, determinând astfel o relaţionare mult mai avantajoasă, atât pentru noi cât și pentru oamenii din jurul nostru.

Inteligenţa emoţională la locul de muncă.

În ceea ce priveste performanţa la locul de muncă, inteligenţa emoţională produce și aici o serie de beneficii.

Într-un studiu derulat de către Martin Seligman s-a descoperit că persoanele care au nivele ridicate de inteligenţă emoţională, au de asemenea și un nivel ridicat de optimism.

Astfel s-a observat că persoanele mai optimiste au tendinţa de a privi problemele sau impedimentele din exterior ca fiind separate de ei, temporare. Pesimistii tind sa le pună pe baza unor eșecuri sau defecte personale.

Putem realiza cu toţii care dintre cele două strategii sunt mai utile în rezolvarea de probleme la locul de muncă. Facilitând gândirea critică și eliberând mintea de constrângeri personale, inteligenţa emoţională și optimismul sunt factori esenţiali în rezolvarea sarcinilor zilnice de lucru.

Emotional Intelligence © 2010 MTD Training & Ventus Publishing ApS ISBN 978-87-7681-600-1